12 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Άγνωστος πτερόσαυρος με εντυπωσιακή ουρά

Ειδήσεις Ελλάδα

Καλλιτεχνική απεικόνιση του νέου είδους πτερόσαυρου που ανακαλύφθηκε στη Χιλή.

Οι πτερόσαυροι ήταν ιπτάμενα ερπετά τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των Πτεροσαύριων. Έζησαν από το ύστερο Τριασικό μέχρι το τέλος του Κρητιδικού, από τα 220 μέχρι τα 65 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι πτερόσαυροι ήταν τα πρώτα σπονδυλωτά που κατάφεραν να πετάξουν. Έχουν ανακαλυφθεί διάφορα είδη πτερόσαυρων που διέφεραν πολύ μεταξύ τους σε χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

Το 2009 σε μια βόρεια περιοχή της Χιλής ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα ενός αρχαίου ιπτάμενου όντος. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χιλής μελέτησαν τα απολιθώματα και με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Acta Palaeontologica Polonica» αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα άγνωστο είδος πτερόσαυρου. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές ο πτερόσαυρος είχε άνοιγμα φτερών περίπου δύο μέτρων, μεγάλο ράμφος και μια λεπτή μακριά ουρά. Είναι ο αρχαιότερος πτερόσαυρος που εντοπίζεται στη Χιλή και από τους αρχαιότερους που έχουν εντοπισθεί μέχρι σήμερα γενικότερα.

Ο πτερόσαυρος ζούσε πριν από 160 εκατ. έτη όταν η σημερινή Χιλή αποτελούσε μέρος της υπερηπείρου Γκοντβάνα. Η Γκοντβάνα περιλάμβανε τις περισσότερες από τις εκτάσεις γης στο σημερινό νότιο ημισφαίριο, συμπεριλαμβανομένων της Ανταρκτικής, της Νότιας Αμερικής, της Αφρικής, της Μαδαγασκάρης και της Αυστραλίας, καθώς και την Αραβική Χερσόνησο και την Ινδική Υποήπειρο, οι οποίες πλέον έχουν μετακινηθεί ολόκληρες στο βόρειο ημισφαίριο.

 

 

 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό