PwC
H PwC είναι μία από τις τέσσερις διεθνώς μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις στην παροχή ελεγκτικών, συμβουλευτικών και τεχνολογικών υπηρεσιών.
Συγκαταλέγεται στις λεγόμενες Big4 και φυσικά δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα (PwC Greece) εδώ και αρκετά χρόνια.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει καταστεί σε αδιαμφισβήτητο πρωταθλητή σε έργα του δημόσιου τομέα. Όπως διαπιστώνεται στην αγορά, έχει αποσπάσει συντριπτικό μερίδιο έναντι των άλλων Big3 και επιπροσθέτως έχει πετύχει να αναλαμβάνει κι έργα εκτός των παραδοσιακών της δραστηριοτήτων. Και αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο στην αγορά.
Οι κ.κ. Ψάλτης και Ανδρέου
Σημαντικό μερίδιο στην διαδρομή της PwC έχουν τα διοικητικά στελέχη της ο κ. Μάριος Ψάλτης και και ο κ. Κυριάκος Ανδρέου. Υπερδραστήριοι έχουν καταφέρει να καταστήσουν την εταιρεία στην Ελλάδα ως εθνικό προμηθευτή στην παροχή των συμβουλευτικών υπηρεσιών και όχι μόνο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Γκρίνιες
Η υπερ-δραστηριοποίηση αυτή έχει προκαλέσει, όπως αναμενόταν, γκρίνιες τόσο μεταξύ των ανταγωνιστών όσο και κάποιων κυβερνητικών παραγόντων.
Και πηγές μου σημειώνουν πως δεν είναι λίγοι εξ αυτών που θέτουν θέματα σύγκρουσης συμφερόντων σε ό,τι αφορά την πολυσχιδή δραστηριότητα της PwC Greece.
Κι αυτό καθώς η εταιρεία αφενός παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για το σχεδιασμό και τη διαχείριση (Project Management Office – PMO) δημοσίων έργων και παράλληλα συμμετέχει ως ανάδοχος σε αντίστοιχα έργα…
—-
Προϋπολογισμός
Μπορεί τα υπερέσοδα του προϋπολογισμού να ανήλθαν στα 3,4 δισ. ευρώ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, είναι κάτι σαν «εικονική πραγματικότητα». Αφού ένα μέρος είναι ταμειακό και αφορά το 2022 και το μέρος που αφορά τα δημοσιονομικά του 2023 όχι μόνο είναι σαφώς λιγότερο, αλλά έχει δοθεί ή προεξοφληθεί σε παροχή ή αποζημιώσεις. Ως εκ τούτου τα υπερβάλλοντα έσοδα δεν μας αφορούν άμεσα!
—–
Οι Σαουδάραβες
Κι ενώ οι παροχές έχουν τελειώσει, το πετρέλαιο στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει κερδίσει 11%. Είναι ήδη στα 95 δολάρια το βαρέλι και οι προοπτικές του δεν είναι αισιόδοξες. Οι Σαουδάραβες μας ταλαιπωρούν αφάντανταστα και θα μας ταλαιπωρήσουν ακόμη περισσότερο. Διότι ο «ΟΠΕΚ+» μειώνει την παραγωγή η ζήτηση δεν φαίνεται να μειώνεται. Κι ο Θεός βοηθός!
Σόμπες;
Στις 15 Οκτωβρίου πρόκειται να βγει το πετρέλαιο θέρμανσης και οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες. Ηδη γίνεται λόγος 1,5 ευρώ το λίτρο. Αν ο χειμώνας είναι βαρύς δύο τινά θα συμβούν στην Αττική: πρώτον, θα παγώσουν και πάλι πολλές πολυκατοικίες – θα δουλεύουν τα air conditions κι θσ κερδίζουν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας και δεύτερον, θα αρχίσουν να δουλεύουν οι ξυλόσομπες – που σε αρκετές περιπτώσεις καίνε σκουπίδια – με το νυχτερινό νέφος να είναι τόσο πνιγηρό που δεν θα μπορείς να βγεις στο δρόμο ή στο μπαλκόνι. Ας ελπίσουμε ο χειμώνας να ελαφρύς….
——-
Ο Αστραχάν
Μας «έδωσε» επενδυτική βαθμίδα η DBRS, μας αναβάθμισε δύο βαθμίδες η Moody΄ς , αλλά εκείνο το έρμο το χρηματιστήριο, που πολλοί εκτιμούσαν ότι θα γίνει πύραυλος μοιάζει με την γνωστή φράση του ιπποδρόμου «Μουλάρι ο Αστραχάν». Πάλι έπεσε χθες. Εντάξει και στην Ευρώπη ήταν στα «κόκκινα», αλλά δεν είναι το ίδιο. Dum spiro spero….
—–
Ο κ. Λ. Αυγενάκης
Από την πρώτη στιγμή των βιβλικών καταστροφών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία, ο υπουργός Γεωργίας κ. Λευτέρης Αυγενάκης βρέθηκε στην περιοχή.
Σχεδόν εγκαταστάθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο της Λάρισας, ενώ είναι πάνω από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και το τηλεφωνικό κέντρο που στήθηκε για την καταγραφή των ζημιών.
Μάλιστα όπως είπε και στο OT FORUM που διοργάνωσε ο ΟΤ στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ για να διευκολύνουν τους αγρότες που δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση στις πλατφόρμες για την υποβολή των ζημιών, οι υπάλληλοι τους βοηθούν στη συμπλήρωση χειρόγραφα των αιτήσεων.
Βρυξέλλες
Ο υπουργός, όμως, μετά το Στρασβούργο δεν σταμάτησε να επιμένει για τη στήριξη των αγροτών της Θεσσαλίας αλλά και του Έβρου που χτυπήθηκαν από τα ακραία φαινόμενα της πλημμύρας και των πυρκαγιών, αντίστοιχα.
Χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. με οργανωμένο τρόπο ο κ. Αυγενάκης έκανε αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης και της ζημιάς που έχουν υποστεί οι δύο περιοχές της χώρας.
Παρουσίασε φωτογραφίες από τις καταστροφές της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και στατιστικά στοιχεία με τη συμβολή τους στην οικονομία.