19.4 C
Athens
Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Διαξιφισμοί για τη μοριοδότηση της δομημένης συνέντευξης προς επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο

Ειδήσεις Ελλάδα

Στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης βρέθηκαν οι ρυθμίσεις για τη µοριοδότηση της δοµηµένης συνέντευξης προς επιλογή προϊσταµένων στο Δηµόσιο του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής της Ν.Δ., Γιώργος Κοτρωνιάς, τόνισε πως «πρέπει τις θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο να τις καταλαμβάνουν στελέχη, τα οποία, πέραν των τυπικών προσόντων που εμφανίζουν, πτυχία και μεταπτυχιακά, θα πρέπει να αποδεικνύουν και επικοινωνιακή ικανότητα, δεξιότητες, να διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο, να παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της ηγεσίας ιδίως υπό συνθήκες πίεσης και την ικανότητα να συντονίζουν τις ομάδες εργασίας». Ο ίδιος εξήγησε ότι, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, «ο υποψήφιος βαθμολογείται με τον μέσο όρο των βαθμών των μελών της Επιτροπής, με μέγιστο βαθμό ενός εκάστου των μελών το 1.000 και αν ο μέσος όρος είναι κάτω από 500 αποκλείεται από την περαιτέρω διαδικασία, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό μορίων».

«Είναι ξεκάθαρο ότι εισάγεται κριτήριο αποκλεισμού στη διαδικασία των κρίσεων», αντέτεινε από την πλευρά του βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός και κατήγγειλε πως μπαίνει «κόφτης» και παρακάμπτονται πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά, τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. «Προφανώς είναι μια αποσπασματική διάταξη και απουσιάζει ένα συνολικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων», είπε ο κ. Καλαματιανός, ο οποίος τόνισε ότι ο ΕΦΚΑ μένει εκτός των διατάξεων που θεσπίζει σήμερα η κυβέρνηση και συνεπώς θα μπορούσε και αύριο ένας άλλος υπουργός, πλην του κ. Χατζηδάκη, να ζητήσει επίσης εξαίρεση από τις συγκεκριμένες διαδικασίες. Μείζον θέμα, κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, ανακύπτει και από την πρόβλεψη ότι η ρύθμιση θα ισχύσει και σε αποφάσεις που εκκρεμούν.

«Δεν υπάρχει σαφής αιτιολογία για μια τέτοια ρύθμιση», επεσήμανε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη.

«Η δομημένη συνέντευξη περιλαμβάνει κριτήρια αποκλεισμού κάποιων, δηλαδή, των μη αρεστών. Είναι βαθιά ταξικό μέτρο και έρχεται να θεσμοθετήσει την επιτάχυνση στην πρόσληψη των δικών σας παιδιών», έχει δηλώσει ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. Κατήγγειλε επίσης ότι η δομημένη συνέντευξη λειτουργεί «φωτογραφικά» ώστε απρόσκοπτα ο κρατικός μηχανισμός να υπηρετεί τις επιδιώξεις της κυρίαρχης, της άρχουσας τάξης και των εκάστοτε αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

«Η συνέντευξη πρέπει να αποτελεί πρόσθετο εργαλείο για την επιλογή των προϊσταμένων και όχι παράθυρο αποκλεισμού των μη ημετέρων, των μη δικών μας», έχει υπογραμμίσει ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, διαπιστώνοντας ότι τελικά «υπερισχύει η συνέντευξη έναντι των τυπικών προσόντων» και αυτό δεν συνιστά μέτρο για την ενίσχυση της αξιοκρατίας.

Για νομοσχέδιο που χτίζει το «γαλάζιο Δημόσιο» και ενισχύει την κομματοκρατία μίλησε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη.

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό