35 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιουνίου, 2024

Δημήτρης Κουτσούμπας στο Βήμα: «Ιστορικά δικαιωμένο το “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος”»

Ειδήσεις Ελλάδα

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην προεκλογική συνέντευξή του στο «Βήμα». Μιλάει για τη «»μούφα» προοδευτική κυβέρνηση», διερωτώμενος «τι σόι προοδευτική κυβέρνηση είναι αυτή που στριμώχνει τις λαϊκές ανάγκες στα μέτρα του κεφαλαίου», και εκφράζει την πεποίθηση ότι οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν απογοητευτεί «τώρα προσβλέπουν, εμπιστεύονται, συμπορεύονται με το ΚΚΕ».

Το κόμμα σας έχει την… τιμητική του σε αυτές τις εκλογές, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες Τσίπρα για κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠαΣοΚ με την ανοχή του ΚΚΕ. Γιατί αρνείστε; Γιατί είναι «μούφα» η προοδευτική διακυβέρνηση;

«Πώς αλλάζουν οι καιροί… Το 2015 ο κ. Τσίπρας ζητούσε τη στήριξη του ΚΚΕ για να φύγουν οι «Σαμαροβενιζέλοι», δηλαδή η ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Τελικά συγκυβέρνησε με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ και μας φόρτωσε ένα τρίτο βάρβαρο μνημόνιο. Τώρα ζητάει την ανοχή μας για να ξαναέρθει ο ίδιος μαζί με το ΠαΣοΚ, το οποίο, βέβαια, είναι έτοιμο να ξανακυβερνήσει και με τη ΝΔ. Μύλος… Τι σόι προοδευτική κυβέρνηση είναι αυτή που στριμώχνει τις λαϊκές ανάγκες στα μέτρα του κεφαλαίου, δηλαδή τις ρίχνει στο πάτωμα, χωράει τα χρηματιστήρια ενέργειας, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την εργασιακή «ζούγκλα» που έχουν όλοι τους διαμορφώσει, τις «συμβάσεις με τους συμμάχους» ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και λοιπούς, τις οποίες θα τηρήσει ο κ. Τσίπρας όπως είπε στο debate και οι οποίες εμπλέκουν επικίνδυνα τον λαό και τη χώρα μας; Πάντως δεν είναι το ΚΚΕ που «έχει την τιμητική του» στις αναφορές Τσίπρα, αλλά οι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν απογοητευτεί από τα πεπραγμένα του και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση και τώρα προσβλέπουν, εμπιστεύονται, συμπορεύονται με το ΚΚΕ».

Ο κ. Τσίπρας σάς χρεώνει λογικές τύπου «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», ενώ η δήλωσή σας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη προκάλεσε σχόλια όπως του Δ. Παπαδημούλη, ότι «με τέτοια «δώρα» στον Μητσοτάκη θα τρίζουν τα κόκαλα του Φλωράκη»…

«Καλά, μη σας πω τώρα πώς χαρακτήριζε κάτι τέτοιους τύπους ο Χαρίλαος Φλωράκης… «Δώρα» στον Μητσοτάκη κάνουν αυτοί που υπερψήφισαν τα μισά του νομοσχέδια, «έβαλαν πλάτη», όπως οι ίδιοι περηφανεύονται, στις πιο κρίσιμες στιγμές της τετραετίας και πρότειναν υπουργούς κοινής αποδοχής. «Δώρα» τού έκαναν αυτοί που με τη διακυβέρνησή τους «ξέπλυναν» τη ΝΔ και του άνοιξαν τον δρόμο της επιστροφής το 2019, δίνοντάς της το δικαίωμα να εμφανίζεται δικαιωμένη για τα μνημόνια. Χώρια που τέσσερα χρόνια τώρα ο κ. Τσίπρας αναζητά τη χαμένη τιμή της ΝΔ… και μάλλον για να τη βρει έβαλε τον κ. Αντώναρο στα ψηφοδέλτιά του… Οσο για το σύνθημα «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος», ο κ. Τσίπρας το θυμάται σε κάθε προεκλογική περίοδο και εμείς κάθε φορά τού απαντάμε ότι είναι ιστορικά δικαιωμένο. Η κυβέρνηση Πλαστήρα ήταν αυτή που, μαζί με τους «κολλητούς» του κ. Τσίπρα, τους Αμερικάνους, εκτέλεσε τον Μπελογιάννη και τους συντρόφους του. Ας διαβάσει λίγη Ιστορία μήπως μάθει και τι συμβολίζουν τα γαρίφαλα που κρατάει στις ομιλίες του… Εν τω μεταξύ, επειδή άκουσα και δεύτερο υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για συνεργασία μέχρι και με τον Βελόπουλο, φοβάμαι ότι σε λίγο θα δυσκολεύονται να δουν ποιος είναι ο Πλαστήρας και ποιος ο Παπάγος σήμερα…».

Οι προβλέψεις σας: θα βγάλει τελικά κυβέρνηση (συνεργασίας) η αναμέτρηση της Κυριακής;

«Υπάρχει κάθε δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση στις 21 Μαΐου, γιατί υπάρχει το έδαφος των συγκλίσεων ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠαΣοΚ για τις οποίες δεν μιλάμε μόνο εμείς. Μιλάνε τα ίδια τα στελέχη τους, μίλησε ο κ. Βενιζέλος, μιλάνε οι πρεσβείες, οι επενδυτικοί οίκοι, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Ολοι αυτοί, με μια φωνή, λένε ότι δεν ανησυχούν για το ποια ακριβώς θα είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, αφού όποιος και να είναι, η δουλειά τους θα γίνει. Αν δεν σχηματίσουν κυβέρνηση και μας πάνε σε νέες εκλογές, θα είναι μόνο για να εκβιάσουν ακόμα περισσότερο τον λαό και να αλλοιώσουν τη θέλησή του που θα έχει ήδη εκφραστεί».

Αν πάμε σε δεύτερες κάλπες, βλέπετε πιθανή την επίτευξη αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα ή θα έχουμε κυβερνητικές συγκλίσεις;

«Νομίζω ότι η αυτοδυναμία είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ακόμα και με το μπόνους. Τελικά πάλι σε κυβέρνηση συνεργασίας θα οδηγηθούν, όπως είχε γίνει και το 2012 που τελικά συγκυβέρνησαν η ΝΔ, το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ μετά τις εκλογές του Ιουνίου, ενώ θα μπορούσαν να το κάνουν ήδη από τον Μάιο».

Δεν σας φοβίζει το ενδεχόμενο να βρεθείτε ως κόμμα απομονωμένοι από μια συζήτηση που επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα διακυβέρνησης της χώρας και που σίγουρα απασχολεί τους πολίτες;

«Η επόμενη μέρα δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα για τον λαό… Ακριβώς το αντίθετο, θα έχει πολλές δυσκολίες. Ηδη έχουν αρχίσει να βαράνε τα καμπανάκια στην οικονομία. Αρα η συζήτηση δεν είναι ποιος και πώς θα διαχειριστεί τις δυσκολίες σε βάρος του λαού, αλλά πώς θα ορθώσουμε απέναντί της ένα αγωνιστικό μέτωπο για να εμποδίσουμε μέτρα, να κερδίσουμε ανάσες ανακούφισης. Αυτό κατά βάθος απασχολεί και τους εργαζόμενους, τους νέους που θέλουν να έχουν αξιοπρεπείς μισθούς, να βγάζουν τον μήνα, να έχουν σπίτι να μείνουν, δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο να σπουδάσουν, νοσοκομείο αν αρρωστήσουν και πάει λέγοντας. Και ξέρουν πως τίποτα απ’ αυτά δεν πρόκειται να διασφαλίσει η επόμενη κυβέρνηση, το αντίθετο, θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα στη ζωή τους. Αν κάτι αποδεικνύει και η τετραετία που πέρασε, είναι ότι για να πετύχουμε σήμερα την παραμικρή βελτίωση στη ζωή μας, χρειάζεται αγώνας και διεκδίκηση. Στην πρώτη γραμμή αυτού του αγώνα θα βρεθεί και πάλι, όπως πάντα, το ΚΚΕ με μπροστάρηδες τους βουλευτές του».

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό