23.9 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Πολιτικός «σεισμός» για τις τηλεφωνικές υποκλοπές – Θετική σε Εξεταστική δηλώνει η κυβέρνηση

Ειδήσεις Ελλάδα

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση προκάλεσε η αποκάλυψη ότι το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ με εισαγγελική άδεια

Σάλο και πολιτικές αναταράξεις προκάλεσε η αποκάλυψη, ότι το κινητό του Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μάλιστα με εισαγγελική άδεια, που οδήγησε στις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και ανιψιού του, Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων.

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών το οποίο σύμφωνα με έρευνα των Reporters United και της ίδιας της εφημερίδας, συνέδεε τον Γρηγόρη Δημητριάδη με το κακόβουλο λογισμικό παρακολουθήσεων Pradetor και με εταιρίες που εμπορεύονται ανάλογο λογισμικό στην Ελλάδα. Τόσο ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης, όσο και οι επιχειρηματίες που αναφέρονται στο σχετικό δημοσίευμα, απάντησαν σύμφωνα με αυτό, ότι ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, για τον οποίο κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ότι «έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως με μυθεύματα και συκοφαντίες, με σκοπό να τρωθεί ο ίδιος και να πληγούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

Λίγη ώρα μετά την παραίτηση του κ. Δημητριάδη, παραιτήθηκε και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, λόγω των λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν, ότι πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση (σ.σ. υποκλοπή), η οποία έγινε κατόπιν εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου, διαφορετικά η κατάληξη θα ήταν διαφορετική. Προσθέτουν δε, ότι για τους λόγους που δόθηκε η εισαγγελική παραγγελία, για τη διάρκεια και τη χρονική περίοδο που έγινε η νόμιμη παρακολούθηση, θα ενημερωθεί αρμοδίως ο κ. Ανδρουλάκης από την ΕΥΠ και την κυβέρνηση. Σύμφωνα με non papoer μάλιστα που κυκλοφόρησε το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση προσπάθησε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη δια του Γιώργου Γεραπετρίτη, αλλά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεν ανταποκρίθηκε.

Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε ανάρτησή του ανέφερε: «O κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του “watergate”. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας». Σε δηλώσεις του δε αργότερα τόνισε, ότι «η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, αποτελεί ομολογία ενοχής και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει. Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό».

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με το επιτελείο του και θα τεθεί και στην αυριανή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, που συγκάλεσε εκτάκτως ο κ. Τσίπρας. Συζητήθηκε επίσης και το ενδεχόμενο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει στην εξουσία, να ζητήσει την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Την ίδια ώρα, από την Κουμουνδούρου διαμηνύουν, ότι «τίποτα δεν θα ξεχαστεί και θα υπάρξει καταλογισμός ευθυνών». Χαρακτηρίζουν δε «γελοίες τις διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, που προσπαθεί να μετατοπίσει την συζήτηση από το παράνομο λογισμικό Predator σε δήθεν νόμιμες παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και σε “κλίμα τοξικότητας”, δεν γλιτώνουν κανέναν από τις ευθύνες του. Και αυτές δεν είναι μόνο πολιτικές, αλλά πιθανότατα και ποινικές».

Από το ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν, ότι «το καθεστώς Μαξίμου πιάστηκε επ’ αυτοφώρω και ο επικεφαλής του καθεστώτος, ο κ. Μητσοτάκης, προφανώς όχι μόνο γνώριζε, αλλά είναι ο ενορχηστρωτής των υποκλοπών». «Διαβεβαιώνουμε ωστόσο τον κ. Μητσοτάκη, ότι τίποτα δε θα μείνει στο σκοτάδι» ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πλευρά του επιτέθηκε με μία σκληρή δήλωση στην κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων, ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο». Πρόσθεσε δε μενόημα, ότι «σήμερα, μετά από όλα αυτά, παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα, γέγοντας ότι «8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας. Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ, ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις».

Μετά τις αντιδράσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, ότι «με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα, η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό