18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έγκαιρος εντοπισμός του κορωνοϊού μέσω λυμάτων

Ειδήσεις Ελλάδα

Ερευνητές στο Cranfield University δουλεύουν πάνω σε ένα νέο τεστ για τον έγκαιρο εντοπισμό του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV-2) στα λύματα κοινοτήτων που έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση (WBE- wastewater based epidemiology) θα μπορούσε να παρέχει έναν αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο για την πρόβλεψη της εξάπλωσης του Co-19 μέσω εντοπισμού βιο-ιχνών σε ούρα και κόπρανα από φορείς της ασθένειας που εισέρχονται στο αποχετευτικό σύστημα.

Κιτ άμεσων δοκιμών με συσκευές από χαρτί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται επί τόπου σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων για να εντοπίζονται και να ιχνηλατούνται οι πηγές τους και να διαπιστώνεται εάν υπάρχουν πιθανά κρούσματα σε διάφορες περιοχές.

Ο Ζούγκεν Γιανγκ, λέκτορας στο Cranfield Water Science Institute, είπε πως «στην περίπτωση ασυμπτωματικών κρουσμάτων στην κοινότητα, ή όταν οι άνθρωποι δεν ξέρουν εάν έχουν μολυνθεί ή όχι, ο εντοπισμός σε πραγματικό χρόνο μέσω λυμάτων, χρησιμοποιώντας χάρτινες συσκευές ανάλυσης, θα μπορούσε να καθορίσει εάν υπάρχουν φορείς σε μια περιοχή προκειμένου να αρχίσουν γρήγορα έλεγχοι, καραντίνα και πρόβλεψη».

«Εάν ο Co-19 μπορεί να παρακολουθηθεί σε μια κοινότητα σε πρώιμο στάδιο, μπορεί να λάβει χώρα αποτελεσματική παρέμβαση το συντομότερο δυνατόν για να περιοριστούν οι κινήσεις του τοπικού πληθυσμού» πρόσθεσε.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ο ιός μπορεί να απομονωθεί από ούρα και κόπρανα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, και πως μπορεί να επιβιώνει για ημέρες σε κατάλληλο περιβάλλον, ακόμα και αφού έχει βγει από το ανθρώπινο σώμα.

Η χάρτινη συσκευή διπλώνεται και ξεδιπλώνεται σε βήματα προκειμένου να φιλτράρονται τα νουκλεϊκά οξέα παθογόνων από δείγματα λυμάτων, και μετά μια βιοχημική αντίδραση εντοπίζει εάν υπάρχει νουκλεϊκό οξύ από μόλυνση SARS-CoV-2. Τα αποτελέσματα είναι ορατά με γυμνό μάτι- ένας πράσινος κύκλος υποδεικνύει θετικό και ένας μπλε κύκλος αρνητικό. Η συσκευή αυτή είναι εξαιρετικά φθηνή και ενδείκνυται για χρήση και από μη ειδικούς.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό