23.1 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο

Ειδήσεις Ελλάδα

Εντός του Μαρτίου η χώρα έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 30ετους ομολόγου.

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώνεται στις 160 μονάδες βάσης +το Mid Swap και ο τίτλος θα έχει ωρίμανση τον Ιανουάριο του 2052.

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε χθες εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Goldman Sachs Europe, HSBC, JP Morgan και Εθνική να προχωρήσουν στην κοινοπρατική έκδοση του ομολόγου.

Μετά από 16 χρόνια το ελληνικό Δημόσιο βγαίνει στις αγορές με 30ετή ομόλογα καθώς το κλίμα -μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα, να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά- είναι ιδιαίτερα θετικό.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη έξοδος στις αγορές του ελληνικού δημοσίου ήταν στα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και εκδόθηκε 10ετές με τις προσφορές να υπερβαίνουν τελικά τα 29 δισ. ευρώ και το δημόσιο να αντλεί 3,5 δισ.ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του Μαρτίου η χώρα έχει συμφωνήσει να αποπληρώσει μέρος των δανείων που έχει λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και συγκεκριμένα 3,3 δισ. ευρώ. Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου προέβλεπε για εφέτος την άντληση από την αγορά 8 έως 12 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί άνετα με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας PEPP η Κεντρική Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να αγοράσει από την αγορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ επιπλέον των 19 δισ. ευρώ που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό