19.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άμεση θεραπεία ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Θωρακοχειρουργός – Αγγειοχειρουργός μας εξηγεί τα πάντα γύρω από το θέμα

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους που συνοδεύουν τους κιρσούς είναι ότι απαγορεύεται η θεραπεία τους το καλοκαίρι. Η πραγματικότητα είναι ότι ακριβώς, λόγω της επιδείνωσης της συμπτωματολογίας τους κατά τη θερινή περίοδο, ως απόρροια των υψηλών θερμοκρασιών που σημειώνονται τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχει ισχυρή ένδειξη για την αντιμετώπισή τους.

Ο Θωρακοχειρουργός – Αγγειοχειρουργός, κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού μας ενημερώνει αναλυτικά για το πρόβλημα των κιρσών, αλλά και για τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους που εγγυώνται την οριστική εξάλειψη του προβλήματος, εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα.

Γιατί οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται από κιρσούς, αναζητούν ιατρική βοήθεια ιδίως τη θερινή περίοδο;

Το καλοκαίρι συμβαίνουν στο φλεβικό σύστημα σοβαρές αλλαγές που οδηγούν σε έντονη συμπτωματολογία, όταν σε έναν άνθρωπο υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια και κιρσοί. Η αυξημένη θερμοκρασία της ατμόσφαιρας προκαλεί διαστολή στο φλεβικό δίκτυο και επομένως μεγαλύτερη χωρητικότητα σε αίμα. Η τελευταία, δηλαδή, η χωρητικότητα, αυξάνεται ακόμα περισσότερο επειδή οι άνθρωποι με κιρσούς έχουν πολλαπλάσιο δίκτυο φλεβών λόγω της πάθησης. Αν σε αυτό προσθέσετε την εξαιρετικά μειωμένη ταχύτητα ροής αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι το καλοκαίρι οι κιρσοί δρουν σαν εξαιρετικό θερμαντικό στοιχείο και προκαλούν καυσαλγίες στα πόδια, ιδιαίτερα μεγάλα οιδήματα και λόγω των παραπάνω περισσότερες κράμπες στα πόδια το βράδυ.

Είναι ασφαλής η θεραπεία των κιρσών τους καλοκαιρινούς μήνες;

Υπάρχει μια λανθασμένη εντύπωση ότι η χειρουργική αντιμετώπιση κιρσών δεν ενδείκνυται το καλοκαίρι. Είναι λάθος. Ίσως ίσχυε δεκαετίες πολλές παλαιότερα, πριν τη διάδοση των κλιματιστικών, αλλά και την παραμονή των ασθενών σε νοσηλεία για 1 εβδομάδα. Σήμερα, η νοσηλεία είναι λίγες ώρες ή στην πλέον επιβαρυμένη κατάσταση 1 ή 2 ημέρες. Άπαντες έχουν κλιματιστικά. Και βεβαίως οι σύγχρονες μέθοδοι χωρίς τομές και χωρίς ράμματα και βέβαια χωρίς τραυματικές επιφάνειες, επιτρέπουν οδήγηση και εργασία σε 3-5 ημέρες.

Ποια είναι η σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση των κιρσών; 

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των κιρσών έχει τον ίδιο στόχο με την κλασική, που είναι η αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας. Ωστόσο, αυτό δε γίνεται με χειρουργική αφαίρεση, αλλά με καταστροφή της φλέβας με laser ή ραδιοσυχνότητες RF και τις πιο πολλές φορές χωρίς τομές. Για την ακρίβεια, εισέρχεται με παρακέντηση μια ίνα laser ή RF η οποία καταστρέφει τη φλέβα. Το αποτέλεσμα είναι η σαφής υποχώρηση των κιρσών, αφού έλειψε η φλέβα τροφοδοσίας τους με αίμα. Σε εξαιρετικές βαριές περιπτώσεις, μεγάλες εστίες κιρσών αφαιρούνται με τομή 1cm. Τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης αντιμετώπισης είναι: τοπική νάρκωση, όχι ράμματα ή τομές, όχι διανυκτέρευση σε κλινική, επάνοδος σε εργασία και οδήγηση σε 3-5 ημέρες με ελαστική κάλτσα.

Διαβάστε αναλυτικά εδώ για τη χειρουργική κιρσών χωρίς νυστέρι, χωρίς ράμματα, χωρίς νοσηλεία

Υπάρχει εντυπωσιακή αλλαγή από τη θεραπεία, ακόμη και σε δύσκολα και παραμελημένα περιστατικά;

Ασφαλώς και ναι. Παρά τα έντονα προβλήματα κιρσών όλα είναι αντιστρεπτά ακόμα και η δυσχρωμία του δέρματος και οι πολύπλοκες ευρυαγγείες. Βέβαια, όσο εντονότερο πρόβλημα τόσο περισσότερη δουλειά απαιτείται. Για αυτό η συμβουλή μου είναι: για τους κιρσούς πάμε σε γρήγορη αντιμετώπιση χωρίς ράμματα και βέβαια πριν την θρόμβωση.

Ο ασθενής πότε μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του; Υπάρχουν περιορισμοί όπως η έκθεση στον ήλιο ή το νερό;

Οι σύγχρονες μέθοδοι έχουν σχεδιαστεί πάνω στον σύγχρονο πολυάσχολο άνθρωπο. Και έχουν μετατρέψει το “χειρουργείο” των κιρσών από οδύσσεια σε μια γλυκιά και ανακουφιστική εμπειρία ολίγων ημερών. Μετά από αυτήν, ο πολίτης πάει δουλειά, θάλασσα, διακοπές ακόμα και γυμναστήριο.

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση καλέστε στο 693 747 4174 , ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, Θωρακοχειρουργός – Αγγειοχειρουργός και Διευθυντής Κλινικής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού είναι στη διάθεση σας για όποια συμβουλή και χρήσιμη οδηγία. Εναλλακτικά επισκεφτείτε την ιστοσελίδα drmarkopoulos.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό