Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), καθώς εντοπίστηκαν στην Ευρώπη τα πρώτα κρούσματα του ιού Oropouche.
Κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου αναφέρθηκαν 19 κρούσματα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ των οποίων τα 12 στην Ισπανία, τα 5 στην Ιταλία και τα 2 στη Γερμανία. Όπως ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση το ECDC, όλα τα κρούσματα συνδέονται με πρόσφατα ταξίδια στη Βραζιλία και την Κούβα. «Πάνω από 8.000 κρούσματα έχουν αναφερθεί στη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική από τον Ιανουάριο του 2024», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων να συνιστά στις εγκύους και τους ταξιδιώτες να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί.
Σύμφωνα με το ECDC, ο Oropouche μεταδίδεται κυρίως από το έντομο Culicoides paraensis, το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο στην Αμερική αλλά απουσιάζει στην Ευρώπη. Αρκετά είδη κουνουπιών είναι επίσης πιθανοί φορείς του ιού.
Ο κίνδυνος μόλυνσης από OROV για πολίτες που ταξιδεύουν ή διαμένουν σε περιοχές επιδημίας στη Νότια Αμερική, την Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική εκτιμάται επί του παρόντος ως μέτριος. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυξάνεται για όσους επισκέπτονται περιοχές που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, ιδιαίτερα στις βόρειες πολιτείες της Βραζιλίας ή στην περιοχή του Αμαζονίου, ή/και για όσους δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας.
Ο κίνδυνος ανθρώπινης έκθεσης στο OROV στην ΕΕ/ΕΟΧ θεωρείται πολύ χαμηλός, παρά την πιθανή εισαγωγή περαιτέρω περιπτώσεων νόσου OROV, καθώς οι αρμόδιοι φορείς απουσιάζουν από την ηπειρωτική Ευρώπη.
Τα συμπτώματα
Η νόσος OROV μπορεί να εκδηλωθεί ως οξεία εμπύρετη ασθένεια με πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις και περιστασιακά πιο σοβαρά συμπτώματα. Η πρόγνωση για ανάρρωση είναι καλή και οι θανατηφόρες εκβάσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δεν υπάρχουν εμβόλια για την πρόληψη ή ειδική φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της νόσου OROV.
Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η λοίμωξη από OROV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά αποτελέσματα, όπως αποβολή, αποβολή, αναπτυξιακά προβλήματα και παραμορφώσεις στο έμβρυο. Αυτό είναι ακόμα υπό διερεύνηση και δεν έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, δεδομένου του υψηλού δυνητικού αντίκτυπου της συγγενούς λοίμωξης OROV και του ότι οι περιοχές που επηρεάζονται από το OROV ταξινομούνται επίσης ως περιοχές με τρέχουσα ή προηγούμενη μετάδοση του ιού Ζίκα (ZIKV), συνιστάται στις έγκυες γυναίκες να ακολουθούν τις ταξιδιωτικές συμβουλές που σχετίζονται με το OROV και το ZIKV, λόγω σε παρόμοιους σχετικούς κινδύνους.
Τα μέτρα προστασίας
Τα μέτρα ατομικής προστασίας για τη μείωση του κινδύνου τσιμπημάτων περιλαμβάνουν τη χρήση απωθητικού, τη χρήση μακρυμάνικών πουκάμισων και μακριών παντελονιών και τη χρήση διχτυωτών κουνουπιέρων επεξεργασμένων με εντομοκτόνο κατά την ανάπαυση. Αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για την παροχή προστασίας από δαγκώματα σε δωμάτια που δεν καλύπτονται επαρκώς (με σήτες με λεπτό πλέγμα σε πόρτες και παράθυρα) ή κλιματιζόμενα και κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Η αυξημένη ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από περιοχές με ενεργή μετάδοση OROV, σε συνδυασμό με την επαρκή εργαστηριακή διαγνωστική ικανότητα είναι απαραίτητη για την έγκαιρη ανίχνευση περιπτώσεων που σχετίζονται με ταξίδια. Καθώς τα συμπτώματα της νόσου OROV μπορεί να είναι παρόμοια με άλλες λοιμώξεις από αρβοϊούς όπως ο δάγγειος πυρετός, η τσικουνγκούνια ή ο Ζίκα, ο εργαστηριακός έλεγχος για το OROV θα πρέπει να διενεργείται όταν άλλες εξετάσεις για ασθένειες κοινής αιτιολογίας είναι αρνητικές. Το Εργαστηριακό Δίκτυο Εμπειρογνωμόνων για τις Αναδυόμενες Ιογενείς Ασθένειες (EVD-LabNet) έχει παράσχει υποστήριξη για τη δημιουργία εργαστηριακών διαγνωστικών δυνατοτήτων για την ανίχνευση λοιμώξεων από OROV σε μέλη εργαστηριακού δικτύου στην ΕΕ/ΕΟΧ.