21.1 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άλλος άνθρωπος ο Ακάρ στον ΣΚΑΪ: Είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο

Ειδήσεις Ελλάδα

Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας, δήλωσε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ, ο Χουλουσί Ακάρ.

Μήνυμα διαλόγου στέλνει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ μιλώντας στον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, μετά την χθεσινή αντιπαράθεση που είχαν Έλληνες βουλευτές μαζί του.

Αν και χθες ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε εκνευρισμένος, στις σημερινές δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ φαίνεται να ρίχνει τους τόνους. 

«Eίμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. ´Ηδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ, ο Χουλουσί Ακάρ.

To view this please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that
supports HTML5

Πώς ξεκίνησε το χθεσινό επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και Ακάρ – Γιατί αποχώρησε

Σημειώνεται ότι στη θέση του έβαλαν χθες τον Τούρκο υπουργό Άμυνας οι Έλληνες βουλευτές που βρέθηκαν στην Κωνσταντινούπολη για τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ. 

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, – ο οποίος ήταν ο μοναδικός Έλληνας δημοσιογράφος στην συνεδρίαση – κατά την διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του Τούρκου υπουργού, ο Ακάρ αναφέρθηκε – από μόνος του, χωρίς να ερωτηθεί από κάποιον – σε όλη την ελληνοτουρκική ατζέντα (θέματα χωρικών υδάτων, αποστατιωτικοποιήσεις νησιών, κατηγορίες για Ελλάδα σχετικά με υποστήριξη της τρομοκρατίας), ενώπιον βουλευτών όλων των κρατών του ΝΑΤΟ προσπαθώντας να νομιμοποιήσει αυτές τις απόψεις.

To view this please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that
supports HTML5

Όταν ο Χουλουσί Ακάρ άνοιξε τη βεντάλια των παράνομων τουρκικών διεκδικήσεων, τον λόγο πήρε ο Σπύρος Λιβανός, απαντώντας στις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού.

«Τούρκοι πολιτικοί αναφέρονται συστηματικά τις τελευταίες ημέρες αλλά και παλαιότερα, κυρίως όμως τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες, στο αναθεωρητικό σχέδιο της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Θυμάστε ότι για δεκαετίες, αν και σύμμαχοι μας, είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, έχετε το Casus Belli εναντίον μας. Πουθενά στον κόσμο, στην ιστορία, δεν υπάρχει σύμμαχος που εκφοβίζει σύμμαχο με απειλή πολέμου για δεκαετίες. Και έχουμε συνεχείς παραβιάσεις χωρικών υδάτων, εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Και αν αυτό δεν είναι σε αντίθεση με όσα λέγατε και συμφωνήσαμε για τις σχέσεις καλής γειτονίας, τότε πιστεύω ότι πατάτε σε δύο βάρκες», δήλωσε ο Βουλευτής της ΝΔ, Σπύρος Λιβανος.

Ο Χουλουσί Ακάρ επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο κατηγορώντας την Ελλάδα για παραβιάσεις και επιθετική συμπεριφορά.

«Στις 27 Απριλίου, τα αεροσκάφη σας, τα ελληνικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο στο Ντάλαμαν του Ντιντίμ και του Ντάντσα. Μετά από αυτό, τι περιμένετε να κάνουμε; Έρχεστε από τόσες εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, από την ενδοχώρα της Ελλάδας στην ενδοχώρα της Τουρκίας, παραβιάζετε τον εναέριο χώρο μας και περιμένετε να κάτσουμε έτσι. Όχι, εμείς παραβιάσαμε τον εναέριο χώρο σας στις 28 Απριλίου», ανέφερε ενδεικτικά. 

«Εσείς το κάνετε αυτό εδώ και χρόνια», του απάντησε ο Βουλευτής της ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης.

«Σας έχουμε σε εικόνες από ραντάρ. Σε εικόνα του ραντάρ. Και στείλαμε αυτή την εικόνα σε όλες τις γειτονικές χώρες. Αυτή είναι η κατάσταση. Έτσι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα. Παρακαλώ προσέξτε, λέτε εσείς, λέω εγώ, δεν υπάρχει τέλος», υπογράμμισε ο Υπουργός  Άμυνας Τουρκίας.

Άμεση ήταν πάλι η απάντηση του βουλευτή της ΝΔ Μανούσου Βολουδάκη:

«Δεν περνάει έστω και μία ημέρα χωρίς μια απειλή πολέμου από την Τουρκία εναντίον της Ελλάδας. Από τους αξιωματούχους της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας συνολικά. Και για την ακρίβεια αυτές δεν είναι μόνο ρητορικές απειλές, αντιμετωπίζουμε μια κλιμάκωση των παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και των συνόρων μας αρκετά συχνά. Με την πιο ακραία από αυτές να είναι οι υπερπτήσεις μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Απαιτείτε η Τουρκία να ενεργεί ελεύθερα έξω από τα σύνορα της για να εγγυηθεί την ασφάλεια της, έχετε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα πρέπει να περιορίζει τον στρατό της ακόμα και μέσα στα σύνορα της. Αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι το ολίσθημα της λογικής. Και δυστυχώς πιστεύω ότι η λογική πίσω από αυτό το αίτημα είναι παρόμοια με τη λογική που είδαμε να προτάσσει η Ρωσία σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία».

Παράλληλα, ο Χουλουσί Ακάρ δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του όταν ο Σπύρος Λιβανός μίλησε για εισβολή και κατοχή τμήματος της Κύπρου. 

«Έχουμε ακόμη, την εισβολή και κατοχή στο βόρειο τμήμα μιας κυρίαρχης χώρας, της Κύπρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σπύρος Λιβανος. 

«Από τη στιγμή που μιλάτε για κατοχή στη “Βόρεια Κύπρο” σημαίνει πως εξαρχής θέλετε καβγά. Εκεί, στη “Βόρεια Κύπρο” δεν υπάρχει κατοχή. Εκεί, εμείς εμποδίσαμε μια σφαγή», του απάντησε ο Χουλουσί Ακαρ. 

Στη συνέχεια ο Ακάρ αποχώρησε εκνευρισμένος από την αίθουσα επικαλούμενος το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ενώ τον λόγο πήρε ο Μανούσος Βολουδάκης που τα “έψαλε” στον πρόεδρο της επιτροπής, για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας.

Στην ομοβροντία των Ελλήνων βουλευτών εναντίον του Χουλουσί Ακάρ, συμμετείχε και ο Ανδρέας Λοβέρδος που κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων. 

«Αναρωτιέμαι γιατί δεν συμφωνείτε να ξεκινήσουν διερευνητικές συζητήσεις και αν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Και αν δεν υπάρχει αποτέλεσμα να συμφωνήσουμε και οι δύο να απευθυνθούμε στο Διεθνές Δικαστήριο ή στη Χάγη. Τι φοβάστε; Και επιτρέψτε μου να ρωτήσω πότε επιτέλους θα αναγνωρίσετε τη δικαιοδοσία των διεθνών δικαστηρίων;», δήλωσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Το θέμα της κυριαρχίας των νησιών έθεσε και ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας,  Fatih Dönmez.

«Οι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά παραβιάσεις κάθε μέρα», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη. 

Το πρωτοφανές επεισόδιο συνεχίστηκε και στους διαδρόμους μετά την αποχώρηση του Χουλουσί Ακάρ από την αίθουσα. 

Την σκυτάλη της τουρκικής προκλητικότητας πήρε ο Ομέρ Τσελίκ.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν αυτή τη φορά ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ότι κακώς δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένο το Καστελόριζο και κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για προπαγάνδα κατά της Τουρκίας.

Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα εμπλέκει συνεχώς τρίτες χώρες και ότι κακώς οι Έλληνες θεωρούν απειλή την «Γαλάζια Πατρίδα».

Παράλληλα πρόσθεσε, ότι όποτε η Άγκυρα καλεί σε διάλογο την Ελλάδα βάσει του διεθνούς δικαίου, η χώρα μας απορρίπτει την πρόταση και κάνει προπαγάνδα μιλώντας για επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον της. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό