25.5 C
Athens
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024

Χεζμπολάχ: Πώς το ιρανικής πατέντας drone Mirsad-1 «τρύπησε» την ισραηλινή άμυνα

Ειδήσεις Ελλάδα

Το γεγονός ότι τα drones είναι πλέον ένα σημαντικά υπολογίσιμο όπλο στον σύγχρονο πόλεμο, δείχνει η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ εναντίον στρατιωτικής βάσης στη Μπινγιαμίνα του βόρειου Ισραήλ την Κυριακή (13/10), από την οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν πάνω από 67, σε ένα από το φονικότερα χτυπήματα από τις 23 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, στην επίθεση έχασαν τη ζωή τους, οι 19χρονοι λοχίες Όμρι Ταμάρι, Γιοσέφ Χιμπ, Γιοάβ Αγκμόν, Αλόν Αμιτάβ, όλοι μέλη της επίλεκτης ταξιαρχίας Γκολανί.

Το drone που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την επίθεση στο Ισραήλ πιστεύεται ότι είναι το Mirsad-1. Πρόκειται για ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που αναπτύσσει η Χεζμπολάχ για περισσότερες από δύο δεκαετίες και βασίζεται σε ιρανικά σχέδια, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Jerusalem Post.

Το Mirsad-1 κινείται με ταχύτητα 370 χλμ/ώρα, διαθέτει επιχειρησιακή εμβέλεια 120 χλμ. και μπορεί να μεταφέρει έως και 40 κιλά εκρηκτικών.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, στην επίθεση στη Μπινγιαμίνα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πολλαπλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη υπό την κάλυψη ενός πυραυλικού μπαράζ, μία τακτική που στοχεύει να υπερκεράσει τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα.

Έκθεση της Defense Industry Daily αναφέρει πως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα drone Mirsad-1 κατορθώνει να διεισδύσει στην άμυνα του Ισραήλ. Νωρίτερα μέσα στο 2024 μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Χεζμπολάχ πέταξαν πάνω από το ισραηλινό έδαφος για αρκετά λεπτά πριν επιστρέψουν στον Λίβανο.

Τα drones και το οπλοστάσιο της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ έχει ενσωματώσει όλο και περισσότερα drones στο οπλοστάσιό της, ενισχύοντας τις υπάρχουσες δυνατότητες πυραύλων και ρουκετών της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναφορές από το Ερευνητικό Κέντρο Άλμα, η σιιτική οργάνωση διαθέτει πάνω από 2.000 drones.

Πολλά είναι είτε ιρανικής κατασκευής, είτε προσαρμοσμένα από εμπορικά μοντέλα. Αυτά τα drones χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς, όπως παρακολούθηση, συλλογή πληροφοριών και αποστολές καμικάζι.

Το Mirsad-1 που χρησιμοποίησε η Χεζμπολάχ στην Μπινγιαμίνα, τής επιτρέπει να πραγματοποιεί ακριβείς επιθέσεις βαθιά στο ισραηλινό έδαφος, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο για τις δυνάμεις της, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Πρόκειται για μία τακτική, η οποία έχει τελειοποιηθεί με χρόνια δοκιμών και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Ιράν να εξοπλίσει τους πληρεξουσίους του με προηγμένες τεχνολογίες. Ωστόσο, το συγκεκριμένο χτύπημα «γεννά» πολλά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ στην αντιμετώπιση απειλών από drones.

Χαλεβί: «Σκληρή και επώδυνη» η επίθεση της Χεζμπολάχ

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, ο στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, επισκέφθηκε την βάση εκπαίδευσης της ταξιαρχίας Γκολάνι κοντά στην Χάιφα, η οποία έγινε στόχος επίθεσης με drone της Χεζμπολάχ.

«Βρισκόμαστε σε πόλεμο και μία επίθεση κατά εκπαιδευτικής βάσης στο εσωτερικό μέτωπο είναι σκληρή και επώδυνη», δήλωσε ο ισραηλινός στρατηγός απευθυνόμενος στους στρατιώτες της βάσης.

Βίντεο από την επίσκεψή του δόθηκε στην δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφόρησαν και αναπαρήχθησαν στα κοινωνικά μέσα χθες το βράδυ, σύμφωνα με τις οποίες ο Χέρζι Χαλεβί βρισκόταν στην βάση της ταξιαρχίας Γκολάνι κατά την ώρα της επίθεσης και ότι είναι νεκρός.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό