19 C
Athens
Κυριακή, 28 Νοεμβρίου, 2021

Επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν- Μόνο με τρίτη δόση να ταξιδεύουν εντός ΕΕ οι άνω των 60

Ειδήσεις Ελλάδα

Καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να θέσει «ημερομηνία λήξης» στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Co, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνοντας την ενισχυτική δόση του εμβολίου, ως προϋπόθεση ισχύος για τους άνω των 60 ετών σε ό,τι αφορά τα ταξίδια εντός της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπήαναμένεται να προτείνει να αλλαγές στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Co ζητώντας να συμπεριληφθεί η ενισχυτική δόση του εμβολίου για να θεωρείται έγκυρο το Co pass της ΕΕ και να επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των κρατών- μελών.  

Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, παρά την εμβολιαστική εκστρατεία και επισημαίνει πως υπάρχει διαφοροποίηση σχετικά με την πολιτική που ακολουθούν τα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά στην τρίτη δόση.

Τονίζει, ωστόσο, πως αυτή η χρονική περίοδος αποτελεί μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, «για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, ειδικά από την στιγμή που η τρίτη δόση έχει αποδείξει πως είναι αποτελεσματική σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% στο να αποτρέψει άσχημα αποτελέσματα όπως ο θάνατος, ενώ προστατεύει και από την συμπτωματική νόσηση αφού κρατά τους πολίτες εκτός νοσοκομείων».

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) άλλαξε τις οδηγίες του για την ενισχυτική δόση, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να εξετασθεί η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου κατά του COVID-19 για όλους τους ενηλίκους, με προτεραιότητα για όσους είναι άνω των 40 ετών.

Αναλυτικά, η επιστολή του πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ως εξής:

«Αγαπητή Ούρσουλα,

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν νέα έξαρση των κρουσμάτων SARS-CoV-2 παρά τις μέχρι σήμερα επιτυχημένες εκστρατείες εμβολιασμού. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα του ιού SARS-CoV-2, αλλά και στην εξασθένηση της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια που χορηγήθηκαν μήνες νωρίτερα.

Μολονότι αναγνωρίζω πως υφίστανται αποκλίσεις μεταξύ των κρατών-μελών όσον αφορά στα προγράμματα εμβολιασμού για την τρίτη δόση, πιστεύω πως δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο, προκειμένου να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες μας, ιδίως με δεδομένο ότι η τρίτη δόση αποδεικνύεται αποτελεσματική (σε ποσοστό άνω του 90%) στην πρόληψη σοβαρών επιπτώσεων της Co-19, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου, ενώ ταυτόχρονα παρέχει προστασία ενάντια στα συμπτώματα της λοίμωξης και κρατά τους πολίτες μας υγιείς και εκτός νοσοκομείων.

Λόγω της τρέχουσας έξαρσης, πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού με την τρίτη δόση είτε για όλους τους ενήλικες, όπως η δική μου χώρα, είτε μόνο για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας και για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών. Ανεξαρτήτως, όμως, των διαφορών αυτών, τα επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν, και όλοι συμφωνούμε, πως η τρίτη δόση συνίσταται ιδιαίτερα για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας.

Γι’ αυτό το λόγο, σας γράφω αυτή την επιστολή προκειμένου να προτείνω η τρίτη δόση του εμβολίου Co-19 να θεωρηθεί προϋπόθεση για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ευρωπαίους πολίτες άνω των 60 ετών. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο αποδείχθηκε μια συλλογική επιτυχία που διευκόλυνε την ασφαλή επιστροφή στα ταξίδια από χώρα σε χώρα. Πιο συγκεκριμένα, αυτό θα πρέπει να καταγράφεται στην κατ’ εξουσιοδότηση πράξη που αφορά την περίοδο ισχύος του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού, την οποία η Επιτροπή σχεδιάζει να υιοθετήσει, και στις Συστάσεις του Συμβουλίου 1475/20 και 912/20 σχετικά με τα ταξίδια εντός ΕΕ.

Μια πρωτοβουλία όπως αυτή θα βοηθήσει τα συστήματα υγείας μας να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα ένα ισχυρό, χειμερινό κύμα νοσηλειών, ενώ θα συμβάλει στο να τεθούν υπό έλεγχο ο ιός και η πανδημία, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε νέους οριζόντιους περιορισμούς που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη των οικονομιών μας και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών.

Κλείνοντας, πιστεύω πως η προϋπόθεση πραγματοποίησης της τρίτης δόσης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, για τους πολίτες άνω των 60 ετών, θα ήταν ένα σημαντικό βήμα στη μάχη ενάντια στην πανδημία και σας ζητώ να εξετάσετε την πρόταση αυτή και να τη συζητήσετε με άλλα κράτη-μέλη».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό