18.1 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

«Πλέον, η Ελλάδα γίνεται μία αξιόπιστη χώρα»

Ειδήσεις Ελλάδα

«Από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και μετά, έχουμε ανεβάσει μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς, ταχύτητες», υπογράμμισε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος , μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ . «Πλέον, η Ελλάδα γίνεται αξιόπιστη», σημείωσε.

«Η επιστολική ψήφος είναι μία πολύ σημαντική πολιτική και κοινωνική μεταρρύθμιση. Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα, το οποίο ολοκληρώνει τη λεγόμενη καθολικότητα της ψήφου και είναι κοινή πρακτική στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Ουσιαστικά, ερχόμαστε και κατοχυρώνουμε την καθολικότητα της ψήφου για όσους έχουν αντικειμενική αδυναμία να ψηφίσουν», τόνισε αρχικά.

 

Για τα ελληνοτουρκικά, ανέφερε πως «έχουμε αλλάξει σελίδα, εδώ και δέκα μήνες έχει υπάρξει, μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, μία σημαντική αποκλιμάκωση στην ένταση που είχαμε δει, τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται στις δικές μας πρωτοβουλίες, του Πρωθυπουργού».

«Μέχρι τώρα, έχουν γίνει δύο συναντήσεις, την εβδομάδα που ακολουθεί, θα υπάρξει και τρίτη, με επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Αθήνα . Ο στόχος είναι σιγά – σιγά να χτίσουμε μία νέα εμπιστοσύνη, όσο γίνεται, με την τουρκική πλευρά, για να μπορέσουμε να έχουμε, αν μη τι άλλο, ηρεμία στα σύνορα.

Σε πρώτη φάση αυτό θέλουμε, τούτη η πολιτική έχει φέρει αποτελέσματα και έχει οδηγήσει σε πολύ χαμηλότερες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές το τελευταίο ενάμιση μήνα, γιατί είχαμε δει αύξηση τους μήνες του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου.

Θα επιμείνουμε σε αυτήν την πολιτική και εάν αυτό οδηγήσει εν τέλει και σε μία επίλυση των διμερών ζητημάτων σε βάθος χρόνου, ακόμη καλύτερα. Δουλεύουμε για μία ισχυρή Ελλάδα, η οποία έχει κατοχυρώσει τον σεβασμό των εταίρων και των γειτόνων της», προσέθεσε ο κ. Σκέρτσος.

Όσον αφορά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, επανέλαβε ότι θα δοθούν επιπλέον 1.500 ευρώ ετησίως στους δημοσίους υπαλλήλους, χάρη στην προσαρμογή του νέου μισθολογίου. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν θέση ευθύνης, λαμβάνουν αποφάσεις.

Να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, έχοντας και μία οικονομική επιβράβευση όταν την κάνουν καλά. Τα επιδόματα ευθύνης αλλά και τα μπόνους παραγωγικότητας αποτελούν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι για την αναβάθμιση και τη βελτίωση λειτουργίας του δημόσιου τομέα».

Σε άλλο πεδίο, εν συνεχεία, «αποτελεί μεγάλη πρόκληση η αντιμετώπιση του δημογραφικού, πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, το κάνουμε με κάθε τρόπο», είπε και επικαλέστηκε την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, στον προϋπολογισμό του 2024, ως νέο μέτρο.

Πάντως, συμπλήρωσε ότι «για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ελληνική οικογένεια, το ελληνικό νοικοκυριό, τους εργαζόμενους πρέπει να πηγαίνει καλά η οικονομία. Αυτήν την εβδομάδα είχαμε μερικά πολύ καλά νέα. Οι παροχές που έρχονται, είναι αποτέλεσμα μίας ολοένα και ισχυρότερης οικονομίας».

Το πρώτο από τα καλά νέα ήταν ότι «την Παρασκευή το βράδυ λάβαμε την τέταρτη κατά σειρά αναβάθμιση –την τρίτη από έναν από τους τέσσερις μεγάλους επενδυτικούς οίκους– από τον οίκο Fitch.

Αυτό σημαίνει ότι επισφραγίζεται οριστικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ύστερα από δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια, που η χώρα μας βρισκόταν εκτός επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό σημαίνει περισσότερες επενδύσεις στη χώρα, περισσότερες θέσεις εργασίας, υψηλότερα εισοδήματα. Μόνο μέσα από την πρόσθετη ανάπτυξη μπορούν να αυξηθούν τα εισοδήματα και οι συντάξεις», ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας, συμπεραίνοντας πως «η Ελλάδα γίνεται πλέον αξιόπιστη, αυτό είναι το σημαντικό».

Σε κάθε περίπτωση, σχολίασε πως «το ζητούμενο, ούτως ή άλλως, στα δημόσια οικονομικά είναι τι λένε οι έξω, μακάρι και οι μέσα να ακούν τι λένε οι έξω, για να προσαρμόζουν και την κριτική τους».

Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση φροντίζει «για όλες τις ηλικίες, τους νέους, τους εργαζόμενους, τους παραγωγικούς Έλληνες, τους δημοσίους, τους ιδιωτικούς υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους. Ο προϋπολογισμός έχει παροχές για όλους».

Με αφορμή προηγούμενη ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο TikTok για το Youth Pass, ο κ. Σκέρτσος επανέλαβε ότι η προθεσμία λήγει την 5η Δεκεμβρίου. Με την ταυτόχρονη αναφορά ότι οι δικαιούχοι είναι 200.000 νέοι 18 και 19 ετών. Μέχρι τώρα, έχουν κάνει αίτηση 112.000 και υπάρχουν περίπου 90.000 δικαιούχοι, που μπορούν να κάνουν αίτηση. «Βλέπουμε την ανθρώπινη πλευρά του Πρωθυπουργού, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνον αυτό, χρειάζεται και περιεχόμενο», συμπλήρωσε.

Το δεύτερο καλό νέο της εβδομάδας ήταν ότι «για πρώτη φορά, η ανεργία υποχώρησε κάτω από το 10% ύστερα από δεκατέσσερα χρόνια». Όμως, «η ανεργία πέφτει με ταχύτερους ρυθμούς στις ομάδες του πληθυσμού που ήταν πιο ευάλωτες σε αυτήν, τις γυναίκες και τους νέους. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα διαρθρωτικά στην ένταξη των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας και βλέπουμε ότι εκεί, χάρη στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, όλο και περισσότεροι νέοι και γυναίκες εργάζονται».

Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, αφού θύμισε ότι ήταν στα 650 ευρώ το 2019, τόνισε ότι «η Ελλάδα το 2019, μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν θεσπισμένο κατώτατο μισθό, ήταν στη 18η θέση. Σήμερα είναι στη 10η. Πρέπει να συγκλίνουμε εισοδηματικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σιγά – σιγά, μέρα με τη μέρα, κάθε χρόνο συμβαίνει».

«Με όρους πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος, εξάλλου, βρισκόμαστε στη 12η θέση. Σε σχέση με την ακρίβεια, που είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικογένεια και το ελληνικό νοικοκυριό, πρέπει να αυξάνουμε την αγοραστική δύναμη του πληθυσμού. Με βάση τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Στατιστικής Υπηρεσίας, είμαστε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο ως προς την αγοραστική δύναμη».

Για τους συνταξιούχους, αφού επεσήμανε την περυσινή αύξηση ύψους 7,5% «για πρώτη φορά», συμπέρανε ότι «αθροιστικά, μέσα σε ένα χρόνο, υπάρχει μία αύξηση κοντά στο 10%».

Σε μία αμιγώς πολιτική τοποθέτηση, «έχουμε λάβει μία ισχυρή εντολή να αλλάξουμε τη χώρα. Αυτό πρέπει να το κάνουμε με μετριοπάθεια, αποτελεσματικότητα, απόλυτο σεβασμό στην ψήφο και την εντολή των πολιτών. Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει πολλές εκκρεμότητες του παρελθόντος και να γίνει Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό παλεύουμε και κάνουμε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, το Δημόσιο, το κράτος, την ψηφιοποίηση και το “πρασίνισμα” της οικονομίας».

Για το τελευταίο ειδικότερα, αφού σημείωσε ότι «ο Πρωθυπουργός ήταν εχθές και προχθές στην COP28, στο Ντουμπάι, το μεγάλο διεθνές Φόρουμ, όπου συζητούμε για την “πράσινη” μετάβαση», προσέθεσε για το θέμα πως «η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των δέκα χωρών παγκοσμίως, που έχουν τη μεγαλύτερη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα. Αποτελεί μία μεγάλη πρόοδο».

Ολοκληρώνοντας τον κυβερνητικό απολογισμό σημείωσε ότι «η κυβέρνηση παράγει έργο. Περάσαμε ένα δύσκολο α’ τρίμηνο, δοκιμασθήκαμε από φυσικές καταστροφές ιστορικού χαρακτήρα. Από Σεπτέμβριο – Οκτώβριο και μετά, έχουμε ανεβάσει μεταρρυθμιστικούς ρυθμούς, ταχύτητες.

Στη δικαιοσύνη, με τα νομοσχέδια που φέρνει ο κ. Φλωρίδης, κάνουμε γενναία βήματα. Στο Δημόσιο, την Παιδεία –ο κ. Πιερρακάκης θα φέρει ένα εμβληματικό νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της τριτοβάθμίας εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα– αλλά και στην Υγεία, που αποτελεί πολύ σημαντικό πρόβλημα για κάθε οικογένεια».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό