27.1 C
Athens
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Έθεσε σε λειτουργία το ισχυρότερο σύστημα εκπαίδευσης AI στον κόσμο

Ειδήσεις Ελλάδα

Η κούρσα για την κυριαρχία στο χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης επιταχύνεται και πάλι, καθώς ο CEO της xAI, Elon Musk, ανακοίνωσε μέσω του X ότι η εταιρεία του έθεσε με επιτυχία σε λειτουργία το εκπαιδευτικό cluster Colossus AI, το οποίο ο Musk χαρακτηρίζει ως το «ισχυρότερο στον κόσμο».

«Η ομάδα της @xAI έθεσε σε λειτουργία το εκπαιδευτικό cluster Colossus 100k H100. Από την αρχή μέχρι το τέλος, ολοκληρώθηκε μέσα σε 122 ημέρες. Το Colossus είναι το πιο ισχυρό σύστημα εκπαίδευσης AI στον κόσμο. Επιπλέον, θα διπλασιαστεί σε μέγεθος σε 200k (50k H200) σε λίγους μήνες. Εξαιρετική δουλειά από την ομάδα, την Nia και τους πολλούς συνεργάτες/προμηθευτές μας», έγραψε ο Musk σε μια ανάρτηση στο X.

Ο ισχυρισμός του Musk περί «ισχυρότερου» βασίζεται στον αριθμό των GPU που απασχολεί το σύστημα. Με 100.000 επεξεργαστές Nia H100 να το τροφοδοτούν, το Colossus εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε άλλο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα.

Ο Musk άρχισε να αγοράζει δεκάδες χιλιάδες GPUs τον Απρίλιο του 2023 για να επιταχύνει τις προσπάθειες της εταιρείας του για την Τεχνητή Νοημοσύνη, λίγο αφότου έγραψε μια ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούσε μια εξάμηνη «παύση» στην ανάπτυξη της AI σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, ο Musk ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία θα αξιοποιήσει την AI για να «εντοπίσει και να αναδείξει τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης» στο Twitter, αν και ο υπερυπολογιστής GPU θα αξιοποιηθεί πιθανότατα και για την εκπαίδευση του μεγάλου γλωσσικού μοντέλου (LLM), Grok.

Το Grok παρουσιάστηκε από την xAI το 2023 ως απάντηση στις επιτυχίες των ανταγωνιστών όπως το ChatGPT, το Gemini, το Llama 3.1 και το Claude. Η εταιρεία κυκλοφόρησε το ενημερωμένο Grok-2 ως beta τον περασμένο Αύγουστο. «Παρουσιάσαμε το Grok-2, τοποθετώντας μας στην πρωτοπορία της ανάπτυξης της Τεχνητής Νοημοσύνης», έγραψε η xAI σε μια πρόσφατη ανάρτηση στο blog της. «Επικεντρωνόμαστε στην προώθηση των βασικών δυνατοτήτων συλλογιστικής με το νέο μας υπολογιστικό σύμπλεγμα. Θα έχουμε πολλές ακόμη εξελίξεις να μοιραστούμε τους επόμενους μήνες».

Ο Musk ισχυρίζεται ότι μπορεί επίσης να εξελίξει την Tesla σε «ηγέτη στην AI & τη Ρομποτική», ωστόσο, μια πρόσφατη έκθεση του CNBC δείχνει ότι ο Musk έχει εκτρέψει αποστολές των περιζήτητων GPU της Nia από την ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία στην xAI και το Twitter. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καθυστερήσει τις προσπάθειες της Tesla να εγκαταστήσει τους υπολογιστικούς πόρους που απαιτούνται για την ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων και του ανθρωποειδούς ρομπότ Optimus.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό