16.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άτονη συνεδρίαση στην Αθήνα, το βλέμμα στα εταιρικά κέρδη στη Wall Street

Ειδήσεις Ελλάδα

Με ήπιες απώλειες 0,13% στις 828 μονάδες ολοκλήρωσε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πάντως παρά την απουσία διάθεσης των επενδυτών για ρίσκο παρέμεινε κοντά στις 830 μονάδες. Υποχώρησαν 0,23% οι τράπεζες.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η Εθνική -2,85% ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο καέγραψε η  Πειραιώς +1,1%. Στα μη τραπεζικά blue chips, η Ελλάκτωρ υποχώρησε -5,7%, ενώ ο ΟΛΠ -2,9%.

Στο 3,08% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Την άμεση συσχέτιση των ροών στο αγωγό Nord Stream με τον εξοπλισμό του αγωγού φυσικού αερίου υπογράμμισε σήμερα το Κρεμλίνο. Στο μεταξύ η Gazprom ανακοίνωσε ότι παρέλαβε τα έγγραφα για την τουρμπίνα, αλλά σημείωσε ότι «δεν είναι αρκετά». 

Ευρώπη και Νέα Υόρκη με το βλέμμα στη Fed

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με θετικά πρόσημα τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια μεγάλη εβδομάδα εταιρικών κερδών και την απόφαση νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,26%, έχοντας αρχικά πτώση άνω του 0,4% στις αρχές του εμπορίου. Οι τράπεζες σημείωσαν άλμα 1,8% ενώ οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής υποχώρησαν 0,7%. Ο DAX ενισχύεται 0,23%.

Μεγάλο μέρος της εστίασης αυτής της εβδομάδας θα επικεντρωθεί στη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, με τους οικονομολόγους να αναμένουν αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα είναι και πάλι στο επίκεντρο των επενδυτών σχεδόν παντού αυτή την εβδομάδα. Η Fed θα αυξήσει σίγουρα τα επιτόκια την Τετάρτη, αλλά οι traders προσπαθούν ήδη να καταλάβουν πού στρέφεται η κεντρική τράπεζα από εκεί.

Οι αγορές δείχνουν ότι αναμένεται αύξηση 75 μονάδων βάσης την Τετάρτη, άλλη μια ποσοστιαία μονάδα περίπου μέχρι το τέλος του έτους — και στη συνέχεια στροφή προς τη μείωση των επιτοκίων το 2023.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε τον δικό της κύκλο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής με αύξηση 50 μονάδων βάσης, μεγαλύτερη από ό,τι είχε προταθεί.

Οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είναι ανάμεικτοι στις αρχές της συνεδρίασης της Δευτέρας, με τον Nasdaq Composite να υποχωρεί ενόψει μιας πολυάσχολης εβδομάδας με τη δημοσίευση των κερδών των εταιρειών τεχνολογίας.

Ο Nasdaq υποχώρησε πρόσφατα κατά 0,8%. Ο S&P 500 έχασε 0,3%, ενώ ο τομέας της πληροφορικής υποχώρησε 1,3%. Η Apple, η Amazon.com και η Microsoft είναι μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας που πρόκειται να υποβάλουν έκθεση κερδών αυτή την εβδομάδα.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό