13.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Άλλο Στάλιν κι άλλο Στάλινγκραντ

Ειδήσεις Ελλάδα

Για μια ακόμη φορά ο σημερινός ένοικος του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, έσπευσε να καπηλευτεί μια από τις μεγαλύτερες στιγμές του αντιφασιστικού σοβιετικού έπους: τη μάχη του Στάλινγκραντ.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1943 η γερμανική στρατιά του Φρίντριχ Πάουλους παραδιδόταν στους Σοβιετικούς, έπειτα από 200 ημέρες και νύχτες, με την εμβληματική αυτή πόλη να έχει μετατραπεί σε ερείπια. Πάνω από ένα εκατομμύριο Σοβιετικοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους. Στη μάχη του Στάλινγκραντ ήταν η πρώτη φορά που παραδίδονταν γερμανικά στρατεύματα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τιμώντας την επέτειο των 80 χρόνων από τη μάχη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του ναζισμού στην Ευρώπη, ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχασε ευκαιρία να μιλήσει για «ιδεολογία του ναζισμού… που απειλεί απευθείας ξανά την ασφάλεια της χώρας μας».

Την ώρα που η ρωσική ηγεσία μιλά για «αποναζιστικοποίηση», ισοπεδώνει πόλεις και χωριά στη γειτονική Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για «τελική λύση» κατά του ρωσικού λαού, μη διστάζοντας παλιότερα να δηλώσει το εξωφρενικό «και ο Χίτλερ ήταν Εβραίος», ρίχνοντας νερό στον μύλο των αναθεωρητών του Ολοκαυτώματος, που χαρακτηρίζουν το Ολοκαύτωμα «εβραϊκή συνωμοσία» για να δημιουργηθεί το κράτος του Ισραήλ!

Η ίδια η Ουκρανία, που λοιδορείται συλλήβδην ως «ναζιστική», υπέστη τεράστια καταστροφή από τις δυνάμεις του Χίτλερ, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί πολέμησαν με τον κόκκινο στρατό για τη συντριβή του ναζισμού. Μάλιστα, κάποιοι από τους σημερινούς εκτοπισμένους Ουκρανούς είναι γέροντες που πολέμησαν κατά του Χίτλερ και διασωθέντες από τη μανία των Ουκρανών συνεργατών των ναζί.

Άλλο Στάλιν, προτομή του οποίου στήνεται στο Βόλγκογκραντ, κι άλλο Στάλινγκραντ.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό