20.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Δυναμικό ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2023

Ειδήσεις Ελλάδα

Σήμερα τα αποκαλυπτήρια της πορείας του ΑΕΠ στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023

Δυναμικό ξεκίνημα για την ελληνική οικονομία καταγράφεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους με το τζίρο των επιχειρήσεων, τις εξαγωγές και τον τουρισμό να εμφανίζουν αξιοσημείωτη βελτίωση ενώ η κατανάλωση κρατάει γερά παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αρμόδιες πηγές εκφράζουν αισιοδοξία για ισχυρό πρόσημο στο ΑΕΠ του πρώτου τρίμηνου που ανακοινώνεται σήμερα (7/6) από την ΕΛΣΤΑΤ, καθώς μια σειρά από στοιχεία δείχνουν ότι δεν αποκλείεται ο πήχης να διαμορφωθεί μεταξύ 3% και 3,5% με ισχυρούς καταλύτες την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων αλλά και τη μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο αγαθών και την αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών.

H κατακόρυφη πτώση στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς των τιμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο, διευκόλυνε την άνοδο του τζίρου των επιχειρήσεων ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την ίδια περίοδο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 63,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 732,9 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη του α’ τριμήνου του 2023 δίνει -μεταξύ άλλων- η ισχυρή ανάπτυξη κατά 5,2% του δ’ τριμήνου του 2022, παρά το γεγονός ότι η σύγκριση πραγματοποιείται με το ίδιο διάστημα του 2022 , όπου είχαμε ανάπτυξη 7,5%.

Διατηρείται η πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,6%

Με τις τιμές στην ενέργεια να καταγράφουν χαμηλές πτήσεις και να επιστρέφουν σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης δεν λείπουν οι εκτιμήσεις για υπέρβαση του 3% σε ετήσια βάση εφόσον δεν υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες που ανατρέψουν την πορεία της οικονομίας. Σύμφωνα με τον chief Εconomist της Τράπεζας Πειραιώς Ηλία Λεκκό η πρόβλεψη για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2023 κατά 3,6% διατηρείται. Καταρχάς, υπάρχει ο στατιστικός παράγοντας καθώς, εάν παραμείνει το ΑΕΠ στο επίπεδο των €48,7 δισ. κάθε τρίμηνο, όπως έκλεισε δηλαδή στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, αυτό και μόνο προσθέτει 1,5% αύξηση στο ΑΕΠ. Δεύτερον, η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί επίσης με «παθητικό» τρόπο από την αντιστροφή του αρνητικού σοκ των όρων του εμπορίου που έπληξε την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία το 2022. Η μερική αντιστροφή – η άνοδος των τιμών ενέργειας και τροφίμων αφαίρεσε σχεδόν 2,5% μονάδες της αύξησης του ΑΕΠ – θα συμβάλλει θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ. Τρίτον, υπάρχει ένας «ευμετάβλητος» παράγοντας καθώς αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από την ανάκαμψη των επενδύσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες και μπορούν να χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, και με προνομιακούς όρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με την Eurostat το πρώτο τρίμηνο του 2023, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν αυξήθηκε πολύ ελαφρά κατά (+0,1%) στην ευρωζώνη και κατά (+0,3%) στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά (+1,3%) τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023. Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο του 2023, η Πορτογαλία (+1,6%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Λετονία (+0,5%) και το Βέλγιο (+0,4%). Το ΑΕΠ σημείωσε μικρή αύξηση στη Γαλλία (+0,2%). Αντίθετα, το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο στη Γερμανία. Μείωση καταγράφηκε στην Ιρλανδία (-2,7%) καθώς και στην Αυστρία (-0,3%). Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για όλες τις χώρες εκτός από τη Γερμανία (-0,1%).

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό