28.7 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024

Άθλος ή… θαύμα; Οι 10 διαφορές που χωρίζουν Μπαρτσελόνα και Τζιρόνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Όταν κανείς σκέφτεται την Καταλονία, η Βαρκελώνη του έρχεται αμέσως στο μυαλό. Είτε λόγω της Μπαρτσελόνα, είτε λόγω της ηλιόλουστης πόλης, αυτά τα δύο συνδέονται άρρηκτα. Κανείς (σχεδόν) δεν θα υπολογίσει την Τζιρόνα, μία πόλη μόλις 40 λεπτά μακριά με το τρένο, η οποία αξίζει την προσοχή μας και έχει βαλθεί να μας… τρελάνει όλους με την πορεία της στη φετινή La Liga.

Κατάφερε να νικήσει την Κυριακή (10/12) την Μπαρτσελόνα εκτός έδρας με 4-2 και ανέβηκε ξανά μόνη πρώτη στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος, με το flash.gr να ξεχωρίζει 10 μεταξύ τους διαφορές που μετατρέπει τις προσπάθειές της από «άθλο», σε… θαύμα.

Πληθυσμός

Από άποψη κατοίκων προφανώς και η Βαρκελώνη διαθέτει περισσότερους. Μάλιστα κατά πολλούς (1.6 εκατ. έναντι 100.000). Γι’ αυτό κιόλας οι πιθανότητες να βγάλει καλύτερους παίκτες είναι με το μέρος των «μπλαουγκράνα». Και αυτό σε συνδυασμό με το υψηλότατο επίπεδο σκάουτινγκ ανά τον κόσμο που έχουν χτίσει, καθιστά λογική την απόλυτη κυριαρχία όλων αυτών των χρόνων.

Ονομασία

Η μάχη της Καταλονίας για ανεξαρτησία είναι ευρέως γνωστή. Σε πολλά σημεία της περιοχής υπάρχουν κρεμασμένες σημαίες και άλλα διάφορα έντονα πολιτισμικά στοιχεία. Η επίσημη ονομασία στα ισπανικά της ομάδας είναι Χιρόνα, ωστόσο οι Καταλανοί είναι αυτοί που προφέρουν το πρώτο γράμμα ως «Τζ» και όχι ως «Χ». Εξ ου και «Τζιρόνα».

Γήπεδο

Αυτό που μπορεί να εκπλήξει τους περισσότερους είναι η χωρητικότητα του γηπέδου της. Στο «Εστάντιο Μοντιλίβι» χωράνε μόλις 14.624 θεατές και αποτελεί το στάδιο με την μικρότερη χωρητικότητα στη La Liga! Κι όμως, αυτή η ομάδα με τους 100.000 κατοίκους το γεμίζει διαρκώς και βρίσκεται στην κορυφή της La Liga. Παράλληλα, η Μπαρτσελόνα δεν παίζει στο «Καμπ Νου» εξαιτίας έργων (99.000 θέσεις), αλλά στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης (49.000 θέσεις).

Τιμές εισιτηρίων

Αυτή η… ζήτηση για τον κόσμο των «μπλαουγκράνα» να προμηθευτούν ένα εισιτήριο για τα παιχνίδια της ομάδας του, αποτυπώνεται και από τις… τσουχτερές τιμές τους. Το φθηνότερο που μπορεί να βρει κανείς είναι στα 150 (κανείς άλλος στην Ισπανία δεν έχει υψηλότερη τιμή στο φθηνότερο εισιτήριο), ενώ οι τιμές αγγίζουν μέχρι και τα 1.200 ευρώ! Παράλληλα, στην Τζιρόνα δύναται να παρακολουθήσεις ένα ματς της μόλις με 40 ευρώ, γεγονός που επιτρέπει και σε οικογένειες να δώσουν το «παρών».

Μπάτζετ ομάδων

Η χρηματιστηριακή διαφορά των δύο σαφώς τεράστια. Η Μπαρτσελόνα διαθέτει το πιο «πλούσιο» και ποιοτικό ρόστερ, αξίας 862 εκατ. ευρώ, σε αντίθεση με της πρωτοπόρο της La Liga, της οποίας αξίζει μόλις… 161 εκατ. ευρώ.

Ακριβότερη μεταγραφή

Το «χαοτικό κενό» που τις χωρίζει φαίνεται πάνω κάτω σε όλους τους τομείς, αλλά ενδέχεται να αποτυπώνεται καλύτερα από παντού στο ρεκόρ μεταγραφής. Η Μπαρτσελόνα έχει ως την ακριβότερη αγορά της τον Φιλίπε Κουτίνιο από τη Λίβερπουλ για 145 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ η Τζιρόνα τον Άρτεμ Ντόβμπικ, που αγόρασε αυτό το καλοκαίρι για… 8 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να αναφερθεί πως αυτός ο Ουκρανός αγωνιζόταν στη Ντνίπρο και είχε… ξεχωρίσει απέναντι στον Παναθηναϊκό στις αναμετρήσεις του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League. Αυτό που προέκυψε από το ρεπορτάζ είναι ότι μετά από αυτά τα παιχνίδια θα πουληθεί και έτσι έγινε, με τον Ντόβμπικ να είναι στην 4η θέση του πίνακα των σκόρερ με 8 γκολ!

Τίτλοι

Από άποψη τροπαίων η αλήθεια είναι πως αν δεν ονομάζεσαι «Ρεάλ Μαδρίτης», «Μπαρτσελόνα», «Ατλέτικο Μαδρίτης», «Αθλέτικ Μπιλμπάο», «Βαλένθια» ή «Σεβίλλη», αυτοί τότε είναι… δυσεύρετοι! Η Τζιρόνα δεν… διαφεύγει από το εν λόγω παράδειγμα, αφού δεν έχει κατακτήσει κανέναν τίτλο στην ιστορία της.

Έτος ίδρυσης

Και μιλώντας για ιστορία, η Μπαρτσελόνα είναι αυτή που ιδρύθηκε πρώτη χρονικά (Νοέμβριος 1899), ενώ η Τζιρόνα τρεις δεκαετίας αργότερα, τον Ιούλιο του 1930.

Το πλούσιο background

Η Τζιρόνα ανήκει στον επενδυτικό όμιλο που έχει και την Μάντσεστερ Σίτι, κάτοχο του τρεμπλ την περασμένη χρονιά. Προφανώς, έχει λάβει έτσι μία τεράστια οικονομική «ανάσα», ωστόσο οι αριθμοί αποδεικνύουν πως δεν «σπαταλάει» τα χρήματά της και εντούτοις επενδύει… μετρημένα, εύστοχα και, πάνω απ’ όλα, με πλάνο.

Φαγητό

Για να κλείσουμε με μία άλλη… χροιά, οι κριτικοί θεωρούν πως το φαγητό τόσο στην Βαρκελώνη, όσο και στην Τζιρόνα είναι εξαιρετικό και αξίζει κανείς να φάει από τα τοπικά μαγαζιά. Αυτό που επισημαίνεται πως θα έπρεπε να… αποφύγει όμως, είναι το να κατοικήσει εκεί, αφού αυτές οι δύο πόλεις κοστίζουν περισσότερο από κάθε άλλη στην Ισπανία, στα ψώνια για λαχανικά! Ενδεικτικό του ακριβού κόστους ζωής στην Καταλονία…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό