35.1 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Κίτρινα δόντια: Γιατί συμβαίνει και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Ειδήσεις Ελλάδα

Είναι φυσικό τα δόντια ενός ατόμου να γίνονται λιγότερο λευκά όσο μεγαλώνει σε ηλικία. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν μέσα στο σπίτι τους οικονομικές λύσεις για να απαλλαγούν από τα κίτρινα δόντια. Όμως κάποιες θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές από τις άλλες…

Η ηλικία είναι σίγουρα η νο.1 αιτία για το κιτρίνισμα των δοντιών. Καθώς ένα άτομο γερνάει, το λευκό σμάλτο στα δόντια του φθείρεται. Όταν συμβεί αυτό, ο υποκείμενος ασβεστοποιημένος ιστός αρχίζει να φαίνεται εξωτερικά. Αυτός ο ιστός ονομάζεται οδοντίνη και έχει κιτρινωπό χρώμα.

Όπως αναφέρεται σε ενδεικτικό δημοσίευμα του Medical News Today, τα δόντια μπορούν να γίνουν κίτρινα για τους παρακάτω λόγους:

χημικές ενώσεις που κηλιδώνουν την επιφάνεια των δοντιών συσσώρευση πλακών (δίνει κίτρινη απόχρωση) φθορά στο σμάλτο και ανάδειξη της υποκείμενης οδοντίνης

Η τελευταία αιτία είναι δύσκολο να αποφευχθεί, καθώς αποτελεί φυσικό μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Ωστόσο, η κιτρινωπή απόχρωση μπορεί να μειωθεί αποφεύγοντας:

κόκκινο κρασί

Παράλληλα, η συσσώρευση πλάκας μπορεί να μειωθεί:

αποφεύγοντας τα ζαχαρούχα ποτά και τρόφιμα ή τις υψηλές ποσότητες υδατανθράκων με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών με επιπρόσθετη χρήση στοματικού διαλύματος 11 τρόποι για να αποφύγετε τα κίτρινα δόντια

Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι που μπορείτε να προσπαθήσετε για να προλάβετε ή να απαλλαγείτε από τα κίτρινα δόντια με σπιτικές μεθόδους. Παρ’όλα αυτά αξίζει να σημειωθεί ότι η καλύτερη λύση είναι πάντα αυτή που θα σας συμβουλεύσει ο οδοντίατρος.

Τακτικό βούρτσισμα

Αυτό είναι σημαντικό όταν καταναλώνετε τρόφιμα ή ποτά που μπορεί να αποχρωματίσουν τα δόντια, όπως:

κόκκινο κρασί

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το σωστό βούρτσισμα των δοντιών:

βουρτσίστε τα δόντια σας 2-3 φορές την ημέρα βουρτσίζετε τα δόντια σας για 2-3 λεπτά τη φορά φροντίστε να βουρτσίζετε κάθε επιφάνεια κάθε δοντιού ξεχωριστά κάντε κυκλικές κινήσεις κατά το βούρτσισμα αποφύγετε να βουρτσίζετε τα ούλα ή να τα βουρτσίζετε πολύ απαλά βεβαιωθείτε ότι βουρτσίζετε καλά και τα δόντια που βρίσκονται στο πίσω μέρος της οδοντοστοιχίας Λευκαντική οδοντόκρεμα

Μπορεί να μειώσει το κιτρίνισμα των δοντιών και να βελτιώσει την λευκότητα. Αυτά τα προϊόντα περιέχουν ισχυρότερα συστατικά από την κανονική οδοντόκρεμα, βοηθώντας στην απομάκρυνση δύσκολων κηλίδων από τροφές.

Η λευκαντική οδοντόκρεμα δεν περιέχει καθεαυτή λευκαντική ουσία, αλλά μπορεί να περιέχει μικρή ποσότητα υπεροξειδίου του καρβαμιδίου, ή υπεροξειδίου του υδρογόνου. Αυτές οι χημικές ουσίες βοηθούν στο να μειωθεί η απόχρωση στα κίτρινα δόντια.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, η λευκαντική οδοντόκρεμα συνήθως «φωτίζει» το χρώμα των δοντιών κατά 1-2 επίπεδα απόχρωσης.

Μασελάκια με λευκαντική ουσία

Ορισμένοι οδοντίατροι προσφέρουν λεύκανση δοντιών με ειδικά μασελάκια, αλλά πολλά προϊόντα είναι επίσης διαθέσιμα στα φαρμακεία ακόμα και χωρίς ιατρική συνταγή. Τα μασελάκια με λευκαντικό δοντιών μπορούν επίσης να «φωτίσουν» το χρώμα των δοντιών κατά 1-2 επίπεδα απόχρωσης.

Η ουσία που μπαίνει στο μασελάκι περιέχει μια γέλη (τζελ) λεύκανσης και φοριέται για 2-4 ώρες την ημέρα, ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε προϊόντα που περιέχουν 10% υπεροξείδιο του καρβαμιδίου. Αυτά συνιστώνται ως ασφαλή από την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA).

Λευκαντική επικολλητική ταινία

Οι λωρίδες λεύκανσης αφήνουν ένα λεπτό στρώμα γέλης (τζελ) υπεροξειδίου σε πλαστικές ταινίες. Αυτές διαμορφώνονται έτσι ώστε να εφαρμόζουν στην επιφάνεια των δοντιών.

Υπάρχει μια σειρά λευκαντικών ταινιών που είναι διαθέσιμες και οι οδηγίες τους διαφέρουν. Οι περισσότερες αναφέρουν ότι πρέπει να εφαρμόζονται δύο φορές την ημέρα για 30 λεπτά.

Οι ταινίες αυτές μπορούν να «φωτίσουν» τα δόντια κατά 1-2 επίπεδα απόχρωσης. Σημειώνεται, όμως,, πως μελέτη του 2016 αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι λευκαντικές ταινίες είναι πιο αποτελεσματικές από προϊόντα που περιέχουν 10% υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, τα οποία συνιστώνται από την ADA.

Λευκαντικά στοματικά διαλύματα

Αυτά είναι ένας ακόμα τρόπος, για να απαλλαγείτε από τα κίτρινα δόντια. Περιέχουν ουσίες οξυγόνου όπως το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αυτές αντιδρούν με τις ενώσεις που χρωματίζουν τα δόντια και τις «αποκολλούν» από τα δόντια.

Χρησιμοποιώντας ένα στοματικό διάλυμα λεύκανσης δοντιών δύο φορές την ημέρα για 1 λεπτό κάθε φορά μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση κατά 1-2 επίπεδα απόχρωσης εντός 3 μηνών.

Ενεργός άνθρακας

Οι οδοντόκρεμες που περιέχουν ενεργό άνθρακα μπορούν να συμβάλουν στην μείωση της κίτρινης απόχρωσης στα δόντια.

Μια επιστημονική αναθεώρηση του 2017 διαπίστωσε ότι οι οδοντόκρεμες με ξυλάνθρακα μπορεί να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των εξωτερικών κηλίδων στα δόντια. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σχετικά με την έκταση ή τον ρυθμό απομάκρυνσης λεκέδων.

Οι οδοντόκρεμες με άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, καθώς μπορούν να προκαλέσουν χρώση. Ο ξυλάνθρακας μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από τις ρωγμές των δοντιών και γύρω από τα σφραγίσματα.

Μαγειρική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ)

Η χρήση οδοντόκρεμας που περιέχει μαγειρική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί να βοηθήσει στο να απαλλαγείτε από τα κίτρινα δόντια. Είναι εφικτό να φτιάξετε μια δική σας πάστα στο σπίτι αναμειγνύοντας 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα με 2 κουταλιές της σούπας υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ).

Μια μελέτη του 2012 διαπίστωσε ότι η χρήση οδοντόκρεμας που περιέχει μαγειρική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου μειώνει τους λεκέδες στα δόντια και βελτιώνει την λευκότητα.

Βιταμίνη C

Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να επιδεινώσει την περιδοντίτιδα, η οποία είναι η συσσώρευση βακτηριδίων στα δόντια και τα ούλα. Αυτή η συσσώρευση συμβάλλει στον αποχρωματισμό τους.

Συνεπώς, η επάρκεια σε βιταμίνη C μπορεί να μειώσει τον αποχρωματισμό των δοντιών. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για το κατά πόσο η κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να έχει και λευκαντική επίδραση στα ήδη κίτρινα δόντια.

Ένζυμα φρούτων

Όταν προστίθενται στην οδοντόκρεμα, ορισμένα ένζυμα φρούτων μπορούν να καταπολεμήσουν τον αποχρωματισμό τους.

Μια μελέτη του 2012 έδειξε ότι οδοντόκρεμα που περιέχει ένζυμο παπαΐνης (από το φρούτο παπάγια) και ένζυμο βρομελίνης (από τον ανανά) βοηθά στην απομάκρυνση των λεκέδων των δοντιών.

Μηλόξυδο

Όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει την χρώση στα κίτρινα δόντια και να βελτιώσει την λευκότητα.

Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι το μηλόξυδο έχει λευκαντική επίδραση στα κίτρινα δόντια. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτή ήταν μια μελέτη επάνω σε ζώα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το μηλόξυδο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην επιφάνεια των δοντιών, εάν χρησιμοποιείται πολύ συχνά. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για τη χρήση του μηλόξυδου, ως μέσο λεύκανσης των δοντιών. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να χρησιμοποιείται με φειδώ και με μεγάλη προσοχή.

Καρυδέλαιο

Μια μελέτη του 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μπουκώματα με καρυδέλαιο μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για την μείωση της πλάκας στα δόντια. Καθώς η συσσώρευση πλάκας μπορεί να συμβάλει στο κιτρίνισμα των δοντιών, προκύπτει ότι το καρυδέλαιο μπορεί να μειώσει τον αποχρωματισμό τους.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για το καρυδέλαιο, για να διαπιστωθεί κατά πόσον μπορεί να βοηθήσει στην λεύκανση των δοντιών.

Ο δεκάλογος της καλής υγείας των δοντιών

Ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών ακολουθούν οι 10 κανόνες για την υγεία των δοντιών, σύμφωνα με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αττικής:

1. Λόγω Covid-19 προμηθευτείτε οδοντόβουρτσες με ειδική προστατευτική θήκη και πλένετε απαραιτήτως τα χέρια σας πριν και μετά το βούρτσισμα των δοντιών

2. Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα στις αποσκευές σας την οδοντόβουρτσα σας

3. Πριν ξεκινήσετε τις διακοπές επισκεφτείτε προληπτικά τον Οδοντίατρο σας Περιορίστε την κατανάλωση σακχαρούχων αεριούχων ποτών και αυξήστε την λήψη φυσικών χυμών ή γαλακτοκομικών προϊόντων

4. Προσοχή στα ατομικά και ομαδικά παιχνίδια τις εξερευνήσεις και τις αναρριχήσεις σε δένδρα και βράχους . Συχνά καταλήγουν σε σπασίματα και απώλεια των μπροστινών δοντιών

5. Προσοχή στις καταδύσεις από βράχους προκυμαίες ή σκάφη . Κακή εκτίμηση του βάθους της θάλασσας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στο κεφάλι , στο πρόσωπο και στα δόντια

6. Εάν εξαιτίας κάποιου ατυχήματος τα δόντια φύγουν από τη θέση τους διατηρείστε την ψυχραιμία σας. Επαναφέρετε τα στην αρχική θέση και επισκεφθείτε το πλησιέστερο οδοντιατρείο Εάν έχουν φύγει από το στόμα φυλάξτε τα σε φυσιολογικό, ορό, γάλα, ή σάλιο και επισκεφθείτε επειγόντως οδοντίατρο

7. Περιορίστε την κατανάλωση σοκολατών, καραμελών, παγωτών και διαφόρων γλυκαντικών ουσιών σε τυποποιημένη μορφή (καραμέλες, τσίχλες κλπ)

8. Τρώτε άφθονες ποσότητες από φρούτα και λαχανικά

9. Βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα απαραιτήτως

10. Μετά το τέλος των διακοπών επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για την εξέταση και οριστική αποκατάσταση των προβλημάτων

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό