28.5 C
Athens
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Οι Ευρωπαίοι καλούν το Ισραήλ να σταματήσει την επέκταση των εβραϊκών οικισμών

Ειδήσεις Ελλάδα

Το Παρίσι, το Βερολίνο, το Λονδίνο, η Ρώμη και η Μαδρίτη καλούν το Ισραήλ να “θέσει τέλος στην πολιτική του της επέκτασης των οικισμών εποίκων του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”, τους οποίους χαρακτηρίζουν “παράνομους” και να σταματήσει τις εξώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα.

Οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες προτρέπουν συγκεκριμένα την ισραηλινή κυβέρνηση να “υπαναχωρήσει από την απόφασή της να προχωρήσει στην κατασκευή 540 νέων οικιστικών μονάδων στον οικισμό Χαρ Χόμα Ε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη”, που ανοικοδομήθηκε το 1997 και “να θέσει τέλος στην επεκτατική πολιτική του της επέκτασης των οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη”.

Η απόφαση ν’ αυξηθούν οι οικισμοί εποίκων στο Χαρ Χόμα “προστίθεται στην επιτάχυνση της εποικιστικής δραστηριότητας στο Γκιβάτ ΧαΜατος και τις συνεχιζόμενες εξώσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κυρίως στο Σέιχ Τζάρα”, υπογραμμίζουν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.

“Οι οικισμοί εποίκων είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αποτελούν απειλή για τις προοπτικές της ειρηνικής διευθέτησης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης”, αποδοκιμάζουν οι υπογράφοντες την ανακοίνωση, καλώντας Ισραηλινούς και Παλαιστινίους να “απόσχουν από οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία” και να “επαναλάβουν έναν αξιόπιστο και πραγματικό διάλογο για να προχωρήσουν στην πορεία προς τη λύση δύο κρατών”.

Στις αρχές της χρονιάς το περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ έλαβε ευνοϊκή απόφαση για τις εβραϊκές οικογένειες που διεκδικούν δικαιώματα ιδιοκτησίας στο Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, κοντά στην Παλιά Πόλη, παλαιστινιακό τομέα κατεχόμενο και προσαρτημένο στο Ισραήλ.Χθες, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ όρισε για τη Δευτέρα νέα ακρόαση για την υπόθεση παλαιστινιακών οικογενειών που απειλούνται με έξωση προς όφελος των Ισραηλινών εποίκων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου καθημερινές διαδηλώσεις υποστήριξης σημαδεύονται από συγκρούσεις με την αστυνομία. 

EPA/ABIR SULTAN

Συλλήψεις, συγκρούσεις και ακροδεξιές προκλήσεις

Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν απόψε αργά το βράδυ σε συλλαλητήριο στο Σέιχ Τζάρα, σημείο τριβής μεταξύ Εβραίων και Παλαιστινίων καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο της δικαστικής διαμάχης για την τύχη των παλαιστινιακών οικογενειών, περίπου 30 παλαιστινίων, που απειλούνται με έξωση προς όφελος Ισραηλινών εποίκων.

Λίγες ώρες αφότου το ανώτατο δικαστήριο όρισε για τη Δευτέρα νέα ακρόαση για την υπόθεση των οικογενειών που απειλούνται με έξωση, ο τενόρος της ισραηλινής ακροδεξιάς Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, βουλευτής του κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός» πήγε στο Σέιχ Τζάρα, στην καρδιά της σύγκρουσης, για να υποστηρίξει μια οικογένεια εποίκων επαναλαμβάνοντας στα εβραϊκά «αυτό το σπίτι είναι δικό μας». 

Παλαιστίνιοι πέταξαν καρέκλες και αντικείμενα σε μια τέντα που είχαν τοποθετήσει μπροστά από ένα σπίτι έποικοι και αντάλλαξαν ύβρεις με τον βουλευτή Μπεν Γκβιρ. Στον απόηχο, η ισραηλινή αστυνομία ανέφερε ότι συνέλαβε 7 άτομα και είπε ότι η κατάσταση είναι “υπό έλεγχο”.

«Αυτή η γη είναι παλαιστινιακή γη και εμείς, οι κάτοικοι της γειτονιάς, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι αυτή η γη είναι δική τους, αυτή η γη είναι δική μας, αυτή η γη είναι δική μας», επανέλαβε ο Ναμπίλ αλ-Κουρντ, 77 ετών, και μέλος μιας από τις οικογένειες που κινδυνεύουν με έξωση. Οι εντάσεις αφορούν το θέμα της ιδιοκτησίας γης πάνω στην οποία είναι χτισμένα αρκετά σπίτια όπου ζουν τέσσερις παλαιστινιακές οικογένειες.

Εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Τορ Βένεσλαντ κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει τις εκδιώξεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Σχεδόν 20 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν το βράδυ της Τετάρτης, την παραμονή της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου για την υπόθεση αυτή, σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών αλλά και με την Ερυθρά Ημισέληνο. Η αστυνομία έκανε λόγο για 11 διαδηλωτές που συνελήφθησαν “για διατάραξη της δημόσιας τάξης και επίθεση κατά αστυνομικών”. Στο επίκεντρο της διαμάχης: η ιδιοκτησία γης επί της οποίας είναι χτισμένα αρκετά σπίτια στα οποία ζουν τέσσερις παλαιστινιακές οικογένειες.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό