18.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άρης: Οι τέσσερις υποθέσεις που θα κρίνουν το καλοκαίρι του | Superleague Interwetten & Άρης

Ειδήσεις Ελλάδα

Μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι στην παρούσα στιγμή, ο Άρης αδυνατεί να καταστρώσει (με ασφάλεια) σχέδια για το μέλλον. Προφανώς υπάρχουν σκέψεις για την ερχόμενη χρονιά, αυτές διατυπώνονται στις καθημερινές συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα, όχι όμως και ξεκάθαρα δεδομένα ούτως ώστε να γίνουν ουσιαστικές κουβέντες. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι επαφές έχουν φιλολογικό χαρακτήρα, εμπεριέχουν ένα «αν». Στα ζητήματα που απαιτείται να ξεκαθαρίσουν στέκεται το gazzetta.gr και όπως θα καταλάβετε, μεταξύ αυτών των τεσσάρων υποθέσεων υπάρχει σύνδεση…

Διατήρηση δικαιώματος μεταγραφών

Δύο πράγματα αποτελούν το… άλφα και το ωμέγα για την επόμενη μέρα του Άρη, προφανώς το πρώτο είναι η διατήρηση του δικαιώματος πραγματοποίησης μεταγραφών. Αυτή η ιστορία προβλέπεται να τελεσιδικήσει με την απόφαση του CAS επί των προσφυγών που κατέθεσαν ΕΠΟ και ΠΑΕ Άρης κατά της απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της FIFA για τη γνωστή υπόθεση έκδοσης δελτίου στον Φιορίν Ντουρμισάι. Ο συνδυασμός του συγκεκριμένου ζητήματος με τη δικαίωση της ΠΑΕ Άρης στην υπόθεση του Τζον Ίμπε μοιάζει αβάσιμος καθώς στη μία περίπτωση πρόκειται για πειθαρχική απόφαση και στη δεύτερη για οικονομική διαφορά. Πολλά θα κρίνει όμως το σκεπτικό της απόφασης.

Η αίσθηση που επικρατεί στους «κίτρινους» είναι ότι το Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο θα δικαιώσει τις θέσεις τους κι έτσι θα αφαιρεθεί η ποινή απαγόρευσης μεταγραφών για έναν χρόνο. Στην πραγματικότητα, αυτό μοιάζει αναγκαίο καθώς στη διάρκεια της σεζόν αποδείχθηκε ότι ο Άρης χρειάζεται ενίσχυση είτε για να διατηρηθεί στο επίπεδο που βρίσκεται είτε για να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από φέτος.

Παρότι το περασμένο καλοκαίρι η ομάδα δημιουργήθηκε έχοντας κατά νου το ενδεχόμενο διατήρησης της ποινής απαγόρευσης. Καθόλου τυχαία, υπογράφηκαν συμβόλαια διάρκειας τουλάχιστον δύο χρόνων, πέραν των παικτών (Σάντε Σίλβα, Νικόλα Ιωάννου) οι οποίοι ήρθαν με ετήσιο δανεισμό και σε περίπτωση ban δεν θα υπολογίζονται για την επόμενη χρονιά. Στην ίδια συνθήκη, ο Άρης θα υποχρεωθεί να υπολογίζει (ενόψει της επόμενης χρονιάς) στους 22 που υπάρχουν στο ρόστερ, στους Κριστιάν Λόπεθ (σ. σ. λόγω τραυματισμού προβλέπεται να επιστρέψει τον Νοέμβριο), Τόνι Ντάτκοβιτς οι οποίοι θα επιστρέψουν από τους δανεισμούς τους, όπως και στους νεαρούς οι οποίοι επίσης δόθηκαν δανεικοί.

Έξοδος στην Ευρώπη

Είναι το δεύτερο ζήτημα ζωτικής σημασίας και δεν έχει να κάνει μόνο με τις συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης που επιδιώκει κάθε ομάδα, αλλά συνδέεται τόσο με τον οικονομικό όσο και με τον αγωνιστικό παράγοντα. Οικονομικά, γιατί θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αύξησης των εσόδων της εταιρίας, πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση που εξασφαλίσει θέση στους ομίλους του νεοσύστατου Conference League. Εκεί ο Άρης θα βρει στις μπουκάλες του οξυγόνο που ψάχνει (αλλά δεν βρήκε) στην τελευταία διετία λόγω των διαδοχικών αποκλεισμών του στην προκριματικά φάση του Europa League. Αγωνιστικά γιατί κάθε σύλλογος που αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις έχει μεγαλύτερη προσβασιμότητα στην αγορά και αυτομάτως αποκτά τη δυνατότητα προσέγγισης πιο ποιοτικών παικτών υπολογίζοντας ασφαλώς και τα προσδοκώμενα έσοδα.

Ο Μάντζιος και οι ενδεχόμενες πωλήσεις

Ο Άκης Μάντζιος φανέρωσε τις σκέψεις του για το μέλλον μέσα από τον τρόπο διαχείρισης του ενδιαφέροντος που προέκυψε από ομάδα της Αυστραλίας. Δήλωσε δεσμευμένος με τον Άρη, ενισχύοντας τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι απομένει ένα ραντεβού μεταξύ του έμπειρου τεχνικού με τον Θόδωρο Καρυπίδη ούτως ώστε να «κλειδώσει η παραμονή του στην ομάδα. Βέβαια, σ’ αυτό θα πρέπει οι δύο άνδρες να συμφωνήσουν (κυρίως) επί των αγωνιστικών θεμάτων γιατί ουσιαστική συζήτηση  για το πώς θα κινηθεί η ομάδα το καλοκαίρι δεν έχει γίνει. Από την άλλη πλευρά, πώς θα συζητήσεις όταν δεν γνωρίζεις α) αν θα έχει δικαίωμα μεταγραφών και β) αν θα αγωνιστείς σε ευρωπαϊκή διοργάνωση την ερχόμενη σεζόν;

Ενδεχόμενο πωλήσεων προφανώς υφίσταται αλλά αφορά συγκεκριμένους παίκτες. Κι αυτή η υπόθεση όμως είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα δύο παραπάνω κεφάλαια γιατί κάθε συζήτηση θα κοπεί απότομα στο ενδεχόμενο απαγόρευσης μεταγραφών. Ο Λίντσεϊ Ροζ είναι στο επίκεντρο αυτής της κουβέντας καθώς είχε απασχολήσει ομάδες από την Τουρκία αλλά και τον Ερυθρό Αστέρα.

Η σκέψη αύξησης του μπάτζετ και το τηλεοπτικό συμβόλαιο

Είναι ευνόητο ότι για να τεθεί ζήτημα αύξησης του αγωνιστικού προϋπολογισμού θα πρέπει ο Άρης να έχει το δικαίωμα πραγματοποίησης μεταγραφών. Υπάρχουν κι άλλες παράμετροι. Η πρώτη αφορά τις συνθήκες διεξαγωγής του επόμενου Πρωταθλήματος. Λογικά, την επόμενη χρονιά θα επιτραπεί η παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα καθώς προβλέπεται να έχει κλείσει ο κύκλος των εμβολιασμών στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι η ΠΑΕ Άρης δεν θα στερηθεί τα εκατομμύρια που έχασε στον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Θόδωρο Καρυπίδη, το επίπεδο της απώλειας (συμπεριλαμβανομένων και των Playoffs της σεζόν 2019-20) άγγιξε τα επτά εκατομμύρια ευρώ.

Προς ενίσχυση του σχεδίου αύξησης του μπάτζετ λειτουργεί και το έσοδο από το στοίχημα καθώς υπολογίζεται ένα ποσό της τάξεως των 1.5 εκατομμυρίων ευρώ. Η δεύτερη παράμετρος αφορά την υλοποίηση του αγωνιστικού στόχου, δηλαδή την εξασφάλιση ευρωπαϊκού εισιτηρίου.

Η 4η παράμετρος σχετίζεται με το τηλεοπτικό συμβόλαιο όπου τα δεδομένα που τείνουν να δημιουργηθούν δεν είναι θετικά για τους «κίτρινους». Στην περίπτωση που καταλήξουν οι ομάδες στην επιστροφή στην κεντρική διαχείριση αλλά και μειωθούν (σε ποσοστό από 5% έως 7%) τα συμβόλαια των Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκού, ο Άρης σίγουρα δεν θα εισπράξει τα οφέλη της φετινής χρονιάς. Το δικό του τηλεοπτικό συμβόλαιο με τα κανάλια Novasports λήγει το καλοκαίρι του 2022 και για την επόμενη χρονιά προβλέπει ποσό της τάξεως (περίπου) των 2.7 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στο ενδεχόμενο κεντρικής διαχείρισης, το δικό του κομμάτι από την τηλεοπτική πίτα θα παραμείνει συντριπτικά μικρότερο σε σχέση με τους ανταγωνιστές του. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό