Ειδήσεις Ελλάδα
Ουδεμία ένδειξη για το εάν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για στόχους εντός της Ρωσίας έδωσαν οι συνομιλίες Τζο Μπάιντεν – Κιρ Στάρμερ στην Ουάσιγκτον.
Όταν ο Βρετανός πρβθυπουργός ρωτήθηκε εάν έπεισε τον Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους Storm Shadow μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία, ο Στάρμερ αρκέστηκε να πει ότι είχαν «μια μακρά και παραγωγική συζήτηση σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, της Μέσης Ανατολής και του Ινδο-Ειρηνικού».
Τη ίδια στιγμή, ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Δύση ότι αποθρασύνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αναβάλουν την απόφαση να δώσουν το πράσινο φως στην Ουκρανία για χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς .
Ο Ουκρανός πρόεδρος αμφισβήτησε την αποφασιστικότητα της Βρετανίας και της Αμερικής να υποστηρίξουν την άμυνα της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας, εκφράζοντας την απογοήτευσή του τη στιγμή που χρειαζόταν να εξουσιοδοτήσουν τη χρήση πυραύλων που προμηθεύονταν από τη Δύση για να χτυπήσουν στόχους πέρα από τα σύνορα.
Οι απειλές Πούτιν
Χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τα δυτικά κράτη να μην αφήσουν την Ουκρανία να εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία.
Ο Πούτιν είπε ότι μια τέτοια κίνηση θα αντιπροσωπεύει την «άμεση συμμετοχή» του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Από την πλευρά του, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ενόψει της συνάντησής του με τον Sir Keir στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν σκέφτομαι πολύ για τον Βλαντιμίρ Πούτιν».
Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν δώσει στην Ουκρανία άδεια να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας, υπό τον φόβο της κλιμάκωσης.
Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος Β. Ζελένσκι έχει επανειλημμένα καλέσει τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να επιτρέψουν μια τέτοια χρήση, λέγοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί ο πόλεμος.
Πολλοί από τους πυραύλους και τις βόμβες που πλήττουν στρατιωτικές θέσεις, πολυκατοικίες, ενεργειακές εγκαταστάσεις και νοσοκομεία της Ουκρανίας εκτοξεύονται από θέσεις και ρωσικά αεροσκάφη βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Το επιχείρημα του Κιέβου
Το Κίεβο λέει ότι το να μην επιτρέπεται να χτυπήσει τις βάσεις από τις οποίες γίνονται αυτές οι επιθέσεις εμποδίζει την ικανότητα αυτοάμυνας του.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δηλώσει προηγουμένως η Ουκρανία είχε «σαφές δικαίωμα» να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από τη Βρετανία για «αυτοάμυνα», η οποία «δεν αποκλείει επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας».
Ωστόσο, αυτό αποκλείει τη χρήση πυραύλων μεγάλης εμβέλειας Storm Shadow σε έδαφος εκτός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας.
Οι ΗΠΑ παρείχαν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία μέσα στο 2024 έτος, αλλά όπως και οι άλλοι δυτικοί σύμμαχοι του Κιέβου, δεν έχει ληφθεί άδεια χρήσης για χτυπήματα βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Σε ξεχωριστή ενημέρωση την Παρασκευή, ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι είπε ότι η Ουάσιγκτον δεν σχεδιάζει καμία αλλαγή στα όρια που έχει θέσει στη χρήση αμερικανικών όπλων από την Ουκρανία για πλήγματα μέσα σε ρωσικό έδαφος.
Απελάσεις
Νωρίτερα την Παρασκευή, η Μόσχα απέλασε έξι Βρετανούς διπλωμάτες , ανακαλώντας τη διαπίστευσή τους και κατηγορώντας τους για κατασκοπεία.
Η υπηρεσία ασφαλείας της χώρας, η FSB, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι έλαβε έγγραφα που δείχνουν τη συμμετοχή της Βρετανίας σε σχέδιο «στρατηγικής ήττας» στη Ρωσία. Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου ως «εντελώς αβάσιμες».
Επίσης την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά του ρωσικού καναλιού μέσων ενημέρωσης RT, κατηγορώντας το ως «βραχίονα του ρωσικού μηχανισμού πληροφοριών».
Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, Άντονι Μπλίνκεν, είπε στους δημοσιογράφους ότι το RT είναι μέρος ενός δικτύου μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, τα οποία προσπάθησαν να «υπονομεύσουν κρυφά τη δημοκρατία στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Με πληροφορίες από ΒΒC, The Times