19 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Άνοδος στις διεθνείς αγορές που συμπαρέσυρε και το ελληνικό χρηματιστήριο

Ειδήσεις Ελλάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 873,37 μονάδες με άνοδο 1,15%. Η αξία συναλλαγών παρέμεινε χαμηλή στα 68,26 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 55 έκλεισαν ανοδικά και οι 40 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 1,32%  και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,87%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τηλεπικοινωνίες υποχώρησαν (-0,91%), ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των τροφίμων-ποτών (3,06%), τα Προσωπικά-Οικιακά προϊόντα (1,87%), οι Τράπεζες (1,73%), ο κλάδος υγείας 1,48%. Οι περισσότερες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με θετικές μεταβολές. Εξαίρεση ο ΟΤΕ που ουσιαστικά συσσωρεύει στα παρόντα επίπεδα.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, η ΕΤΕ, η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος, η Alpha Bank, ο ΟΠΑΠ και η Eurobank. Συνεχίστηκαν και πάλι οι εισροές ξένων κεφαλαίων σε ΕΤΕ και Μυτιληναίο. Η Εurobank ανακοίνωσε και αποτελέσματα α’ τριμήνου, με ανοδικά μεγέθη σε όλους τους τομείς.

Η ανοδική αντίδραση του ελληνικού χρηματιστηρίου συνέπεσε με τις ανόδους σε Αμερική και Ευρώπη. Η ευθυγράμμιση αυτή κρίνεται ως μία θετική εξέλιξη στην παρούσα συγκυρία. Ωστόσο τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα δεν έχουν λυθεί και οι δείκτες σε Αμερική και Ευρώπη συσσωρεύονται κοντά στις αντιστάσεις τους ενώ συνεχίζεται και η αυξημένη μεταβλητότητα και οι εναλλαγές μεταξύ θετικών και αρνητικών συνεδριάσεων.

Διεθνείς αγορές

Αυτή τη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο συνυπήρξε στην άνοδο με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μάλιστα κινήθηκε καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν σπάζοντας ανοδικά την αντίσταση των 870 μονάδων. Οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά εν αναμονή αποφάσεων της FED και ανοδικά κινούνται προς το τέλος των συνεδριάσεών τους και οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.

Οι αγορές περιμένουν κάποιες σημαντικές αποφάσεις από τις κεντρικές τράπεζες σχετικά με τον πληθωρισμό, την επίλυση ζητημάτων ενέργειας και μία πιο ήρεμη εξέλιξη στο ουκρανικό μέτωπο. Όσο τα προβλήματα συνεχίζονται, τα χρηματιστήρια θα δυσκολεύονται να ανακάμψουν.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό