19.7 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση σε ελληνικό φορτηγό πλοίο

Ειδήσεις Ελλάδα

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση με πύραυλο στο ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο εκπρόσωπός τους Γιαχία Σαρία επιβεβαίωσε μέσω ανακοίνωσης πως οι Χούθι στόχευσαν το πλοίο «Zografia» με αντιπλοϊκούς πυραύλους που «πέτυχαν τον στόχο τους». Προειδοποίησε μάλιστα πως οι Χούθι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις για «να υπερασπιστούν την Υεμένη» και να εκφράσουν «αλληλεγγύη προς τον παλαιστινιακό λαό».

Το ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας χτυπήθηκε καθώς έπλεε 76 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Σαλίφ της Υεμένης, σύμφωνα με την Vulcanis Technical Maritime Enterprises.

Το «Zografia», το οποίο είχε αναχωρήσει από το Βιετνάμ με προορισμό το Ισραήλ, υπέστη μόνο υλικές ζημιές και συνέχισε το ταξίδι του, ενώ όλα τα μέλη του πληρώματος -τρεις Φιλιππινέζοι, 20 Ουκρανοί και ένας Γεωργιανός- είναι καλά στην υγεία τους.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το Reuters, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το αρχικό «πράσινο φως» για μια ναυτική αποστολή που θα προστατεύει τα πλοία από επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, ανέφεραν σήμερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Πολλές ναυτιλιακές εμπορικές εταιρείες έχουν εκτρέψει τα πλοία τους σε άλλες διαδρομές, μετά τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης και λένε ότι δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι διπλωμάτες είπαν ότι η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας, που είναι υπεύθυνη για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, ενέκρινε σε πρώτη φάση την αποστολή, που θα γίνει σε συνεργασία με εταίρους της ΕΕ. Ο στόχος είναι να συγκροτηθεί το αργότερο μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου και να τεθεί σε λειτουργία αμέσως μετά. Πολλοί διπλωμάτες είπαν ότι ελπίζουν ότι η διαδικασία θα επισπευσθεί, λαμβάνοντας υπόψη της εντάσεις στην περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για τις εμπιστευτικές συζητήσεις γύρω από το θέμα.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι σε συνεργασία με άλλες χώρες ξεκινούν περιπολίες στην Ερυθρά Θάλασσα, στο πλαίσιο μιας νέας αποστολής, της Επιχείρησης Φύλακας της Ευημερίας, ώστε να κατευνάσουν τους φόβους ότι η αναταραχή σε μια από τις σημαντικότερες εμπορικές οδούς του κόσμου θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία. Όμως ορισμένοι σύμμαχοί τους, κυρίως ευρωπαϊκές χώρες, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το σχέδιο αυτό και διαφώνησαν με την ιδέα να τεθούν υπό αμερικανική διοίκηση.

Νέο πλήγμα σε βάση των Χούθι στην Υεμένη από τις ΗΠΑ

Οι αμερικανικές δυνάμεις προχώρησαν σήμερα σε ένα νέο πλήγμα στην Υεμένη, βάζοντας στο στόχαστρο αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους Χούθι, όπως ανέφεραν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο Reuters.

Η επιχείρηση αυτή είναι το πιο πρόσφατο πλήγμα εναντίον των ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν και το τελευταίο διάστημα εξαπολύουν επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι αξιωματούχοι, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, είπαν ότι στόχος ήταν τέσσερις πύραυλοι κατά πλοίων.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό