16.6 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

Κ. Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ

Ειδήσεις Ελλάδα

Την ελπίδα ότι θα τύχει διακομματικής στήριξης η διάταξη που κατατίθεται εντός της ημέρας στη Βουλή με στόχο να μπει φραγμός στην είσοδο στο κοινοβούλιο εγκληματικών οργανώσεων εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφασή του να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή.

«Θα ήθελα να συζητήσουμε την πολύ σημαντική διάταξη την οποία θα καταθέσουμε σήμερα στη Βουλή για την προστασία της δημοκρατίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα. Εγκληματικές οργανώσεις που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης. Όπως είπε, είναι μια διάταξη αντίστοιχη με αυτή που ισχύει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και αποβλέπει «όχι στον αποκλεισμό των ιδεών, αλλά στη θωράκιση της ομαλότητας και των συνταγματικών ελευθεριών».

Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, στο εξής δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία σχήματα τα οποία έχουν ως ουσιαστικό αρχηγό κάποιον ο οποίος έχει καταδικαστεί ως εγκληματίας. Αυτό, όπως διευκρίνισε, θα κρίνεται από τον Άρειο Πάγο, ο οποίος είναι και ο αρμόδιος κατά το Σύνταγμα να ανακηρύσσει τα υποψήφια κόμματα. «Στα κριτήριά του, ωστόσο, θα συμπεριλαμβάνονται τώρα και οι σαφείς προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομοθέτημα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως η πρωτοβουλία αποτελεί «την ανταπόκριση της πολιτείας στην καταστατική, αλλά και στην ηθική υποχρέωση της δημοκρατίας να περιφρουρείται από τους εχθρούς της, γιατί η τελευταία δεν μπορεί να νομιμοποιεί, σίγουρα δεν μπορεί να χρηματοδοτεί, οργανώσεις που ανοιχτά υπονομεύουν τη λειτουργία της».

«Δυστυχώς έχουμε και εμείς πείρα από παρανομίες, από τραμπουκισμούς και από εγκληματικές πρακτικές του παρελθόντος. Αυτά θεωρώ ότι δεν χωρούν στην Ελλάδα της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση επιδιώκει να πετύχει την υποστήριξη όλων των κομμάτων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσχωρεί στην πολιτική που θέλει η πλατεία»

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έστρεψε τα βέλη του στην αξιωματική αντιπολίτευση για «την απαράδεκτη απόφαση της μη συμμετοχής στις ψηφοφορίες της Βουλής». «Ουσιαστικά η απόφαση αυτή δηλώνει την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική την οποία θέλει η πλατεία. Είναι μία επιστροφή στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων, αντί του ορθολογισμού, των επιχειρημάτων. Είναι ολέθριες εμπειρίες τις οποίες η χώρα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξαναζήσει» δήλωσε και συνέχισε λέγοντας: «Είχαμε προειδοποιήσει, βέβαια, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρούσε να ρίξει τη χώρα στον βούρκο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Πρέπει να πω όμως ότι αυτό το οποίο άκουσα ξεπέρασε και τις δικές μου υποψίες, ένα κόμμα που υποτίθεται ότι διεκδικεί την πλειοψηφία στη Βουλή, ουσιαστικά να την εγκαταλείπει».

Επανέλαβε ακόμη πως «έχουμε κοινοβουλευτική και όχι ‘πεζοδρομιακή’ δημοκρατία» ενώ τόνσε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό, όμως, όσο απαραίτητο είναι να απαντάμε σε αυτές τις ακραίες συμπεριφορές, να εστιάζουμε στον δικό μας θετικό προγραμματικό και πολιτικό λόγο». «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην επιτρέψουμε στη χώρα να συμπαρασυρθεί σε αυτόν τον κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η χώρα δεν έχει περιθώρια για πισωγυρίσματα»

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στις «πολλές θετικές ειδήσεις» για τη χώρα. «Η εθνική οικονομία αναβαθμίστηκε μόλις πρόσφατα για 12η φορά. Μια σειρά από κατατάξεις φέρνουν την Ελλάδα στην κορυφή βαθμολογιών όπου παλαιότερα ήταν ουραγός. Και μάλιστα είδα σήμερα ότι η χώρα μας βελτίωσε κατά 9 θέσεις -η μεγαλύτερη πρόοδος από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες- την κατάταξή της στην κλίμακα της δημοκρατικής διακυβέρνησης, παρά τα όποια λάθη μπορεί να έχουν συμβεί. Και βέβαια, αυτές τις πολύ θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία τις διαπίστωσα τόσο στο Νταβός -όπου βρέθηκα μαζί και με τους δύο Υπουργούς- όσο και στην Ιαπωνία» παρατήρησε.

Επεσήμανε παράλληλα πως η χώρα δεν έχει περιθώρια ούτε για πισωγυρίσματα, ούτε για νέες περιπέτειες και πως η σταθερότητα, η συνέπεια και η συνέχεια είναι σήμερα έννοιες περισσότερο απαραίτητες παρά ποτέ.  «Γι’ αυτό και εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας και οι άλλοι ας μένουν μόνοι, να κατρακυλούν στο περιθώριο. Είμαστε εκεί που θα θέλαμε; Όχι ακόμα. Το έχουμε πει πολλές φορές. Αλλά προσπαθούμε και θα εξακολουθούμε να προσπαθούμε, στηρίζοντας τον πολίτη» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια είπε ότι «η μάχη στα τρόφιμα συνεχίζεται» και πως το «Καλάθι του Νοικοκυριού», έχει αποτελέσει ένα σημαντικό «ανάχωμα» απέναντι στον πληθωρισμό. Προανήγγειλε ότι ερχεται εντός των επόμενων εβδομάδων και η κάρτα αγορών, το «Market Pass», ενώ όπως σημείωσε, «σοβαρή ανακούφιση δίνουν και οι αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες κατεβλήθησαν ήδη στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά και η νέα άνοδος του κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου». Επανέλαβε τέλος πως «στόχος δεύτερης τετραετίας είναι η συνολική αναβάθμιση των μισθών στη χώρα»

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός εξέφρασε «την οδύνη όλων για τα δύο παλικάρια της Πολεμικής μας Αεροπορίας» που χάθηκαν στο δυστύχημα με το Phantom. «Επέστρεψα μόλις από την κηδεία του Υποσμηναγού Τουρούτσικα, ενώ δυστυχώς μόλις χθες έγινε γνωστή και η απώλεια του Σμηναγού Τσιτλακίδη. Νομίζω ότι είναι στιγμές θλίψης αλλά και μεγάλης υπερηφάνειας για τους ήρωες πιλότους μας, αυτούς που καθημερινά αναγκάζονται να δοκιμάζουν και τα δικά τους όρια, αλλά και τα όρια των μηχανών τους στους ελληνικούς ουρανούς. Έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με τον θάνατο για να μπορούμε να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Η πατρίδα δεν τους ξεχνά και πάντα τους τιμά» είπε.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό