26.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Η γυναίκα που έκανε το Facebook παγκόσμιο κολοσσό

Ειδήσεις Ελλάδα

H Sheryl Sandberg γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου του 1969 στην Ουάσιγκτον. Ο πατέρας της ήταν οφθαλμίατρος και η μητέρα της καθηγήτρια γαλλικών. Έχει δύο μικρότερα αδέρφια: έναν αδερφό, τον Ντέιβιντ, και μία αδερφή τη Μισέλ.

Η οικογένεια μετακόμισε στο Βόρειο Μαϊάμι Μπιτς όταν η Σέριλ ήταν δύο ετών, σύμφωνα με το New Yorker. Οι γονείς της ήταν ενεργά μέλη της κοινότητας των Σοβιετικών Εβραίων και, μάλιστα, το σπίτι τους θεωρούνταν ασφαλές καταφύγιο.

Η Σέριλ ήταν πάντα η καλύτερη μαθήτρια και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Έγινε ερευνήτρια στο πλευρό του μελλοντικού υπουργού Οικονομικών, Λάρι Σάμμερς, ο οποίος ήταν και ο μέντοράς της στην αρχή της καριέρα της. Το 1991 την προσέλαβε να εργαστεί μαζί του στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Εκεί έμεινε για ένα χρόνο και εκείνο το διάστημα ταξίδεψε στην Ινδία για να βοηθήσει στη μείωση της εξάπλωσης της λέπρας. Στη συνέχεια, επέστρεψε στο Χάρβαρντ για μεταπτυχιακό και εργάστηκε για ένα χρόνο στην συμβουλευτική εταιρεία, McKinsey & Company.

Φωτογραφία αρχείου EPA

Η ίδια είχε πει σε συνέντευξή της ότι οι γονείς της της είχαν μάθει ότι η κατάλληλη εποχή για να βρει σύζυγο είναι στο Πανεπιστήμιο, καθώς «οι καλοί φεύγουν νέοι». Η Σάντμπεργκ παντρεύτηκε τον πρώτο της σύζυγο, τον επιχειρηματία, Brian Kraff, στα 24, όμως χώρισαν λιγότερο από ένα χρόνο μετά. Η ίδια έχει παραδεχτεί ότι είχε αγχωθεί πως το διαζύγιο θα την εμπόδιζε να γνωρίσει κάποιον άλλον.

Η Σάντμπεργκ ακολούθησε το Σάμμερς στην Ουάσιγκτον όταν έγινε υπουργός Οικονομικών και εργάστηκε ως προσωπάρχης του το 1999.

Όμως, όταν οι Δημοκρατικοί έχασαν τις εκλογές του 2000, η Σάντμπεργκ αποφάσισε να μετακομίσει στη Σίλικον Βάλεϊ και να εργαστεί για τον τομέα της τεχνολογίας, ο οποίος άνθιζε. Τότε, η Google ήταν μία μικρή εταιρεία με λιγότερους από 300 εργαζομένους και δεν έβγαζε καν κέρδη.

Η ίδια, όμως, πίστεψε ότι η Google είχε μία αποστολή: «να καταστήσει διαθέσιμη την πληροφορία σε ολόκληρο τον κόσμο». Άρχισε να δουλεύει για την Google το 2001 και ανέλαβε το διαφημιστικό τομέα όταν είχε τέσσερα άτομα προσωπικό.

Το 2004 παντρεύτηκε τον επί πολλά χρόνια καλύτερό της φίλο, Dave Goldberg, τον οποίο είχε συναντήσει μία δεκαετία πριν και είχαν σχέση για πέντε χρόνια. Απέκτησαν ένα γιο το 2005 και μία κόρη δύο χρόνια μετά. Σε ένα συνέδριο είχε δώσει την εξής συμβουλή σε γυναίκες: «Η πιο σημαντική επιλογή για την καριέρα σας είναι το ποιον θα παντρευτείτε».

Η Σάντμπεργκ και η οικογένεια της ζουν σε μία έπαυλη 850 τετραγωνικών μέτρων από το 2013. Το σπίτι έχει έξι υπνοδωμάτια, ένα δωμάτιο κρασιών, γυμναστήριο, κινηματογράφο, γήπεδο μπάσκετ και ένα τεράστιο καταρράκτη. Απέχει 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από τα κεντρικά της Meta.

Το 2007, την πλησίασε σε ένα Χριστουγεννιάτικο πάρτι ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ και προσπάθησε να την πείσει να πάει να δουλέψει στο Facebook. Μετά από έξι εβδομάδες δείπνων και συναντήσεων την έπεισε να γίνει γενική διευθύντρια στην εταιρεία του.

Έκτοτε η Σάντμπεργκ εκτόξευσε το διαφημιστικό τμήμα της εταιρείας από ένα ανύπαρκτο τμήμα σε ένα διαφημιστικό κολοσσό με έσοδα δισεκατομμυρίων, ενώ ουσιαστικά επέβλεψε την οργάνωση του τεχνολογικού κολοσσού που είναι σήμερα η Meta.

Χθες ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μετά από 14 και πλέον χρόνια και θα παραμείνει ως ανεπίσημος σύμβουλος, κλείνοντας ένα τεράστιο κεφάλαιο στην εντυπωσιακή καριέρα της.

Πέραν της καριέρας της, είναι διάσημη και για τις θέσεις της για τα δικαιώματα των γυναικών στους χώρους εργασίας.

Το Μάρτιο, δημοσίευσε το μπεστ σέλλερ «Lean In» με κάποιες από τις προσωπικές της εμπειρίες από τη δουλειά και συμβουλές για γυναίκες σε υψηλές θέσεις.

Βέβαια, κάποιοι της ασκούν κριτική λέγοντας ότι μία γυναίκα με περιουσία που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια ίσως να μην είναι η καταλληλότερη για να δίνει συμβουλές στις απλές γυναίκες – εργαζόμενες…

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό