25.8 C
Athens
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Έλαιο μαύρου κύμινου: Το θαυματουργό εκχύλισμα-ασπίδα για δερματοπάθειες και διαβήτη

Ειδήσεις Ελλάδα

Το λάδι από μαύρο κύμινο, το οποίο παράγεται από το μελάνθιον το ήμερον (nigella sativa), ήταν διαδεδομένο φάρμακο και καλλυντικό στην αρχαιότητα. Από την εποχή του Ιπποκράτη, ίσως και πιο νωρίς, οι γιατροί το χρησιμοποιούσαν για τον πονοκέφαλο, τον πονόδοντο, για τις πεπτικές διαταραχές και τη ρινική συμφόρηση. Σήμερα γνωρίζουμε ότι περιέχει ωφέλιμα έλαια, βιταμίνες, ένζυμα και ιχνοστοιχεία. Πόσο ευσταθούν όμως οι ισχυρισμοί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες; Ας δούμε τι λέει η επιστήμη.

Δερματικές παθήσεις όπως η ακμή

Μελέτη του 2020 αναφέρει ότι η χρήση ενός τοπικού τζελ, 2 φορές την ημέρα για 60 μέρες μπορεί να μειώσει την ακμή κατά 78%. Η δράση αυτή οφείλεται στις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Ψωρίαση

Αν και χρειάζονται έρευνες σε ανθρώπους, έχει αποδειχθεί ότι το μαύρο κύμινο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ψωρίασης σε πειραματόζωα.

Επούλωση πληγών

Το μαύρο κύμινο περιέχει θυμοκινόνη, ένα αντιφλεγμονώδες που μπορεί να βοηθήσει την επούλωση του δέρματος μετά από εγκαύματα, εκδορές και άλλες πληγές. Φαίνεται πως το έλαιο ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και έχει ενυδατικές ιδιότητες.

Απώλεια μαλλιών

Το εκχύλισμα μαύρου κύμινου είναι καλλυντικό για τα μαλλιά, αλλά μία έρευνα του 2020 δείχνει ότι η καθημερινή εφαρμογή με τη μορφή λοσιόν για τρεις μήνες μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της τελογενούς εκφύλισης, μιας συνηθισμένης μορφής απώλειας μαλλιών.

Αναπνευστική λειτουργία – άσθμα

Από τις διάφορες μορφές αξιοποίησης των σπόρων του μαύρου κύμινου ξεχωρίζει το εισπνεόμενο εκχύλισμα βρασμένων σπόρων που έχει βρογχοδιασταλτική δράση, που συμβάλλει σε καλύτερη αναπνοή. Μια άλλη μελέτη αναφέρει ότι η χορήγηση σπόρων μαύρου κύμινου ως διατροφικού συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άσθματος.

Απώλεια βάρους

Το έλαιο από σπόρους μαύρου κύμινου χορηγήθηκε σε γυναίκες 45 ετών με προβλήματα βάρους και παχυσαρκίας και, μειώνοντας την όρεξη για φαγητό, βελτίωσε όλους τους δείκτες, όπως ο δείκτης μάζας σώματος και το σωματικό λίπος. Η δόση που χορηγήθηκε ήταν 2.000 mg για 8 εβδομάδες.

Συστημική φλεγμονή

Το έλαιο μαύρου κύμινου περιέχει την ουσία θυμοκινόνη, ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που φαίνεται ότι παίζει ρόλο σε πληθώρα παθήσεων και ειδικότερα σε διάφορες μορφές καρκίνου. Αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης δεν είναι γνωστός, φαίνεται πως η θυμοκινόνη επιφέρει την απόπτωση και ελέγχει το μονοπάτι Akt.

Διαβήτης

Το μαύρο κύμινο βελτιώνει δραστικά τις εργαστηριακές παραμέτρους της υπεργλυκαιμίας και του διαβήτη. Τα ευρήματα δείχνουν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με αντιδιαβητικά φάρμακα για τον έλεγχο της πάθησης.

Αρθρίτιδα

Αν και η μελέτη έχει γίνει σε αρουραίους, το λάδι από τη nigella sativa μείωσε σημαντικά την ανάπτυξη αρθρίτιδας κατά 56%.

Συμπερασματικά, οι σπόροι του μαύρου κύμινου προσφέρουν μια πληθώρα θεραπευτικών δράσεων που μπορούν να υποστηριχθούν επιστημονικά. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και οι βελτίωση μεταβολικών χαρακτηριστικών είναι από τις πιο σημαντικές, παράλληλα όμως υάρχουν και σημαντικά οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να σας υποδείξει αλλαγές στη δίαιτά σας.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό