Ποζάροντας δίπλα στην καστανόχρωμη Οβαλί, ο Εμμανουέλ Μακρόν εγκαινίασε σήμερα το 59ο Διεθνές Αγροτικό Σαλόνι στο Παρίσι. Εδώ και μισό αιώνα το τελετουργικό παραμένει αμετάβλητο με την επιλογή κάθε φορά της αγελάδας «Μις- Σαλόνι». Φέτος κέρδισε η Οβαλί. Ακολουθούν φωτογραφίες με τον πρόεδρο, που περιοδεύει στη συνέχεια ανάμεσα στις εξέδρες, δοκιμάζοντας και εξαίροντας τα προϊόντα της γαλλικής γης.
Ευκαιρία για τον πρόεδρο, να μετρήσει τον παλμό της αγροτικής Γαλλίας και της χώρας, εν μέσω της ισχυρής αναμέτρησης για το συνταξιοδοτικό, που βιώνει αυτόν τον καιρό η Γαλλία. Και μάλιστα σε δύσκολους καιρούς και για τους αγρότες: ανυδρία, κλιματική αλλαγή καθώς και δημογραφική αλλαγή οδηγούν τη χώρα στην αναζήτηση ενός νέου αγροτικού μοντέλου για το μέλλον.
1 στους 3 Γάλλους αγρότες προσεχώς συνταξιοδοτείται
Οι ανησυχίες βασίζονται στη σαφή διαπίστωση ότι μέσα σε 10 χρόνια το 1/3 των αγροτών θα έχει συνταξιοδοτηθεί. Η ανανέωση των γενεών θεωρείται πλέον κρίσιμη με δεδομένου ότι όλο και λιγότερο συνεχίζεται η οικογενειακή παράδοση.
Η απογραφή της τελευταίας δεκαετίας που δημοσιεύθηκε το 2021 το επιβεβαιώνει: Μεταξύ 2010 και 2020, 100.000 αγροκτήματα εξαφανίσθηκαν από το χάρτη της Μητροπολιτικής Γαλλίας (από 490.000 το 2020 έχουμε 389.000 σήμερα).
Η κτηνοτροφία (παραγωγή γάλακτος και κρέατος) είναι αυτή που επηρεάσθηκε περισσότερο με μείωση 31%, ενώ οι μεγάλοκαλλιεργητές έχουν πλέον τα πάνω χέρι στη γαλλική επικράτεια. Τελικά σήμερα η Γαλλία είναι κυρίως χώρα μεγάλων καλλιεργειών (αροτραίων) με 112.000 εξειδικευμένες «φάρμες».
Θέλοντας να αφήσει τη σφραγίδα του μεταρρυθμιστή, ο Εμμανουέλ Μακρόν έχοντας επίγνωση των αλλαγών και της κρισιμότητας της κατάστασης, δηλώνει φέτος αποφασισμένος να προχωρήσει στην υπόσχεσή του για τη δημιουργία ενός «Σύμφωνου Αγροτικού Προσανατολισμού και Νομοθεσίας» για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.
: Deutsche Welle