23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άθραυστες οθόνες κινητών τηλεφώνων από γυαλί που μιμείται τα όστρακα

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα μια εικόνα της νανοδομής και της διάταξης του υλικού από το οποίο σχηματίζεται τελικά το ανθεκτικό γυαλί.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά δημιούργησαν ένα νέο τύπο γυαλιού που είναι πέντε φορές πιο ανθεκτικό από τα συμβατικά είδη γυαλιού. Αποτελείται από ένα ακρυλικό υλικό που η μικροκοδομή και γενικότερα η διάταξη που επέλεξαν οι ερευνητές να χρησιμοποιήσουν για να σχηματιστεί το γυαλί του προσέδωσαν την εξαιρετική αντοχή και ανθεκτικότητα.

Οι ερευνητές εμπνεύστηκαν τη δημιουργία του γυαλιού από το μάργαρο την ουσία που εκκρίνουν στο εσωτερικό τα μαργαριτοφόρα όστρακα. Το όστρακο εκκρίνει μικροσκοπικούς  κρυστάλλους αραγωνίτη (Ca(CO)3), μήκους 15 micron και πάχους 0,5 micron. Οι κρύσταλλοι διατάσσονται ο ένας δίπλα στον άλλο, και σχηματίζουν λεπτά στρώματα. Τα επάλληλα αυτά στρώματα των κρυστάλλων συγκολλούνται πολύ ισχυρά μεταξύ τους, με αντίστοιχα φύλλα, ενός ελαστικού πολυμερούς, που και αυτό εκκρίνεται από το όστρακο. Το υλικό που προκύπτει και καλύπτει το εσωτερικό του κελύφους του όστρακου είναι ισχυρό και ανθεκτικό.

Οι ερευνητές αντέγραψαν αυτή την αρχιτεκτονική στο γυαλί που δημιούργησαν για να αυξήσουν την ανθεκτικότητα του στα χτυπήματα και να μην δημιουργούνται ρωγμές. Επιπλέον μετέβαλαν το επίπεδο της διαθλαστικότητας του υλικού ώστε το γυαλί να γίνει πλήρως διάφανο και να μπορεί έτσι να χρησιμοποιηθεί ως οθόνη κινητών τηλεφώνων. Οι ερευνητές συνεχίζουν την προσπάθεια τους ώστε να ενσωματώσουν στο γυαλί που δημιούργησαν νέες προηγμένες τεχνολογίες που θα του επιτρέπουν να αλλάζει μόνο του το χρώμα, την αγωγιμότητα και τις μηχανικές του ιδιότητες.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό