12.7 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

«Σε καλό δρόμο» οι συζητήσεις με την Τουρκία για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας

Ειδήσεις Ελλάδα

Πεπεισμένος ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν με «εποικοδομητικό τρόπο» ένα ενδεχόμενο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Μίρτσεα Τζεοάνα, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στο Βερολίνο.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ανησυχίες, δήλωσε: «Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και εξέφρασε ανησυχίες που αντιμετωπίζονται μεταξύ φίλων και συμμάχων…Είμαι πεπεισμένος ότι αν οι χώρες αυτές αποφασίσουν να επιδιώξουν ένταξη στο NATO, θα μπορέσουμε να τις υποδεχθούμε, να βρούμε όλες τις συνθήκες για να επιτευχθεί συναίνεση». 

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ είπε ότι η Γερμανία έχει προετοιμάσει τα πάντα για μια γρήγορη επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ όχι μόνο αμυντικά, αλλά και σε πολιτικό, δημοκρατικό επίπεδο, δήλωσε και τόνισε την ανάγκη, εφόσον οι δύο χώρες υποβάλουν αίτηση ένταξης, η διαδικασία εισδοχής να επιταχυνθεί, προκειμένου να μην παραμείνουν για μεγάλο διάστημα σε «γκρίζα ζώνη» και να δοθούν εγγυήσεις για τη μεταβατική περίοδο.

«Το ΝΑΤΟ ήταν και θα παραμείνει αμυντική συμμαχία, αλλά οι πόρτες του είναι ανοιχτές για όποιον χρειάζεται προστασία. Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, για κάποιες χώρες δεν ήταν πολύ σημαντικό να ενταχθούν. Αυτό άλλαξε, κυρίως για τους φίλους μας στην Σκανδιναβία. Ο κόσμος εκεί δεν ήθελε ένταξη, αλλά τώρα ωθούνται να ενταχθούν. Επειδή, όπως κι εμείς, θέλουν να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια», δήλωσε η κυρία Μπέρμποκ και επισήμανε ότι η Γερμανία έχει ήδη προετοιμαστεί για την περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία επικύρωσης.

Το ίδιο, πρόσθεσε, έχουν κάνει ήδη και άλλες χώρες. «Εφόσον αποφασίσουν να ενταχθούν, θα μπορούν να ενταχθούν γρήγορα. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα τους παρέχουμε εγγυήσεις ασφάλειας. Δεν πρέπει να υπάρξει μεταβατική περίοδος, μια γκρίζα ζώνη, όπου το καθεστώς τους θα είναι ασαφές», δήλωσε η υπουργός, αναφερόμενη στο διάστημα επικύρωσης της ένταξης, κατά το οποίο η υποψήφια χώρα δεν καλύπτεται από το ‘Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το οποίο ενδεχόμενη επίθεση εναντίον ενός κράτους – μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές ανησυχίες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας είπε ότι οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Φινλανδίας και Σουηδίας σχετικά με τις ανησυχίες της σχετικά με την επιθυμία των δύο τελευταίων εθνών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι στον σωστό δρόμο μετά τη συνάντηση και των τριών. «Οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα σήμερα για να δείξουμε αλληλεγγύη και να μιλήσουμε με μία φωνή», είπε χαρακτηριστικά ο Γκόρνταν Γκρλιτς-Ράντμαν.

Ο Ρουμάνος ομόλογός του Μπογκντάν Αουρέσκου δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μην χαθεί η δυναμική στην προώθηση της διαδικασίας ένταξης των δύο κρατών για να σταλεί ένα μήνυμα στη Ρωσία.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό