15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για ΙΦΕΤ

Ειδήσεις Ελλάδα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ξεκινούν άμεσα οι έλεγχοι στο ΙΦΕΤ όπως είχαμε προαναγγείλει. Τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και όσο και η Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας θα κάνουν έλεγχο χρήσης των ετών 2016 έως 2019 καθώς και έλεγχο προμηθειών και συμβάσεων.

Πληροφορίες μας λένε ότι επίκεινται κι άλλοι έλεγχοι.

Να θυμίσουμε ότι το ΙΦΕΤ, δηλαδή το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας είναι θυγατρική εταιρεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και δραστηριοποιείται στην παραγωγή, εισαγωγή και διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων τα οποία δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Ιδρύθηκε το 1991 μετά την κατάργηση της τότε Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας (Ε.Φ.) και της Κρατικής Φαρμακαποθήκης (Κ.Φ.). Δουλειά του είναι να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του δημοσίου και να προμηθεύεται τα απαραίτητα σκευάσματα στις καλύτερες το δυνατόν τιμές της αγοράς.

Ωστόσο, με την επικαιροποίηση των μητρώων των προμηθευτών ήρθε στο προσκήνιο η επαναδιαπραγμάτευση τιμών από προμηθευτές που επί σειρά ετών δίνουν τις ίδιες τιμές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΙΦΕΤ υπάρχουν φάρμακα τα οποία αγοράζονταν επί σειρά ετών χωρίς ουσιαστική διαπραγμάτευση τιμών σε υψηλές τιμές. Για παράδειγμα φάρμακο χημειοθεραπείας αγοραζόταν στα 55 ευρώ όταν θα μπορούσε με μια έρευνα αγοράς να αγοραστεί σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Επιπλέον, στις λίστες του ΙΦΕΤ μια από τις αποκλειστικές προμηθεύτριες εταιρείες είναι η ASPEN DUBAI. Ωστόσο, η συνεργασία με την εταιρεία ASPEN επιφέρει πολλά ερωτηματικά και ο όλος είναι, ότι η εν λόγω εταιρεία έχει καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χειραγώγηση τιμών και υπόγειες τακτικές με αποδέκτες κρατικές εταιρείες όπως είναι το ΙΦΕΤ.

Η εταιρεία έχει εξαναγκαστεί από την ΕΕ να κάνει επαναδιαπραγμάτευση τιμών με όλους τους φορείς που προμηθεύει αλλά στην Ελλάδα μέχρι το περασμένο καλοκαίρι δεν είχε γίνει καμία κίνηση. Το ΙΦΕΤ δεν φαίνεται να ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα καθώς συνέχισε να αγοράζει στην παλιά τιμή ενώ, όπως λένε παράγοντες της αγοράς ενώ, με την επαναδιαπραγμάτευση η εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας θα είναι εξαιρετικά μεγάλη ενώ, θα επιστραφούν και χρήματα στο ΙΦΕΤ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό