16.5 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Συμφώνησαν να εμβαθύνουν το θετικό κλιμα

Ειδήσεις Ελλάδα

Σε ήρεμα νερά φαίνεται ότι κύλησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη  στο Σπίτι της Τουρκίας, στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου.

«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Erdoğan παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών και των Διπλωματικών μας Συμβούλων. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας. Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο  Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τέλος της συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογαν, στο Σπίτι της Τουρκίας στη  Νέα Υόρκη, που διήρκεσε μία ώρα.

«Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές» συνέχισε ο  Κ. Μητσοτάκης.

«Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.

Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».

Ανάρτηση Ερντογάν

Η πρώτη αντίδραση του Τούρκου προέδρου μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έγινε με μία ανάρτηση στο «X», συνοδεύοντας το σχόλιό του με τη φωτογραφία από την χειραψία με τον  Κ. Μητσοτάκη.

«Είθε η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Σπίτι της Τουρκίας να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας» έγραψε ο Τούρκος  πρόεδρος.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Türkevi’nde gerçekleştirdiğimiz görüşme ülkemiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olsun. pic.twitter.com/kvf8TAWAKJ

— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) September 20, 2023

Η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί», αναφέρεται  επίσης σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Όπως αναφέρεται:

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

-Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών

-τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».

Τουρκική ανακοίνωση

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών έχουν καθήκον να συνεχίσουν να εργάζονται και να συντονίζονται για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη» αναφέρει και η ανακοίνωση της  Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Τουρκιας, που κινείται στο ίδιο μήκος κύματος.

Μητσοτάκης σε CNN : «Έχουμε διαφορές,  αλλά μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς»

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν διαχρονικές δυσκολίες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες δεν μπορούν να συνεργαστούν σε άλλους τομείς, ανέφερε νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο CNN.

«Έχουμε διαφορές εδώ και χρόνια με την Τουρκία, την οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, δεν είναι εύκολο να επιλυθούν αυτά τα θέματα, αλλιώς θα είχαν επιλυθεί εδώ και καιρό» σημείωσε, ωστόσο συμπλήρωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλους τομείς, ούτε χρειάζεται να είμαστε επιθετικοί ο ένας απέναντι στον άλλον», τόνισε.

Σημειώνεται ότι αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προτροπή Ερντογάν προς τη διεθνή κοινότητα για αναγνώριση του ψευδοκράτους.Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό