18.3 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Να ερευνήσετε μέχρι το κόκκαλο αυτή την υπόθεση

Ειδήσεις Ελλάδα

Για επιχείρηση συγκάλυψης ευθυνών στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, έκανε λόγο κατά την κατάθεσή της η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Εντάσεις με την Πρόεδρο

Κατά την πολύωρη κατάθεσή της, δεν έλειψαν και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις με την Πρόεδρο του δικαστηρίου. «Προσπαθείτε να απομειώσετε την υπόθεση. Μου απευθύνεστε σαν να δικάζουμε τροχαίο χωρίς θύματα», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου στην πρόεδρο, ενώ συνήγορος υπεράσπισης πρώην στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης είπε πως στο τέλος της κατάθεσης της κ. Κωνσταντοπούλου θα ζητήσουν να μην ληφθεί υπόψιν. «Εμείς στο τέλος της κατάθεσής της στον βαθμό που δεν συνδέεται αιτιωδώς με πράξεις και παραλείψεις των κατηγορουμένων για το λυπηρό αυτό αποτέλεσμα, θα  ζητήσουμε να μην ληφθεί υπόψιν», είπε ο δικηγόρος, με την κ. Κωνσταντοπούλου να απαντά: «Λυπηρό αποτέλεσμα οι 104 νεκροί; Δεν είναι θέμα πλούσιου λεξιλογίου, αλλά ενσυναίσθησης».

Η αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα

Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και τις ενέργειές του εκείνη την ημέρα.

«Από το μεσημέρι εκείνης της ημέρας εθεωρείτο μείζον ζήτημα η φωτιά στη Κινέτα. Όταν υπάρχει κίνδυνος 4 της πυρκαγιάς στην Αττική δεν αφήνει κανείς την πυρκαγιά. Ο πρωθυπουργός εν μέσω εξέλιξης της πυρκαγιάς στη Κινέτα, πάει να βραβευτεί με τον Ζάεφ. Όταν προκύπτει η πυρκαγιά στην Πάρνηθα, όλοι πρέπει να είναι εφ’ όπλου λόγχη και προκύπτει από δημοσιεύματα πως ο Τσίπρας κοιτάει στο κινητό χάρτη Αττικής γύρω στις οκτώ παρά είκοσι και έχει ενημερωθεί. Παραμένει στη Βοσνία, και μετά επιστρέφει στην καμένη γη και η πρώτη δήλωσή του είναι «διέκοψα εσπευσμένα το ταξίδι μου». Όταν παίζεται τέτοιο κακοπαιγμένο θέατρο πάνω στα πτώματα των ανθρώπων, είναι καθήκον σας να ερευνήσετε μέχρι το κόκκαλο την υπόθεση αυτή… Καμία παραίτηση, κανείς δεν είχε ευθιξία να πει έχω ευθύνη. Είναι συγκλονιστικό. Δεν υπήρξε ένας να πει φεύγω, από τη στιγμή που δεν μπορούσε να φέρει πίσω τους ανθρώπους».

Η μάρτυρας κατέθεσε ότι στην υπόθεση υπάρχουν κακουργηματικές ευθύνες.

«Σε κάθε μια από τις επετείους μετά από κάθε όνομα, οι κάτοικοι φώναζαν δικαίωση. Και φέτος μετά από κάθε όνομα ακουγόταν η λέξη κακούργημα. Και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε δικαίωση, ούτε κακούργημα. Ακόμα και μετά την τραγωδία εκείνοι που έπρεπε να αναλάβουν διάσωση και ευθύνες ασχολήθηκαν με το να προστατεύσουν εαυτούς και αλλήλους θυσιάζοντας διάφορους για την εκτέλεση αυτού του σχεδίου. Μέχρι σήμερα οργιάζει το παρασκήνιο στην υπόθεση αυτή και τα κίνητρα είναι σοβαρά και αφορά πρώην και νυν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα .Ο Κολοκούρης έγινε αρχηγός και είχε τη ευθύνη για τη φωτιές στην Εύβοια, ο Λάμπρης που είναι επίσης κατηγορούμενος είναι επιτελάρχης σήμερα στην Πυροσβεστική. Αυτοί οι λίγοι που έφτασαν να είναι εδώ κατηγορούμενοι, ανεβαίνουν στην ιεραρχία και πιστεύετε ότι δεν αντιλαμβάνεται ο κόσμος ότι οργιάζει το παρασκήνιο ακόμα τώρα;» τόνισε η μάρτυρας.

«Πού ήταν το Λιμενικό;»

Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στο λιμενικό σώμα, στο οποίο δεν αποδόθηκε ευθύνη.

«Υπήρχαν άνθρωποι στη θάλασσα που ήθελαν να σωθούν και ουδείς έτρεξε να τους σώσει.. Ούτε το Λιμενικό, η αστυνομία, η πυροσβεστική, η κυβέρνηση….

Κάποιοι έκριναν ότι δεν υπάρχουν ευθύνες στο λιμενικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι είτε σώθηκαν μόνοι τους, ή από ψαράδες. Κάποιοι βρίσκονταν στο νερό ακόμη και 8 ώρες. Και ούτε ελικόπτερα σηκώθηκαν, ούτε το Λιμενικό έτρεξε ως όφειλε.

Υπήρχαν άνθρωποι που έκαναν δρομολόγια για να σώσουν συνανθρώπους τους την ώρα που δεν υπήρχε λιμενικός, αυτοδιοικητικός, πυροσβέστης, αστυνομικός για να κάνουν το καθήκον τους… Ήταν θέμα δόλιας βαρύτατα εγκληματικής παράλειψης».

Οι ληγμένοι πυροσβεστήρες στην αίθουσα

Η κ  Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στην καταγγελία που έγινε για τους ..ληγμένους  πυροσβεστήρες που βρίσκονται στη δικαστική αίθουσα και που αλλάχτηκαν άρον άρον σε μια διακοπή της δίκης.

«Στη δίκη αυτή που διεξάγεται για το μεγαλύτερο ολοκαύτωμα εν καιρώ ειρήνης διαπιστώθηκε το πρωί και σας καταγγέλθηκε ότι δεν υπάρχει πυροπροστασία και υπήρχαν πυροσβεστήρες προ καιρού ληγμένοι. Αυτό που διαπιστώσαμε με πυροσβεστήρες ότι ήταν, προ πολλού ληγμένοι, συνδέεται άμεσα με την υπόθεση. Δεν θέλω να αισθάνεστε καθόλου ότι δεν πρέπει να ειπωθεί και πρέπει να προστατευτεί. Είναι πρόκληση ότι στη δίκη δεν υπάρχει πυροπροστασία και τώρα αλλάζουν τους πυροσβεστήρες. Κανείς δεν έχει την αίσθηση ότι ελέγχονται. Εδώ δεν ελέγχονται που τους έκαψαν, θα ελεγχθούν για πυροσβεστήρες;»  τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η κατάθεση της κ. Κωνσταντοπούλου θα συνεχιστεί στις 8 Φεβρουαρίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό