34.3 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Μυστηριώδη βουητά καταγράφηκαν στη στρατόσφαιρα – Η περίεργη ηχογράφηση

Ειδήσεις Ελλάδα

Τεράστια ηλιακά μπαλόνια εστάλησαν στα 21,3χλμ από την επιφάνεια της Γης για να ηχογραφήσουν ήχους από τη στρατόσφαιρα. Και τα μικρόφωνά τους κατέγραψαν ορισμένους… ανεξήγητους ήχους.

Η στρατόσφαιρα είναι το δεύτερο στρώμα της ατμόσφαιρας και στο χαμηλότερο επίπεδό της υπάρχει το όζον, που απορροφά και διασπείρει την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.

Ο αραιός και ξηρός αέρας της στρατόσφαιρας, όπου φτάνουν τα μετεωρολογικά μπαλόνια, είναι ένα ήρεμο ατμοσφαιρικό στρώμα, το οποίο σπάνια διαταράσσεται.

Ο Ντάνιελ Μπόουμαν, επικεφαλής ερευνητής στα Εθνικά Εργαστήρια Σάντια στο Νέο Μεξικό, εμπνεύστηκε να εξερευνήσει τους ήχους της στρατόσφαιρας όταν γνώρισε τους χαμηλής συχνότητας ήχους που παράγονται από τα ηφαίστεια.

Πρόκειται για τους υπόηχους, που δεν μπορεί να τους ακούσει το ανθρώπινο αυτί.

Ο Μπόουμαν και οι φίλοι του είχαν στο παρελθόν στείλει μετεωρολογικά μπαλόνια με κάμερες για «να βγάλουν φωτογραφίες το σκοτεινό ουρανό, με τη Γη από κάτω» και είχαν καταφέρει να κατασκευάσουν τα δικά τους ηλιακά μετεωρολογικά μπαλόνια.

Ο ερευνητής πρότεινε να τοποθετηθούν στα μπαλόνια μαγνητοφωνάκια υπόηχων για να καταγραφούν οι ήχοι των ηφαιστείων.

Στη συνέχεια, όμως, τόσο ο ίδιος όσο και ο σύμβουλός του, Τζόναθαν Λες από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Τσάπελ Χιλ, κατάλαβαν «ότι κανένας δεν είχε βάλει μικρόφωνα σε μπαλόνια στη στρατόσφαιρα για περίπου μισό αιώνα», όπως είπε ο ίδιος ο Μπόουμαν.

Τα μπαλόνια μπορούν να ανεβάσουν τα μικρόφωνα σε διπλάσιο ύψος από τα εμπορικά αεροπλάνα.

Ο Μπόουμαν, μιλώντας μέσω email στο CNNi, είπε ότι τα μπαλόνια τους κατέγραψαν ήχους από την επιφάνεια της θάλασσας, χημικές εκρήξεις, κεραυνούς, τη σύγκρουση κυμάτων, αεροσκάφη, ήχους της πόλης, εκτοξεύσεις πυραύλων, σεισμούς, μαχητικά ή ακόμη και τρένα.

«Έχουμε καταγράψει, επίσης, και ήχους η προέλευση των οποίων είναι ασαφής» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο ερευνητής μοιράστηκε τα ευρήματά του την Πέμπτη στην 184η συνάντηση της Ακουστικής Εταιρείας των ΗΠΑ στο Σικάγο.

Μια από τις ηχογραφήσεις, που μοιράστηκε με τους συναδέλφους του ο Μπόουμαν, και προέρχεται από μπαλόνι της NASA που έκανε το γύρο της Ανταρκτικής, περιέχει υπόηχους κυμάτων που συγκρούονται, τα οποία ακούγονταν σαν να αναστενάζει κάποιος.

Η θέα από ένα μπαλόνι / Guide Star Engineering LLC/Sandia National Laboratories

Ωστόσο, άλλοι ήχοι είναι απροσδιόριστοι.

«Στη στρατόσφαιρα υπάρχουν ορισμένα μυστηριώδη σήματα υπόηχων, που παρουσιάζονται αρκετές φορές ανά ώρα σε ορισμένες πτήσεις, αλλά η πηγή τους είναι εντελώς άγνωστη» είπε ο Μπόουμαν.

Ο ερευνητής και οι συνεργάτες του χρησιμοποιούν μπαλόνια της NASA και άλλων υπηρεσιών για τις ανάγκες των μελετών τους, ωστόσο έχουν αποφασίσει να κατασκευάσουν και τα δικά τους μπαλόνια.

Το κόστος κατασκευής είναι εξαιρετικά χαμηλό, περίπου 50 δολάρια, και μια ομάδα μπορεί να το έχει έτοιμο μέσα σε 3,5 ώρες.

Αποκρυπτογραφώντας μυστηριώδεις ήχους

Ο Μπόουμαν εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια των πτήσεων των μπαλονιών έχουν καταγραφεί πολλοί ήχοι, την πηγή των οποίων δεν κατανοούμε.

Ενδεχομένως να πρόκειται για κάποια φοβερή καταιγίδα, ένα τρένο ή κάτι άλλο αντίστοιχα βαρετό -αλλά είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει εκεί πάνω, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα.

Η Σάρα Άλμπερτ, γεωφυσικός στα Εθνικά Εργαστήρια Σάντια, διερευνά ένα «κανάλι ήχου» -έναν «αγωγό» που μεταφέρει ήχους σε μεγάλες αποστάσεις μέσα στην ατμόσφαιρα.

Ο Μπόουμαν με την Άλμπερτ / Randy Montoya/Sandia National Laboratories

Έχει καταγράψει τον ήχο εκτόξευσης πυραύλων και άλλους άγνωστους ήχους.

«Ενδεχομένως να πρόκειται για κάποιο ήχο που εγκλωβίζεται στο κανάλι αλλά συνεχίζει να ακούγεται, μέχρι να παραμορφωθεί εντελώς» λέει ο Μπόουμαν.

Ο Μπόουμαν και η Άλμπερτ θα συνεχίζουν να διερευνούν τους ήχους αυτούς για να κατανοήσουν από πού προέρχονται τα περίεργα αυτά βουητά της στρατόσφαιρας και γιατί δεν καταγράφονται σε κάθε πτήση αλλά περιστασιακά.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό