35.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Κυκλώνας Μπέριλ: Χτυπά με ανέμους 160 χλμ το Μεξικό – Σε επιφυλακή οι Αρχές

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο κυκλώνας Μπέριλ πλήττει τις ακτές του Μεξικού σήμερα, κοντά σε κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, συνοδευόμενος από ισχυρούς ανέμους και βροχή, με τις αρχές να έχουν σημάνει κόκκινο συναγερμό στην περιοχή, μετά το φονικό πέρασμά του την Καραϊβική.

Ο κεντρικός πυρήνας του κυκλώνα μετακινήθηκε πάνω από τη Χερσόνησο Γιουκατάν, με ανέμους που υπολογίζονται γύρω στα 160 χιλιόμετρα/ώρα, αφότου έφθασε στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Τουλούμ.

Αν και το πέρασμα του κυκλώνα από το Τουλούμ είχε ως αποτέλεσμα να εξασθενίσουν οι άνεμοι και να καταγραφούν μικρές υλικές ζημιές, το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ (NHC) συνεχίζει να κάνει λόγο για επικίνδυνους ανέμους, επικίνδυνη θαλασσοταραχή και καταστροφικά κύματα στις περιοχές που θα πλήξει.

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας του Μεξικού εξέδωσε κόκκινο συναγερμό, προειδοποιώντας για μέγιστη απειλή. Η αρχή συνέστησε στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους ειδάλλως να σπεύσουν στα καταφύγια για τον κυκλώνα.

Ο πρόεδρος του Μεξικού Άντρες Μανουέλ Λόπεζ Ομπραντόρ επανέλαβε αυτήν τη σύσταση, προτρέποντας όσους βρίσκονται στην τροχιά της θύελλας να αναζητήσουν καταφύγιο. Υπογράμμισε τη σημασία του να δώσουν προτεραιότητα στη ζωή παρά στα υλικά αγαθά σε μια ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα σχολεία στο Κιντάνα Ρόο έχουν κλείσει και το υπουργείο Άμυνας του Μεξικού έχει ανοίξει περίπου 120 καταφύγια για την κακοκαιρία στην περιοχή.

Σάρωσε την Καραϊβική

Πριν από την άφιξή του στο Μεξικό, ο κυκλώνας Μπέριλ προκάλεσε το χάος στην Καραϊβική. Σάρωσε την Τζαμάικα, τη Γρενάδα, τον Άγιο Βικέντιο, τις Γρεναδίνες και τη βόρεια Βενεζουέλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 11 άνθρωποι, να διαλυθούν κτίρια και να ξεριζωθούν δέντρα.

Ο απολογισμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς περισσότερες πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες στις αρχές. Ο Μπέριλ αναμένεται να εξασθενίσει γρήγορα καθώς διασχίζει τη Χερσόνησο Γιουκατάν, όμως προβλέπεται πως θα ενισχυθεί εκ νέου, όταν μετακινηθεί πάνω από τον Κόλπο του Μεξικού.

Ο κυκλώνας Μπέριλ οδήγησε τις αρχές να απομακρύνουν περίπου 3.000 τουρίστες από το Ίσλα Μουχέρες, ένα νησί κοντά στο Κανκούν, δήλωσε ο τουριστικός διευθυντής της νήσου Χοσέ Μαγκάνα. Περίπου 100 πτήσεις ακυρώθηκαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Κανκούν χθες.

Έρευνα από την κοινοπραξία ClimaMeter καθόρισε ότι η κλιματική αλλαγή, την οποία έχει προκαλέσει η ανθρώπινη δραστηριότητα, συνέβαλε σημαντικά στην ένταση του κυκλώνα Μπέριλ. Σύμφωνα με την έρευνα, η σφοδρότητα της καταιγίδας, μαζί με τη σχετική βροχόπτωση και την ταχύτητα των ανέμων, κατέγραψε μια αύξηση 10-30% ως άμεσο αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Εικόνες καταστροφής από το Μεξικό

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό