16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Άντε γεια» Πούτιν σε Μακρόν στο παρά 1′ της εισβολής

Ειδήσεις Ελλάδα

Τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν – μια συνάντηση που δεν θα γινόταν ποτέ, επιχείρησε να φέρει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Κι ενώ  ο Μακρόν μιλούσε από τα Ηλύσια Πεδία, ο Πούτιν μιλούσε από το γυμναστήριο, καθώς όπως είπε πως προετοιμαζόταν να πάει για χόκει επί πάγου, αποφεύγοντας να ορίσει ημερομηνία για μια τέτοια επαφή.

«Για να είμαι τελείως ειλικρινής μαζί σας, ήθελα να πάω για χόκεϊ επί πάγου, επειδή αυτήν τη στιγμή είμαι στο γυμναστήριο. Αλλά πριν ξεκινήσω τη γυμναστική μου, υπόσχομαι ότι θα καλέσω τους συμβούλους μου. Ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε» είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, και του έκλεισε το τηλέφωνο.

Ήταν η εποχή, που  είχε ήδη παρατάξει στρατεύματα στα σύνορα της ανατολικής Ουκρανίας με το πρόσχημα των στρατιωτικών ασκήσεων. Αμερικανοί και άλλοι δυτικοί αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών επέμεναν από καιρό πως το Κρεμλίνο προετοιμαζόταν για εισβολή.

Ο Ρωσος Πρόεδρος, ενώ ανέφερε πως οι ασκήσεις  θα τελειώσουν “πιθανότατα” εκείνο το βράδυ, προειδοποίησε ότι θα διατηρήσει στρατιωτική παρουσία κατά μήκος των συνόρων. 

Η συνομιλία των δύο ανδρών είδε το φως της δημοσιότητας, την περασμένη εβδομάδα στο ντοκιμαντέρ «A president, Europe and war», στο γαλλικό δίκτυο France 2 . 

Ο σκηνοθέτης  Guy Lagache, είχε την ευκαιρία να καταγράψει εμπιστευτικές συνομιλίες του Μακρόν με άλλους αρχηγούς κρατών, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο εάν αυτοί είχαν ενημερωθεί.

 

 

Emmanuel Macron & Vladimir Putin’s phone call on 20/02/22, with Eng subs. Documentary crew is listening in with Macron’s diplomatic advisors who are texting him throughout. pic.twitter.com/ZkSyP1nJ0T

— Plexint (@Plexint) July 1, 2022 Ένταση

Κατά την συνομιλία των δύο ανδρών υπήρξε ένταση, Αρχικά ο Μακρόν ρώτησε ευθέως τον Πούτιν για τις προθέσεις του.

«Τι μπορώ να πω; Εσείς οι ίδιοι βλέπετε τι συμβαίνει» απάντησε ο Πούτιν, κατηγορώντας την Ουκρανία πως παραβίασε τις συμφωνίες του Μινσκ.

Επίσης, ο Πούτιν κατηγόρησε το Κίεβο πως επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικού όπλου. «Στην πραγματικότητα, ο αγαπητός μας συνάδελφος κ. Ζελένσκι δεν κάνει τίποτα για να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ» ισχυρίστηκε ο Πούτιν.

«Σας λέει ψέματα» πρόσθεσε, κατηγορώντας  τον ίδιο τον Μακρόν ότι επιδιώκει να αναθεωρήσει τις συμφωνίες του Μινσκ.

Όταν ο Πούτιν  προέτρεψε τον Γάλλο Πρόεδρο να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους φιλορώσους αυτονομιστές στο Ντονμπάς, ο Μακρόν εξερράγη: «Δεν είναι οι αυτονομιστές που θα κάνουν προτάσεις για την Ουκρανία  Δεν ξέρω ποιος νομικός σύμβουλος θα σας πει ότι σε μια κυρίαρχη χώρα τις αποφάσεις παίρνουν αυτονομιστικές ομάδες και όχι οι  δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές» 

«Δεν δίνουμε δεκάρα για τις προτάσεις των αυτονομιστών» έκοψε την κουβέντα  

 «Αυτή δεν είναι μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, αντέτεινε ο Ρώσος Πρόεδρος «Ήρθαν στην εξουσία με πραξικόπημα,άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί, ήταν ένα λουτρό αίματος και ο Ζελένσκι είναι ένας από τους υπεύθυνους». 

 

Αντιδράσεις 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η δημοσίευση της κλήσης ήταν παραβίαση της «διπλωματικής εθιμοτυπίας»

Η δημοσίευση της συνομιλίας, πυροδότησε  αντιδράσεις και στην Γαλλία, με σχολιαστές και πολιτικούς αντιπάλους του Μακρόν να να κάνουν λόγο ακόμη για γελοιοποίησή του για την αποτυχημένη προσπάθειά του να πείσει τον κ. Πούτιν να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του.

 



Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό