16.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άνοδος στη Wall στο κλείσιμο του Ιανουαρίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση του μηνός στη Wall Street, καθώς τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και τα στοιχεία για το κόστος εργασίας στις ΗΠΑ ώθησαν τον S&P 500 στην καλύτερη μηνιαία επίδοση Ιανουαρίου στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 368,95 μονάδες ή 1,09% στις 34.086,04 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,46% στις 4.076,60 μονάδες, ολοκληρώντας τον καλύτερο Ιανουάριο από το 2019. Ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,67% στις 11.584,55 μονάδες, στον καλύτερο Ιανουάριο από το 2001.

Οι συναλλασσόμενοι προσπαθούν να διαπιστώσουν πώς ορισμένες από τις κορυφαίες επιχειρήσεις της Αμερικής αντεπεξέρχονται στον υψηλό πληθωρισμό και στους φόβους για επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών. Η μετοχή της General Motors ενισχύθηκε περισσότερο από 8% από τη στιγμή που η αυτοκινητοβιομηχανία παρουσίασε ισχυρά κέρδη. Αντίστοιχα, και η μετοχή της PulteGroup ενισχύθηκε περισσότερο από 9% καθώς η κατασκευάστρια κατοικιών ανακοίνωσε καλύτερα των προσδοκιών αποτελέσματα. Η μετοχή της ExxonMobil παρουσίασε συγκρατημένη άνοδο 2,2%, καθώς παρά την αύξηση ρεκόρ των κερδών της κατά την οικονομική χρήση του 2022, η πετρελαϊκή εταιρεία δεν ανακοίνωσε αύξηση των σχεδίων επαναγορών ιδίων μετοχών, όπως περίμεναν οι επενδυτές.

Στο μακροοοικονομικό μέτωπο, οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τα νέα στοιχεία για το κόστος εργασίας. Ο σχετικός δείκτης, που αποτελεί σημαντική παράμετρο για την πορεία των μισθών και παρακολουθείται στενά από την Fed, έδειξε αύξηση 1% στο τέταρτο τρίμηνο, χαμηλότερα από το 1,1% που προέβλεπαν αναλυτές. Οι συναλλασσόμενοι περιμένουν μία επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη συνεδρίασή της που ολοκληρώνεται αύριο, ωστόσο δεν πιστεύουν ότι τα στοιχεία αυτά είναι ικανά για να αλλάξουν τον τόνο ειδικά στο άμεσο μέλλον.

Οι μετοχές γενικά είχαν ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα το 2023. Ο S&P 500 και ο Dow Jones ενισχύθηκαν 6,2% και 2,8% αντίστοιχα τον Ιανουάριο, στον τρίτο θετικό μήνα στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων. Ο Nasdaq ενισχύθηκε περίπου 10,7%, στην καλύτερη μηνιαία επίδοση από πέρυσι τον Ιούλιο.

Ένας δυνατός Ιανουάριος θα μπορούσε να αποτελέσει θετική ένδειξη για την αγορά και ενδεχομένως να υποδηλώσει συνέχιση του ράλι τους επόμενους μήνες. Σε πέντε περιπτώσεις που ο S&P 500 ενισχύθηκε περισσότερο από 5% σε μήνα Ιανουάριο μετά από ένα άσχημο έτος, ο δείκτης ενισχύθηκε το ίδιο έτος κατά μέσο όρο 30%, σύμφωνα με τον αναλυτή Ryan Detrick της Carson Group.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό