26.7 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Έκθεση Ντράγκι: Τα «αγκάθια» για την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Ειδήσεις Ελλάδα

Το ζήτημα της κοινής χρηματοδότησης βρίσκεται εκ νέου στο τραπέζι των Ευρωπαίων απαιτώντας πλέον απτές ενέργειες και συναινέσεις καθιστώντας την ΕΕ ισχυρό παίκτη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν για ακόμη μία φορά ξεκάθαρη λέγοντας ναι σε κοινή χρηματοδότηση για κοινά ευρωπαϊκά έργα, κάτι που ωστόσο όπως εξήγησε χρειάζεται πολιτική βούληση.

«Θα χρειαστεί κοινή χρηματοδότηση για ορισμένα κοινά ευρωπαϊκά έργα. Το ζήτημα είναι τώρα να ορίσουμε αυτά τα ευρωπαϊκά έργα, μιλήσατε (σ.σ. Μάριο Ντράγκι) για την άμυνα, μιλήσατε για τα διασυνοριακά δίκτυα ενέργειας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να εξετάσουμε την πολιτική βούληση να έχουμε αυτά τα κοινά ευρωπαϊκά έργα και να καθορίσουμε πώς θα τα χρηματοδοτήσουμε μέσω νέων εθνικών συνεισφορών ή νέων ιδίων πόρων» εξήγησε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα, ο Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζει ότι η κοινή χρηματοδότηση για συγκεκριμένα έργα θα είναι το κλειδί για τη μεγιστοποίηση των κερδών παραγωγικότητας και συγκεκριμένα σε ό,τι σχετίζεται με την πρωτοποριακή έρευνα και τις υποδομές για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην οικονομία.

Ταυτόχρονα όπως προσθέτει, υπάρχουν και άλλα δημόσια αγαθά όπως η επένδυση σε δίκτυα και διασυνδέσεις και η χρηματοδότηση κοινών προμηθειών αμυντικού εξοπλισμού και αμυντικής έρευνας και ανάπτυξης που θα παρουσιάζουν ελλείψεις και κενά χωρίς κοινή δράση και χρηματοδότηση.

Οι πρώτες συζητήσεις

Όσον αφορά στην άμυνα, πριν από τις ευρωεκλογές Κυριάκος Μητσοτάκης και Ντόναλντ Τουσκ είχαν στείλει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προώθηση της δημιουργίας κοινής ασπίδας αεράμυνας της ΕΕ. Στην ίδια γραμμή, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε τονίσει την ανάγκη η Ευρώπη να βελτιώσει την αμυντική της βιομηχανία αλλά και την προώθηση κοινών έργων στον τομέα της άμυνας, όπως «ασπίδα αεράμυνας για όλους».

Αλλά και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου, το μήνυμα ήταν σαφές: χρειάζονται προτάσεις, οι οποίες θα λάβουν σάρκα και οστά στην θητεία που μόλις ξεκινά.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο να παρουσιάσουν ανεπτυγμένες επιλογές, που θα συζητηθούν από το Συμβούλιο, για δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την ενίσχυση της αμυντικής τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης και την αντιμετώπιση των κενών» ανέφεραν οι «27».

Τα βασικά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και οι αντιστάσεις

Όπως εξηγεί ευρωπαϊκή πηγή το ζήτημα δεν είναι απλό. Χρειάζεται να καθοριστούν τα έργα κοινής χρηματοδότησης, εν συνεχεία όταν πρόκειται για κάτι αμυντικό για παράδειγμα, πού θα είναι το στρατηγείο, ποιο θα είναι το βεληνεκές και στο τέλος θα εξεταστεί το ποσό που χρειάζεται από πού θα προέρχεται.

Βέβαια, δεν αναμένεται να είναι εύκολες οι διαπραγματεύσεις αφού παραμένουν οι αντιστάσεις «των γνωστών υπόπτων», της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ένα βήμα πίσω φαίνεται να κάνει η Δανία, η οποία τάσσεται υπέρ της κοινής χρηματοδότησης όταν σχετίζεται με την άμυνα.

Πλέον, στο αμυντικό κομμάτι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να διορίσει επίτροπο αρμόδιο για την άμυνα, ο οποίος σε συνεργασία με άλλους επιτρόπους καλείται να προωθήσει την ανεξαρτησία της ΕΕ μέσω της ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας που βρίσκεται στις αρμοδιότητες της Κομισιόν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό