28.1 C
Athens
Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024

Τα τουρκικά Bayraktar διέπρεψαν στην πρώτη φάση του πολέμου. Γιατί έχουν πλέον εξαφανιστεί;

Ειδήσεις Ελλάδα

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα εναέρια αεροσκάφη μάχης (UCAV), και συγκεκριμένα τα Bayraktar TB2 που κατασκευάζονται από την τουρκική εταιρεία Baykar, από την αρχή του πολέμου για να πλήξουν από  ρωσικά άρματα μάχης, τεθωρακισμένα και σκάφη μέχρι συστήματα αεράμυνας. Αυτή η χρήση των drones με «έξυπνα» πυρομαχικά, είχε προηγουμένως παρατηρηθεί στο πεδίο των μαχών στη Συρία, τη Λιβύη και το Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν.

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν επίσης ότι τα Bayraktar TB2 ενδέχεται να έχουν παίξει ρόλο στη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva στη Μαύρη Θάλασσα.

Η επιτυχία που σημείωσαν τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανία ήταν εντυπωσιακή, και έκανε τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 εξαιρετικά δημοφιλή. Τόσο που «χώρεσαν» στους στίχους ενός πατριωτικού τραγουδιού που χλεύαζε τα ρωσικά στρατεύματα στη χώρα.

Περιορισμένη η χρήση των Bayraktar

Μπορεί αρχικά να διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο για τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας, ωστόσο, σήμερα, λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο.  Η Ουκρανία είχε δηλώσει πέρυσι ότι είχε λάβει 50 μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, αλλά μέχρι τα τέλη του 2022 είχαν σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί από το πεδίο της μάχης.

Όσα παραμένουν στη διάθεση του ουκρανικού στρατού εξυπηρετούν κυρίως στις λειτουργίες της παρακολούθησης και της αναγνώρισης, όπως εξηγεί στο Business Insider ο Samuel Bendett, αναλυτής και ειδικός σε μη επανδρωμένα και ρομποτικά στρατιωτικά συστήματα στο Κέντρο Ναυτικών Αναλύσεων.

«Η γενική εκτίμηση των drones όπως το TB2 είναι ότι λειτουργούν καλά όταν δεν υπάρχουν εναντίον τους προηγμένα συστήματα αεράμυνας», λέει χαρακτηριστικά. «Ως ένα σχετικά αργό και χαμηλών πτήσεων UAV, μπορεί να γίνει στόχος για μια σειρά συστημάτων αεράμυνας που είναι καλά οργανωμένα – το είδαμε στη Λιβύη και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ».

Πλέον, οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποιούν τα «προηγμένα οπτικά και τους αισθητήρες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να καθοδηγούν άλλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιθέσεις, ενώ παραμένουν εκτός εμβέλειας των ρωσικών συστημάτων αέρος», εξηγεί ο Bendett.

Η Ρωσία κατάφερε να προσαρμοστεί

Ενώ η Ρωσία ήταν ευάλωτη σε χτυπήματα από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους πρώτους μήνες του πολέμου, σύντομα προσαρμόστηκε βελτιώνοντας τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και έκτοτε κατέρριψε και μπλοκάρει με επιτυχία πολλά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ουκρανίας.

«Μόλις συνήλθε ο ρωσικός στρατός, μπόρεσε να καταρρίψει πολλά TB2», αναφέρει ο Bendett.

Πράγματι, πρόσφατη έκθεση του Royal United Services Institute (RUSI), υποστηρίζει ότι η Ρωσία βρίσκεται έχει το πλεονέκτημα στον πόλεμο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δυνάμεις της καταρρίπτουν περίπου 10.000 ουκρανικά drones κάθε μήνα.

Ο ηλεκτρονικός πόλεμος είναι ένα «κρίσιμο συστατικό» της τακτικής της Ρωσίας και συμβάλλει στις τεράστιες απώλειες των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, σημειώνει το RUSI, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία κατάφερε να προσαρμοστεί στην πίεση που ασκήθηκε από την Ουκρανία και ενώ αντιμετώπιζε το χαμηλό ηθικών των στρατευμάτων και αναζητούσε να βρει ένα τρόπο για να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τα βαρέα τεθωρακισμένα και τις επιθέσεις της αεροπορίας.

Η Ουκρανία είχε ακόμα το πάνω χέρι, αλλά «καθώς ο ρωσικός στρατός προσαρμόζεται, δεν μπορεί να υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού», καταλήγει.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό