24.8 C
Athens
Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Έβερεστ: Λύνεται το μυστήριο ενός αιώνα – Βρέθηκαν λείψανα του χαμένου ορειβάτη Andrew Irvine

Ειδήσεις Ελλάδα

Ενώπιον μίας πολύ σημαντικής ανακάλυψης βρέθηκαν επιστήμονες του National Geographic, που βρίσκονταν σε αποστολή στο Έβερεστ, καθώς εντόπισαν λείψανα του χαμένου ορειβάτη Andrew Irvine, ο οποίος εξαφανίστηκε στην προσπάθειά του να ανέβει στην κορυφή του βουνού 100 χρόνια πριν.

Ο Βρετανός ορειβάτης Andrew ‘Sandy’ Irvine εξαφανίστηκε σε ηλικία 22 ετών όταν βρισκόταν στο βουνό μαζί με τον σύντροφό του στην αναρρίχηση, τον διάσημο ορειβάτη George Mallory, τον Ιούνιο του 1924. Οι δύο άνδρες προσπαθούσαν να γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που θα ανέβαιναν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Μερικοί ειδικοί μάλιστα πιστεύουν ότι ο Irvine και ο 37χρονος Mallory, μπορεί να είχαν πετύχει τον στόχο τους πριν χαθούν, επειδή εθεάθησαν τελευταία φορά περίπου 240 μέτρα από την κορυφή και θα μπορούσαν να βρίσκονταν στην κάθοδο όταν εξαφανίστηκαν.

Μυστήριο με την χαμένη Kodak

Οι ορειβάτες κρατούσαν μια κάμερα Kodak που, αν βρεθεί, θα μπορούσε να περιέχει σημαντικά ντοκουμέντα. Τέτοια είναι φωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι έφτασαν στην κορυφή σχεδόν 30 χρόνια πριν από τον Edmund Hillary και τον Tenzing Norgay το 1953, οι οποίοι είναι επίσημα οι πρώτοι που κατέκτησαν την κορυφή του Έβερεστ.

Η ανακάλυψη

Αυτό που πιστεύεται ότι είναι το πόδι του Irvine, εγκλωβισμένο στην κάλτσα και την μπότα του, βρέθηκε στον κεντρικό παγετώνα Rongbuk του Έβερεστ, κάτω από τη βόρεια πλευρά του βουνού, σε χαμηλότερο υψόμετρο από εκεί που εντοπίστηκαν τα λείψανα του Mallory το 1999, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Dailymail.

Breaking News: Andrew ‘Sandy’ Irvine’s remains possibly uncovered on Everest. A century after the climber disappeared alongside George Mallory, a National Geographic team has made a discovery that may shed light on one of the greatest adventure mysteries in history. More:… pic.twitter.com/4Yy6dQXKmz

— Everest Today (@EverestToday) October 11, 2024

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κάλτσα αναγνωρίστηκε καθώς το όνομα «A.C. Irvine» είναι γραμμένο στην ετικέτα πάνω της.

Η οικογένεια του Irvine ανέφερε, σε δήλωσή της, ότι είναι «βαθιά συγκινημένη» όταν άκουσε για το εύρημα.

Μια μικρή ομάδα που στάλθηκε από το National Geographic, αποτελούμενη από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη και ορειβάτη Jimmy Chin και άλλους ορειβάτες και σκηνοθέτες, τους Erich Roepke και Mark Fisher, έκανε την ανακάλυψη πρόσφατα, την οποία το περιοδικό ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.

Τα λείψανα βρίσκονται τώρα στην κατοχή της Ένωσης Ορειβατών Θιβέτ της Κίνας, του φορέα που εκδίδει άδειες για αναρρίχηση στη βόρεια πλευρά του Έβερεστ.

Το εύρημα έχει αναφερθεί στη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία, το όργανο που οργάνωσε την αρχική αποστολή του Mallory και του Irvine, μαζί με το Alpine Club.

Η οικογένεια του Irvine, η οποία περιλαμβάνει την ανιψιά και βιογράφο του, Julie Summers, προσφέρθηκε εθελοντικά να συγκρίνει τα αποτελέσματα των τεστ DNA με τα λείψανα για να επιβεβαιώσει ότι ανήκουν στον Irvine.

Ωστόσο, η φωτογραφική μηχανή Vest Pocket Kodak των ορειβατών, την οποία ο Mallory δανείστηκε από τον συντοπίτη του, Howard Somervell, δεν βρέθηκε ποτέ.

Το πτώμα του Μallory βρέθηκε μόλις 600 περίπου μέτρα από την κορυφή του Έβερεστ το 1999. Είχε ορειβατικές μπότες με καρφιά και ένα σχοινί γύρω από τη μέση του, καθώς και τραύματα που συνάδουν με την πιθανότητα αυτός και ο Irvine να έπεσαν ενώ βρίσκονταν μαζί με σχοινί.

Ο Sir Edmund Hillary και ο Sherpa Tenzing Norgay συνεχίζουν πάντως μέχρι σήμερα να θεωρούνται οι πρώτοι ορειβάτες που έφτασαν στην κορυφή του βουνού των Ιμαλαΐων, το οποίο διασχίζει το Νεπάλ και την Κίνα, στην αποστολή τους το 1953.

May 29, 1953 – 68 years ago this day, Tenzing Norgay and Sir Edmund Hillary became the first climbers to reach the top of Everest, at a height of 8,848 meters. pic.twitter.com/5F6cIDERRr

— Amit Paranjape (@aparanjape) May 29, 2021 «Έζησα με αυτό το μυστήριο από 7 χρονών»

«Η οικογένεια Irvine είναι βαθιά συγκινημένη όταν ακούει για την ανακάλυψη λειψάνων του Sandy Irvine.

Είμαστε ευγνώμονες στην ομάδα ορειβατών και κινηματογραφιστών, με επικεφαλής τον Jimmy Chin, που έκανε την ανακάλυψη και την αντιμετώπισε με σεβασμό και επαγγελματισμό.

Είμαστε χαρούμενοι που τα λείψανα βρίσκονται τώρα στα χέρια της CTMA.

Ο Sandy Irvine ήταν το νεότερο μέλος της αποστολής του Έβερεστ του 1924 και χάθηκε στις ανώτερες πλαγιές του βουνού μαζί με τον George Mallory όταν οι δυο τους εξαφανίστηκαν στις 8 Ιουνίου 1924», δήλωσε η οικογένεια του Irvene, μετά τη δημοσιοποίηση της ανακάλυψης.

Η ανιψιά του Irvine, Julie Summers, είπε: «Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτή η ανακάλυψη έγινε στα εκατό χρόνια από την εξαφάνιση του Sandy. Έζησα με αυτήν την ιστορία από τότε που ήμουν 7 χρονών, όταν ο πατέρας μου μας είπε για το μυστήριο του θείου Sandy στο Έβερεστ».

«Όταν ο Jimmy μου είπε ότι είδε το όνομα A.C. Irvine στην ετικέτα στην κάλτσα μέσα στη μπότα, συγκινήθηκα με λυγμούς. Ήταν και θα παραμείνει μια εξαιρετική και οδυνηρή στιγμή», είπε η Julie Summers.

Συγκίνηση στην ορειβατική κοινότητα

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Joe Smith, διευθυντής της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας, δήλωσε σχετικά με την ανακάλυψη:

«Ως από κοινού διοργανωτής της αποστολής του Έβερεστ του 1924 (με το Alpine Club), η Εταιρεία εκτιμά βαθύτατα τον σεβασμό που έδειξε η ομάδα του Jimmy Chin για τα λείψανα του Sandy Irvine και την ευαισθησία τους απέναντι στα μέλη της οικογένειάς του και σε άλλους που συνδέθηκαν με αυτήν την αποστολή».

Ο Βρετανός ορειβάτης Graham Hoyland, 67 ετών, ο οποίος έψαξε ο ίδιος για τον Irvine και υποκίνησε την αποστολή που ανακάλυψε τα λείψανα του Mallory, δήλωσε στη Dailymail: «Πήγα στο Έβερεστ εννέα φορές αναζητώντας τι συνέβη στον Mallory και στο σύντροφό του στην αναρρίχηση, Sandy Irvine».

«Ο εντοπισμός της μπότας του Irvine, της κάλτσας και του αριστερού του ποδιού, μου θυμίζει την ταπεινότητα που υποφέρουν τα σώματα στο βουνό, και θυμάμαι ότι βρήκα έναν άλλο ορειβάτη στον καταρράκτη πάγου, το 1993, του οποίου το σώμα έτρωγαν τα σκυλιά.

Αρχικά έψαχνα για την φωτογραφική μηχανή του ξαδέρφου μου Howard Somervell, την οποία ο Mallory είχε ζητήσει να δανειστεί το 1924 καθώς είχε ξεχάσει τη δική του.

Ο Somervell μου είπε να πάω και να ψάξω για τη χαμένη του φωτογραφική μηχανή, καθώς θα μπορούσε να αποδείξει ότι ο Mallory και ο Irvine έφτασαν στην κορυφή το 1924 πριν από τον Hillary και τον Tenzing το 1953.

Η κάμερα του Somervell δεν βρισκόταν στο σώμα του Mallory, οπότε τώρα πρέπει να ψάξουμε για τα λείψανα του Irvine και να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε την κάμερα, η οποία πρέπει να επισημάνω ότι ανήκει στην οικογένεια Somervell».

«Τότε στον Sandy θα πρέπει να γίνει μια αξιοπρεπής ταφή», είπε ο Graham Hoyland.



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό