27 C
Athens
Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Νεκροί εργαζόμενοι της World Central Kitchen από ισραηλινό βομβαρδισμό

Ειδήσεις Ελλάδα

Επτά εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) σκοτώθηκαν τη Δευτέρα, 1η Απριλίου, σε αεροπορικό πλήγμα του Ισραήλ εναντίον οχήματος στο οποίο επέβαιναν, ανακοίνωσε η αμερικανική ΜΚΟ, προσθέτοντας ότι αναστέλλει τις δραστηριότητές της στην περιοχή.

«Η World Central Kitchen συντετριμμένη επιβεβαιώνει ότι επτά μέλη της ομάδας μας σκοτώθηκαν στη Γάζα από πλήγμα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων», ανακοίνωσε η ΜΚΟ με έδρα τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι «κατάγονταν από την Αυστραλία, την Πολωνία, τη Βρετανία, ένας είχε διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ και Καναδά και ένας Παλαιστίνιος».

Παρά το γεγονός ότι η WCK ενεργούσε σε συντονισμό με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, η αυτοκινητοπομπή της επλήγη την ώρα που αναχωρούσε από αποθήκη στην πόλη Ντέιρ αλ Μπάλα στη Λωρίδα της Γάζας, αφού είχε εκφορτώσει περισσότερους από 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Παλαιστίνιους του θύλακα.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια επίθεση εναντίον της WCK, πρόκειται για μια επίθεση εναντίον των ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στις πιο δύσκολες συνθήκες, όπου τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου», κατήγγειλε η Έριν Γκορ στέλεχος της WCK. «Είναι ασυγχώρητο», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο ιδρυτής της ΜΚΟ, ο σεφ Χοσέ Αντρές, δήλωσε ότι «ράγισε η καρδιά μου» και ότι πενθεί για τις οικογένειες και τους φίλους των νεκρών.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει τους φόνους αδιακρίτως», τόνισε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πρέπει να σταματήσει να περιορίζει την ανθρωπιστική βοήθεια, να σταματήσει να σκοτώνει αμάχους και εργαζόμενους σε οργανώσεις αρωγής και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο πολέμου. Καμία άλλη αθώα ζωή να μην χαθεί. Η ειρήνη αρχίζει μέσω της κοινής μας ανθρωπιάς. Πρέπει να αρχίσει τώρα».

Η ΜΚΟ παρέχει τρόφιμα και προετοιμάζει γεύματα για ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Τον Μάρτιο είχε ανακοινώσει πως είχε προσφέρει περισσότερα από 42 εκατομμύρια γεύματα στη Λωρίδα της Γάζας σε διάστημα 175 ημερών.

Καταδικάζει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση που σκότωσε επτά εργαζόμενους της αμερικανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen στην Γάζα ζητώντας την έναρξη έρευνας.

«Καταδικάζω την επίθεση αυτή και ζητώ την έναρξη έρευνας το συντομότερο δυνατόν», έγραψε ο Ζοζέπ Μπορέλ στο Χ. «Παρά όλα τα αιτήματα για την προστασία των αμάχων και τους εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, συνεχίζουμε να βλέπουμε αθώους να σκοτώνονται».

Ποια είναι η ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ένα ανεξάρτητο επαγγελματικό σώμα εμπειρογνωμόνων θα ερευνήσει τους θανάτους επτά ανθρώπων που εργάζονταν για τη World Central Kitchen (WCK) στη Γάζα, για τους οποίους η μη κυβερνητική οργάνωση δήλωσε πως ήταν το αποτέλεσμα ισραηλινού αεροπορικού πλήγματος.

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε πως το επεισόδιο θα ερευνηθεί από τον «Μηχανισμό Αναζήτησης Πληροφοριών και Αξιολόγησης» (Fact Finding and Assessment Mechanism), ο οποίος περιγράφεται στη δήλωση του εκπροσώπου ως ένα «ανεξάρτητο, επαγγελματικό σώμα εμπειρογνωμόνων», χωρίς να αναφέρονται λεπτομέρειες.

Ο ίδιος δήλωσε πως μίλησε στον ιδρυτή της WCK, τον σεφ Χοσέ Αντρές και εξέφρασε τα βαθύτερα συλλυπητήριά του. «Εκφράζουμε επίσης την ειλικρινή θλίψη μας στα συμμαχικά μας έθνη που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τόσα για να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη», αναφέρει στη δήλωσή του ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό