15.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άνδρας χαστούκισε τον πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν (Βίντεο)

Ειδήσεις Ελλάδα

Ένας άνδρας χαστούκισε τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τεν λ’ Ερμιτάζ το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ το βίντεο που απαθανάτισε τη στιγμή έχει γίνει ήδη viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ασφάλεια του Γάλλου προέδρου γρήγορα επενέβη για να ακινητοποιήσει τον άνδρα και να απομακρύνει τον Μακρόν.

Το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου κάνει λόγο για μια «απόπειρα χαστουκιού». Ο Εμανουέλ Μακρόν συνέχισε την επίσκεψή του, ανέφερε το Ελιζέ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ μίλησε για προσβολή στη δημοκρατία.

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε ενώ ο Μακρόν βρισκόταν σε επίσκεψη στην περιοχή Ντρομ στη νοτιοανατολική Γαλλία, όπου συναντήθηκε με εστιάτορες και φοιτητές για να μιλήσουν σχετικά με το πώς η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα μετά την επιδημία Co-19.

Στο βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Μακρόν διακρίνεται να περπατάει προς ένα συγκεντρωμένο πλήθος, που βρίσκεται πίσω από κιγκλιδώματα.

Ο Γάλλος πρόεδρος απλώνει το χέρι του για να χαιρετίσει έναν άνδρα, που φοράει ένα πράσινο μπλουζάκι, γυαλιά και μάσκα.

Καθώς χαστουκίζει τον πρόεδρο της Γαλλίας, ο άνδρας ακούγεται να φωνάζει πρώτα “Montjoie Saint Denis”, που ήταν η πολεμική ιαχή των γαλλικών στρατευμάτων όταν η χώρα βρισκόταν υπό βασιλεία, στη συνέχεια «A Bas La Macronie» (Κάτω ο “Μακρονισμός”) και εν τέλει χαστουκίζει τον επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Δύο από τους άνδρες της ασφάλειας του Γάλλου προέδρου κάνουν… τάκλιν στον άνδρα με το πράσινο μπλουζάκι, την ώρα που ένας άλλος απομακρύνει τον Μακρόν. Όμως ο Γάλλος πρόεδρος παραμένει σε κοντινή απόσταση για λίγα ακόμη δευτερόλεπτα και φαίνεται να μιλάει σε κάποιον άλλο στην άλλη πλευρά των κιγκλιδωμάτων.

Ο φερόμενος ως δράστης του χαστουκιού, ένας κάτοικος της περιοχής ηλικίας 28 ετών, συνελήφθη, όπως κι ένας άλλος άνδρας ίδιας ηλικίας, ανέφερε η εισαγγελία.

Οι δύο άνδρες κατάγονται από την περιοχή και είναι «άγνωστοι στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Αλέξ Περέν, εισαγγελέας στη Βαλάνς. «Σε αυτό το στάδιο, τα κίνητρά τους δεν είναι γνωστά», συμπλήρωσε ο εισαγγελέας χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το προφίλ των υπόπτων.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο πρόεδρος είχε επισκεφθεί ένα λύκειο το πρωί και κατευθυνόταν προς το πλήθος που τον φώναζε, όταν συνέβη το περιστατικό.

Ο Μακρόν πραγματοποιεί «περιοδεία στη Γαλλία» προκειμένου να «καταγράψει τον παλμό» της χώρας, έπειτα από ένα και πλέον χρόνο πανδημίας.

Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους συνέχισε την επίσκεψή του. Στο Βαλάνς, έβγαλε σέλφι με τους κατοίκους, όπου εμφανίστηκε χαμογελαστός και χαλαρός.

Ομόφωνη καταδίκη

Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες, αρχής γενομένης από εκείνη του πρωθυπουργού της χώρας Ζαν Καστέξ, που μίλησε για προσβολή στη δημοκρατία.

«Η πολιτική δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση η βία, η λεκτική επίθεση και ακόμα λιγότερο η σωματική επίθεση. Απευθύνω έκκληση για δημοκρατική έγερση, μας αφορά όλους, διακυβεύονται τα θεμέλια της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο Καστέξ ενώπιον βουλευτών.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Μαρίν Λεπέν, που παρουσιάζεται ως η «βασική αντίπαλος» του Μακρόν, κατήγγειλε μια «απαράδεκτη ενέργεια και βαθιά καταδικαστέα σε μια δημοκρατία», ενώ ο δεξιός υποψήφιος στις εκλογές Ξαβιέ Μπερτράν καταδίκασε μια «απαράδεκτη ενέργεια».

Ο αρχηγός της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, το κόμμα του οποίου στοχοθετήθηκε προσφάτως από ένα βίντεο ενός ακροδεξιού youtubeur, δήλωσε στο Twitter «αλληλέγγυος με τον πρόεδρο».

Ο πρώην σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εκτιμά πως μια τέτοια επίθεση αποτελεί «ανυπόφορο και απαράδεκτο πλήγμα» στους θεσμούς και ο βουλευτής των Πρασίνων Γιανίκ Ζαντό δήλωσε πως «το να επιτίθεται κανείς σωματικά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι σαν να επιτίθεται εναντίον της Γαλλίας».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό