27.5 C
Athens
Κυριακή, 4 Ιουνίου, 2023

ΕΚΤ: Πιέσεις για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων

Ειδήσεις Ελλάδα

«Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε» υποστηρίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Σλοβακίας και της Λιθουανίας

Περαιτέρω νομισματική σύσφιγξη ζητούν σήμερα τρεις αξιωματούχοι της ΕΚΤ, παρά την αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Τα σχόλια αυτά δίνουν μια νέα διάσταση στον τρόπο σκέψης των διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ σχετικά με τον δρόμο που θα ακολουθήσει εν μέσω τόσο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής ανησυχίας όσο και ενός εκτεταμένου πληθωριστικού σοκ.

Πρώτος ο Peter Kazimir, κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας, δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η αύξηση επιτοκίων παρά την αναταραχή στον χρηματοοικονομικό κλάδο, ωστόσο ο ρυθμός της αύξησης ίσως να πρέπει να καταστεί πιο αργός. Στο ίδιο πλαίσιο, ο επικεφαλής οικονομολόγος, Philip Lane, δήλωσε σε συνέντευξή του στη Zeit ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν οι πρόσφατες εντάσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμείνουν συγκρατημένες.

Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και ο Λιθουανός συνάδελφός του, Gediminas Simkus. «Οι τάσεις του πληθωρισμού δεν έχουν εξαφανιστεί», είπε σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους. «Αν και πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί σχετικά με τη μελλοντική αξιολόγηση, εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτή δεν ήταν η τελευταία αύξηση των επιτοκίων».

Kazimir: Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε

Ο Kazimir προειδοποίησε την Τετάρτη ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος» οι τράπεζες να περιορίσουν τον δανεισμό υπό το κράτος των τρεχουσών αναταράξεων, ενώ διευκρίνισε ότι ο δομικός πληθωρισμός θα είναι ο βασικός προσδιοριστικός παράγοντας των μελλοντικών αποφάσεων.

«Προσωπικά θεωρώ ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε εάν το βασικό σενάριό μας για το μέλλον δεν διαφοροποιηθεί σημαντικά», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας. «Πρέπει να συνεχίσουμε τις αυξήσεις, ίσως όμως με πιο αργό ρυθμό». Όσον αφορά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάιο, ο κ. Kazimir σημείωσε ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να κάνει κανείς εικασίες για το αποτέλεσμά της.

«Θα αποφασίσουμε με βάση τα τότε τρέχοντα στοιχεία στις αρχές Μαΐου», ανέφερε, «λαμβάνοντας υπ’ όψιν την κατάσταση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και το πόσο διατεθειμένες είναι οι αγορές να χρηματοδοτούν τις τράπεζες και να τους παρέχουν επαρκή κεφάλαια».

Lane: Θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

Λίγο αργότερα, ο Philip Lane δήλωσε ότι αναμένει «να υποχωρήσουν οι εντάσεις» και μετά «θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων». 

«Αν η οικονομική πίεση που διανύουμε αποδειχθεί ότι είναι ακόμα αρκετά περιορισμένη, τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν», είπε στη γερμανική εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit. «Ωστόσο, εάν ενταθεί η αναταραχή, τότε θα πρέπει να δούμε τι είναι κατάλληλο να γίνει».

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά μισή μονάδα αυτόν τον μήνα, αν και -αντιμέτωπη με μια τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την Ελβετία- απέφυγε να δώσει guidance για την επόμενη κίνησή της. Καθώς η αναταραχή υποχωρεί, αρκετά «γεράκια» αρχίζουν να επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους για περαιτέρω αυστηροποίηση.

Δεν υπάρχει «άμεση ανάγνωση» στη ευρωζώνη σχετικά με τις αναταράξεις, είπε ο Lane. «Βασικά, αναμένουμε ότι αυτές οι εντάσεις θα υποχωρήσουν», πρόσθεσε. 

Παράλληλα, συμφώνησε με τα πρόσφατα σχόλια άλλων κεντρικών τραπεζιτών ότι η ΕΚΤ δεν αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο συμβιβασμού ανάμεσα στην προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και του ελέγχου του πληθωρισμού.

«Εάν αυτή η οικονομική πίεση αποδυναμώσει την οικονομία, θα μειώσει αυτόματα τις πληθωριστικές πιέσεις», είπε ο Λέιν.

: moneyreview.gr

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό