26.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Μάριο Σεντένο για ευρω-ομόλογο: Να συζητηθεί στο Eurogroup χωρίς προκαταλήψεις

Ειδήσεις Ελλάδα

Μάριο Σεντένο για ευρω-ομόλογο: Υπέρ μιας ανοιχτής και ειλικρινούς συζήτησης για το θέμα του ενιαίου ομολόγου τάσσεται ο πρόεδρος του Eurogroup. Είναι αρμόδιος για την διαμόρφωση της ατζέντας πάνω στην οποία θα τοποθετηθούν την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών

Μάριο Σεντένο για ευρω-ομόλογο: Υπέρ του να υπάρξει ανοιχτή συζήτηση για την θεσμοθέτηση του ευρω-ομολόγου, τάσσεται ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «La Repubblica». Παρόλα αυτά σύμφωνα με όσα εκτιμά στην επερχόμενη συνεδρίαση του οργάνου θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση ανάμεσα στις χώρες που συμφωνούν και στις χώρες που διαφωνούν με το συγκεκριμένο μέτρο αμοιβαιοποίησης του χρέους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως «θέλω μια ανοικτή συζήτηση επί του θέματος» ενόψει της συνεδρίασης του οργάνου την ερχόμενη Τρίτη, σημειώνοντας ότι σε αυτή συνολικά πρέπει να συζητηθεί  αντίδραση της Ευρώπης στην οικονομική κρίση που προκαλεί ο ιός. Επισήμανε παράλληλα ότι η κρίση στην οικονομία που επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού την Ευρώπη αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 70 ετών.

(Αρνητικοί παραμένουν οι συσχετισμοί στο Eurogroup για την έκδοση ευρω-ομολόγου) 

Μάλιστα ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε πως οι υπουργοί οικονομικών δεν πρέπει να είναι προκατειλημμένοι έναντι της ιδέας ενός κοινού ομολόγου της ΕΕ χωρίς επαρκή συζήτηση. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Μάριο Σεντένο έχει και την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλλίας, δηλαδή μιας χώρας που έχει συνυπογράψει την επιστολή των πρωθυπουργών που ζητούν την θέσπιση του κοινού ευρωπαϊκού ομολόγου, η οποία φέρει και την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη εκ μέρους της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στο τι θα επιδιώξει στην επερχόμενη συνεδρίαση του Eurogroup «ως πρόεδρος του Eurogroup στοχεύω στη συναίνεση, όμως δεν είμαι μια παθητική φωνή: πάντα πιέζω για περισσότερη ενοποίηση» θέση που γίνεται αντιληπτή ως έμμεση στήριξη του ευρω-ομολόγου μια και προϋποθέτει ενιαία αντιμετώπιση των χρεών των ευρωπαϊκών κρατών και ως εκ τούτου είναι ενοποιητικό στοιχείο.

(Μια ανοιχτή συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θέλει ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο) 

Ο Μάριο Σεντένο, έχει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του την διαμόρφωση της ατζέντας της συζήτησης στο συμβούλιο των οικονομικών υπουργών. Παρόλα αυτά η έως στιγμής εικόνα είναι αρνητική για την ύπαρξη ενιαίας θέσης υπέρ του ευρω-ομολόγου αφού μια σειρά χωρών με κύριο εκφραστή την Γερμανία αρνούνται αυτή την προοπτική. Προκρίνουν την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας ως το κατάλληλο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό