Η δυσκοιλιότητα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη διάθεση του ατόμου. Κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα αποτελεί… εφιάλτη και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η λύση στο πρόβλημα έρχεται από τη Βρετανία και τον χειρουργό και συγγραφέα Δρ. Karan Rangarajan, ο οποίος προωθεί μία στάση γιόγκα στην τουαλέτα, που ισχυρίζεται ότι μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία της επίσκεψης στο ιδιαίτερο μέρος.
Γνωστός και ως Dr. Karan Raj, ο Βρετανός χειρουργός δηλώνει σε βίντεο στο Tik Tok, όπου ο λογαριασμός του αριθμεί 5,3 εκατομμύρια ακόλουθους: «Αν θέλετε να κάνετε γρηγορότερα κακά, ίσως θέλετε να το δοκιμάσετε». Το βίντεο δείχνει μια νεφρολόγο από τη Σιγκαπούρη, η οποία κάθεται στην τουαλέτα με το ένα πόδι σταυρωμένο πάνω στο άλλο.
«Αυτή η θέση αλλάζει τη γωνία του ορθού χαλαρώνοντας τον ηβο-ορθικό μυ. Αυτός είναι ο μυς που κανονικά δημιουργεί μια συστροφή στο ορθό για να σταματά τη διαρροή των κοπράνων σας. Όταν μειώνεται η συστροφή, επιτρέπεται πιο άμεση διέλευση των κοπράνων και βελτιστοποιημένη ροή τους», συμπληρώνει ο ίδιος.
Ο Rangarajan χρησιμοποιεί οπτικό υλικό για να εξηγήσει ότι αυτή η στάση «αυξάνει επίσης την ενδοκοιλιακή πίεση, επιτρέποντας να πιέζετε τα κόπρανα προς την έξοδο». Ο χειρουργός προειδοποιεί πάντως ότι αυτή η στάση που είναι εμπνευσμένη από τη γιόγκα δεν αποτελεί θεραπεία για το πρόβλημα, αλλά περισσότερο μια λύση για τις δύσκολες στιγμές.
«Αυτό δεν πρόκειται να λύσει προβλήματα χρόνιας δυσκοιλιότητας ή να αντικαταστήσει μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Αν ωστόσο αντιμετωπίζετε ξαφνικά προβλήματα δυσκοιλιότητας, αυτή η στάση θα μπορούσε να σας προσφέρει ανακούφιση. Εάν είστε κάποιος που καταπονείται πολύ σε τακτική βάση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Βασικά, το σώμα σας ξεχνάει πώς να κάνει σωστά τη δουλειά και το πυελικό σας έδαφος συσπάται όταν θα έπρεπε να είναι χαλαρό», λέει.
Ο Βρετανός χειρουργός δίνει ως εναλλακτική για την ανακούφιση στην τουαλέτα τη χρήση ενός μικρού σκαμνιού προκειμένου τα πόδια να ανέβουν σε μεγαλύτερο ύψος.
Οι ειδικοί συνιστούν επίσκεψη στην τουαλέτα μία ή δύο φορές την ημέρα και τονίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε φυσικές ίνες, επαρκής ενυδάτωση και τακτική άσκηση είναι τα κλειδιά για την καλή λειτουργία του εντέρου.