26.2 C
Athens
Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Συμφωνία στις Βρυξέλλες για στήριξη ευάλωτων ομάδων από την ενεργειακή κρίση

Ειδήσεις Ελλάδα

«Με τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τον Ιούλιο, στηρίζουμε τους καταναλωτές και θωρακίζουμε την κοινωνία που δοκιμάζεται, με ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας, απέναντι στην εκρηκτική διάσταση της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης». Αυτό τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, με αφορμή τη συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές του κλιματικού νόμου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της χθεσινής σημαντικής, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασίας που είχε στις Βρυξέλλες, για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης καταναλωτών, με την γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και τη γενική διευθύντρια Ενέργειας, Ditte Juul Jorgensen.

«Θέτουμε πλαφόν στις αμοιβές των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάσει το πραγματικό κόστος παραγωγής τους ενώ επιτυγχάνουμε την αποσύνδεση των υψηλών τιμών φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, ενώ σε δεύτερο πλάνο έρχεται η επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή, με την επιπλέον επιδότηση», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, χαρακτήρισε αποτυχημένη τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης της ΝΔ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ενέργεια τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η χώρα μας δεν κατάφερε τίποτα και κυρίως δεν κέρδισε την απεξάρτηση της χονδρικής τιμής των προμηθευτών με αποτέλεσμα η ενεργειακή ακρίβεια να συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η επεξεργασία του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος «Εθνικός κλιματικός νόμος μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», ολοκληρώθηκε και σε β’ ανάγνωση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και αύριο θα ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, η οποία και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Μαίου, με τη ψήφισή του.

Υπέρ της αρχής του νέου εθνικού κλιματικού νόμου τάχθηκε η ΝΔ ενώ από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ενώ το ΚΚΕ, η ΕΛ.ΛΥ και το ΜέΡΑ25 δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «αποσπασματικού, πρόχειρου και επικίνδυνου νομοσχεδίου, χωρίς ρεαλιστικούς στόχους», κατηγορώντας την ότι «περιορίστηκε σε μία αρνητική κριτική χωρίς να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις».

  Για τον κλιματικό νόμο

«Εμείς καταθέσαμε ένα νομοσχέδιο πολύ φιλόδοξο με ρεαλιστικούς στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα για την αντιμετώπιση και της ενεργειακής κρίσης και της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας. Ελάχιστα όμως πράγματα άκουσα από την αντιπολίτευση, η κριτική της οποίας επικεντρώθηκε σε δύο τρία άρθρα από τα 37 συνολικά άρθρα του νομοσχεδίου. Δεν είπατε τίποτα αν συμφωνείτε ή όχι τελικά για την κατάργηση των καυστήρων ή για τα πράσινα νησιά με στόχο να στηρίξουμε τα πιο απομακρυσμένα και υποβαθμισμένα, για τις υπόλοιπες διατάξεις του νέου εθνικού κλιματικού νόμου που βοηθούν και στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας και στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Ακόμα, ο κ. Σκρέκας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τριπλασίασε τον αριθμό σύνδεσης ΑΠΕ με την ενέργεια, επισημαίνοντας ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρούσε με τους ίδιους ρυθμούς η χώρα θα είχε σήμερα εξοικονόμηση πάνω από ένα δισ. από την μη εισαγωγή φυσικού αερίου». «Βασική προτεραιότητα μας είναι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που δοκιμάζονται ενώ μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου μέσα από την μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι ένα, λοιπόν, φιλόδοξο νομοσχέδιο, που βάζει αρχές, δείχνει τους στόχους και περιλαμβάνει τον τρόπο που θα τους πετύχουμε», κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο με τις αποσπασματικές, πρόχειρες, άσχετες και επικίνδυνες διατάξεις υποβαθμίζει και απαξιώνει το τόσο σοβαρό ζήτημα της κλιματικής μετάβασης». «Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης της ΝΔ έρχεται να κλείσει επικοινωνιακές πληγές χωρίς τεκμηρίωση των επιπτώσεων, με πρόχειρες και επικίνδυνες διατάξεις – πυροτεχνήματα, υπηρετώντας όχι την κοινωνία αλλά τα καρτέλ ενέργειας», υποστήριξε ο κ. Φάμελος.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο κατώτερο των κλιματικών περιστάσεων. «Είναι ένα νομοσχέδιο αρτηριοσκληρωτικό, που κάνει δειλή αρχή και δεν αντιμετωπίζει ολιστικά το πρόβλημα δημιουργώντας κλιματική απογοήτευση, έχει κενό κέλυφος πολιτικής ενώ απουσιάζει η συμμετοχή της κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τη χώρα, είναι ένας νόμος κατώτερος των κλιματικών περιστάσεων», ανέφερε ο κ. Αρβανιτίδης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό