24.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Μαΐου, 2023

«Θύελλα» από την καταγγελία του Άκη Τσελέντη: «Σχολείο – φέρετρο» το 5ο δημοτικό Βαρβασίου Χίου

Ειδήσεις Ελλάδα

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης προειδοποιεί για την ασφάλεια των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού σε σχολείο της Χίου, χαρακτηρίζοντάς το «φέρετρο».

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Άκης Τσελέντης έκρουσε καμπανάκι κινδύνου μέσα από διαδικτυακή του ανάρτηση τοποθετώντας στο επίκεντρο το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου στο Βαρβάσι, κάνοντας λόγο για σχολείο «φέρετρο» ενώ εκφράζει φόβο για «νέα Τέμπη» σε περίπτωση σεισμού.

Ο ίδιος, εκτός των άλλων προτρέπει τον Δήμο Χίου να περικόψει κονδύλια από περιττές δαπάνες και να τα διαθέσει στην ενίσχυση των σχολικών μονάδων.

Τσελέντης: «Φοβάμαι ότι σε περίπτωση σεισμού θα βιώσουμε νέα Τέμπη»

Αναλυτικά αναφέρει:

«Όλοι γνωρίζετε τον αγώνα που κάνω σε πανελλαδικό επίπεδο τα τελευταία 10 χρόνια για να αναδείξω σχολεία ερείπια σε σεισμογενείς περιοχές που φοιτούν τα παιδιά λαϊκών οικογενειών και όχι κολεγιόπαιδα.

Ένα τέτοιο σχολείο φέρετρο όπως αποκαλείται είναι το 5ο Δημοτικό σχολείο Βαρβασίου Χίου όπου λειτουργούν 8 τμήματα.

Φοβάμαι ότι σε περίπτωση σεισμού θα βιώσουμε νέα Τέμπη.

Αναμένω τον κ. Δήμαρχο να μου επιτεθεί όπως πολλοί άλλοι συνάδελφοί του ανά την Ελλάδα (όταν αναδεικνύω τέτοια θέματα), κατηγορώντας με ότι τους εκβιάζω για να μου δώσουν μελέτες! Μα η ειδικότητα μου δεν έχει να κάνει με ενισχύσεις κτιρίων. Γιατί τόσο καιρό δεν φρόντισε τα παιδιά των δημοτών του να είναι ασφαλή; Ας διαθέσει από το κονδύλι του Δήμου λιγότερα για ζαρντινιέρες και λουλούδια η και για τραγουδίστριες σε λαϊκά προεκλογικά πανηγύρια.

(**) Ελπίζω να μη το βάψουν με «αντισεισμική μπογιά» όπως έγινε με δεκάδες κόκκινα κτίρια μετά το σεισμό της Αθήνας που έγινα πορτοκαλί και μετά πράσινα …»

Σε νέα του ανάρτηση, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρει:

«Για γέλια η για κλάματα;»

Σας έπεισε η παρακάτω απάντηση εκ μέρους του Δήμου Χίου για την περίπτωση του σχολείου που ανέδειξα; Καλά εδώ μιλάμε για παιδικές ζωές όχι για λακούβες στο οδόστρωμα… Εγώ το παιδί μου ούτε στην αυλή δεν θα το άφηνα να παίξει….

«Σε 12 έως 14 μήνες η μελέτη για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χίου» !!!

==>Αν δλδ πριν τον προσεχη ιουλιο κανει σεισμο και πεσει ενω ειναι τα παιδια μεσα ποια μελετη θα σωσει ολα αυτα???επρεπε τοσα χρονια να φτασουμε στο σημερα για να γινει μελετη???

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Χίου, εμφανίζεται καθησυχαστικός ως προς την ασφάλεια μαθητών και δασκάλων του 5ου δημοτικού σχολείου,

Ο κ. Ξενάκης ανέφερε ότι αμέσως μετά τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου του 2020, μηχανικοί του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου από κοινού με στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου, προχώρησαν σε έλεγχο του κτηρίου του 5ου Δημοτικού Σχολείου διαπιστώνοντας ότι η παλιά πτέρυγα, κατασκευής του 1936 έχει υποστεί ζημιές.

Παράλληλα, όπως εξήγησε, τον Φεβρουάριο του 2023 εγκρίθηκε το ποσό των 460.000 ευρώ για εκπόνηση μελέτης, η οποία συμβασιοποιήθηκε ΣΗΜΕΡΑ 27 Μαρτίου (ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΠΤΩΣΗ!!!), με το συνολικό ποσό, λόγω έκπτωσης να φθάνει τις 240.000 και να κατοχυρώνεται στην εταιρεία «Ανάπλαση Α.Ε.»..

Ο ίδιος ανέφερε πως στη μελέτη πέραν του γεγονότος ότι «ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ» εκ νέου στατική μελέτη σε όλα τα κτίρια του 5ου Δημοτικού Σχολείου, «ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ» η πλήρης ανακατασκευή της παλιάς πτέρυγας, που έχει κατασκευαστεί το 1936 καθώς και επέκτασής της κατά 740 τ.μ..

Ο κ. Ξενάκης, καθησύχασε γονείς, δασκάλους και μαθητές λέγοντας ότι το κτίριο σύμφωνα με τους Τεχνικούς είναι ασφαλές για όλους ενώ προσέθεσε ότι από τον «ΠΡΟΣΕΧΗ Ιούλιο ΘΑ γίνουν εργασίες» ύψους 130.000 ευρώ ώστε να αντιμετωπιστούν μεταξύ άλλων προβλήματα επιχρισμάτων, όπως αυτά που παρουσιάζονται στις φωτογραφίες που κοινοποίησε ο κ. Τσελέντης.

==>Δηλ οι διαλυμένες κολόνες και ο σάπιος οπλισμός είναι πρόβλημα ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ !!!

Τέλος ανέφερε ότι για το σύνολο των σχολείων και εν γένει των δημοτικών κτηρίων ο Δήμος Χίου έχει προχωρήσει στην ένταξη στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του έργου «Εκπόνηση Προγράμματος Προσεισμικού Ελέγχου σε υποδομές του Δήμου Χίου».

«Από καθαρή τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα μέχρι στιγμής»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Μιχάλης Μάντικας, γονέας μαθήτριας στο σχολείο, και ανέφερε ότι οι φωτογραφίες που ανέβασε υπήρξαν η αφορμή για την ανάρτηση του κ. Τσελέντη.

Συγκεκριμένα, είπε ο κ. Μάντικας: «Στις 24 του μήνα είχαμε μία γιορτή ρώτησα τον διευθυντή του σχολείου τι θα γίνει σχετικά με αυτό το θέμα και μου είπε ”βλέπετε κ. Μάντικα τα παιδιά μας πού αναγκάζονται να βρίσκονται” και του λέω ” τι σας απαντούν”».

Με τον διευθυντή του σχολείου να λέει στον κ. Μάντικα ότι αυτά που του απαντούν είναι ότι για την κατάσταση του σχολείου ότι είναι όλα καλά και δεν διατρέχει κανένας κίνδυνος.

Και πρόσθεσε ο γονέας της μαθήτριας: «Έχει περάσει ένας χρόνος και το σχολείο είναι ακόμα σε αυτή την άθλια κατάσταση. Αντί να ”πέσουμε” με θέληση να προλάβουμε τις καταστάσεις και να φτιάξουμε το σχολείο, περιμένουμε να μας προλάβουν τα γεγονότα».

Και επεξήγησε σχετικά με την κατάσταση του σχολείου ο κ. Μάντικας: «Υπάρχουν δύο κτίρια, το ένα είναι στο ανατολικά που είναι το σχολείο με τις φωτογραφίες και το άλλο έχει κριθεί ακατάλληλο, που είναι από το 1932 η κατασκευή του, στο βορεινό τμήμα. Στο ακατάλληλο σχολείο συνεχίζονται να γίνονται τα μαθήματα και κάνουν τα μαθήματα Πληροφορικής και έχουν και την βιβλιοθήκη και εκεί είναι τα γραφεία σαράντα δασκάλων, αν δεν κάνω λάθος. Ανάμεσα σε αυτά τα δύο κτίρια έχουν τοποθετηθεί τέσσερα κοντέινερ που σε περίπτωση μεγάλου σεισμού κινδυνεύουν να καταπλακωθούν από τα συντρίμμια των κτηρίων».

Ο κ. Μάντικας τόνισε ότι οι δάσκαλοι και οι μαθητές είναι ήρωες και είπε χαρακτηριστικά «από καθαρή τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα μέχρι στιγμής».

Καταλήγοντας ο κ. Μάντικας επεσήμανε ότι για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου είχε καλεστεί ως επίσημος ο κ. Μηταράκης και διερωτήθηκε αν ήξερε ότι ανάμεσα στους παρελαύνοντες ήταν και οι μαθητές – ήρωες του το 5ου δημοτικού Βαρβασίου.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό