28.5 C
Athens
Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο της πανδημίας

Ειδήσεις Ελλάδα

«Οι τρομακτικές σκηνές με εντελώς γεμάτα νοσοκομεία γίνονται πάλι ο κανόνας» επεσήμανε σήμερα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Αντχάνομ Τένδρος. 

«Η ανθρωπότητα βρίσκεται σε μια πολύ επικίνδυνη περίοδο της πανδημίας καθώς οι πιο μεταδοτικές παραλλαγές, όπως η ΔΕΛΤΑ, γίνεται όλο και πιο γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος σε πολλές χώρες» προειδοποίησε. 

 «Η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ  είναι επικίνδυνη και συνεχίζει να εξελίσσεται και να μεταλλάσσεται, κάτι που απαιτεί συνεχή αξιολόγηση και προσεκτική προσαρμογή της ικανότητας απόκρισης των συστημάτων δημόσιας υγείας» υπογράμμισε, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

«Για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως είπε ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ, παραμένει κρίσιμο να υπάρχει η επαγρύπνηση των συστημάτων δημόσιας υγείας, η εφαρμογή των κοινωνικών μέτρων προστασίας, στρατηγική στην διεξαγωγή των τεστ, η έγκαιρη ιχνηλάτηση επαφών, η απομόνωση και η κλινική φροντίδα των κρουσμάτων παράλληλα με την τήρηση των αποστάσεων, την αποφυγή πολυσύχναστων χώρων και τη διατήρηση καλά αερισμένων εσωτερικών χώρων από τους πολίτες.

Και παρά το γεγονός ότι εδώ και μια εβδομάδα ο Π.Ο.Υ έχει συστήσει στους πολίτες, ακόμη και στους πλήρως εμβολιασμένους να συνεχίσουν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους με ανεπαρκή αερισμό και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει έντονος συγχρωτισμός λόγω της διασποράς της παραλλαγής ΔΕΛΤΑ, η παραλλαγή συνεχίζει την προέλαση της, 42 ημέρες μετά την ανακήρυξη της σε παραλλαγής ανησυχίας, σε 98 περίπου χώρες σε όλο τον κόσμο.

 Η συγκεκριμένη παραλλαγή, σύμφωνα με την επικεφαλής τεχνικής διαχείρισης του Π.Ο.Υ Μαρία βαν Κερκόβε είναι τουλάχιστον 6-8 πιο μεταδοτική από την παραλλαγή ΑΛΦΑ ( την λεγόμενη «Βρετανική») δεν είναι με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία πιο θανατηφόρα, μπορεί ωστόσο να οδηγήσει στην ραγδαία αύξηση του αριθμού των νοσηλειών στα νοσοκομεία.

Η παραλλαγή Δέλτα διαθέτει επιπλέον τουλάχιστον 13 μεταλλάξεις, οι οποίες άλλαξαν ελαφρώς ορισμένες ιδιότητες του ιού.  

Η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ Plus

Η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ plus από την άλλη γνωστή και ως μετάλλαξη του Νεπάλ και θεωρείται ότι ενέχει αυξημένο κίνδυνο για όσους μολυνθούν καθώς ενσωματώνει μια ακόμη μετάλλαξη την K417N η οποία παρουσιάζεται και στις παραλλαγές ΒΗΤΑ και ΓΑΜΜΑ δηλαδή την Νοτιοαφρικανική και την βραζιλιάνική που είναι σε θέση να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία, δημιουργώντας ανησυχίες για τα επίπεδα προστασίας των εμβολίων.

Τα συμπτώματα

Οι λοιμώξεις με αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος ΔΕΛΤΑ,  δημιουργούν υψηλότερο ιικό φορτίο στο στοματοφάρυγγα ακριβώς στην αρχή της λοίμωξης, γεγονός που εξηγεί επίσης την υψηλότερη μολυσματικότητα. 

Τα συμπτώματα μετά από μια μόλυνση είναι παρόμοια με ένα σοβαρό κρυολόγημα ή μια καλοκαιρινή γρίπη, με την διαφορά ότι δεν διαπιστώνεται απώλεια μυρωδιάς και γεύσης.

Θεωρείται επί του παρόντος δεδομένο, ότι είναι έως και 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή ΑΛΦΑ η οποία από μόνη της ήταν ήδη σημαντικά πιο μολυσματική από το λεγόμενο «άγριο είδος».

Αυτός ο σημαντικά αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης προκαλεί επίσης μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς καθώς η υψηλότερη μολυσματικότητα αυξάνει επίσης το ποσοστό εμβολιασμού, το οποίο είναι απαραίτητο για την επίτευξη του στόχου για την ανοσία της αγέλης.

Επιπλέον, η παραλλαγή ΔΕΛΤΑ φαίνεται να απαιτεί αναλογικά περισσότερο χρόνο νοσηλείας στο νοσοκομείο, ενώ μια νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να διπλασιαστουν. Ωστόσο, τέτοια συμπεράσματα είναι προσωρινά και μπορούν να αλλάξουν καθώς διατίθενται περισσότερα δεδομένα.

Τα καλά νέα

Υπάρχουν όμως και καλά νεα. Αυτά έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου συγκεντρώθηκαν ιδιαίτερα πολλά στοιχεία σχετικά με την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ σύμφωνα με τις οποία ακόμα κι αν ο αριθμός των νοσηλειών στα νοσοκομεία αυξηθεί αναλογικά, οι αριθμοί μιας θανατηφόρας κατάληξης που προκαλείται από τη ΔΕΛΤΑ δεν θα αυξάνονται.

Επιπλέον και άλλα καλά νέα είναι, ότι οι εμβολιασμοί προστατεύουν επαρκώς από την παραλλαγή ΔΕΛΤΑ, αλλά μόνο μετά την χορήγηση δυο δόσεων, καθώς έπειτα από μία μόνο δόση, η προστασία έναντι της παραλλαγή  είναι κάτω από 40%. Μετά τον δεύτερο εμβολιασμό, ωστόσο, αυξάνεται σε πάνω από 80 % με το εμβόλιο της Pfizer/Biontech και στο 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ ο πλήρης εμβολιασμός θα πρέπει να προστατεύει σε ποσοστό άνω του 90% από νοσηλεία.

Δεδομένου ότι τα ποσοστά ολοκληρωμένων εμβολιασμών παραμένουν ακόμη σε σχετικά χαμηλά επίπεδα στα περισσότερα κράτη του κόσμου, θα πρέπει να λαμβάνονται άμεσα μέτρα περιορισμού ιδίως στις χώρες όπου η παραλλαγή εξαπλώνεται γρήγορα. Για αυτό τον λόγο ο Π.Ο.Υ συνέστησε την χρήση μάσκας ακόμη και σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό