11.2 C
Athens
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Δεν πρόκειται να κλείσει η οικονομία- Θα στηρίξουμε την αγορά

Ειδήσεις Ελλάδα

Πεντακόσιες χιλιάδες ραντεβού πρώτης δόσης εμφανίστηκαν τον τελευταίο μήνα με την εφαρμογή των νέων μέτρων, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, ενώ πάρα πολύ καλά πηγαίνει και η τρίτη δόση, ανέφερε σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από αυτή τη στρατηγική που ακολουθεί, προκειμένου η χώρα να μην ξανακλείσει.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «Αν χρειαστεί να γίνουν σημειακές βελτιώσεις, εδώ είμαστε να το δούμε. Πάντως, επειδή είναι τρίτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, θα έλεγα ότι δεν είναι λογικό αμέσως μόλις ανακοινώνουμε μέτρα, να συζητάμε ποια θα είναι τα επόμενα».

«Σε αυτή τη φάση, αυτά είναι τα μέτρα, αυτό είναι το πλαίσιο και σε ό,τι αφορά την κίνηση και τη δυνατότητα του πώς θα εργάζεται, θα διασκεδάζει, θα κυκλοφορεί κανείς στα καταστήματα με το γνωστό κυρωτικό πλαίσιο, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οι συμπολίτες μας, από 60 ετών και πάνω, για να έχουν το Co Pass της ελεύθερης πρόσβασης του εμβολιασμένου, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να κάνουν τεστ, θα πρέπει να κάνουν και την τρίτη δόση», συμπλήρωσε.  

Δεν πρόκειται να κλείσει η οικονομία- Θα στηρίξουμε την αγορά  

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια να μείνει  η αγορά ανοιχτή, με βασικό στόχο οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργήσουν, να μπορούν να διαθέσουν το εμπόρευμά τους, να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. 

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, «το λιανεμπόριο είναι αυτό που ενισχύθηκε λιγότερο, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Υπήρξε ενίσχυση, όπως αναγνωρίζουν όλοι και σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους τους και σε ό,τι αφορά την κάλυψη των ενοικίων τους, αλλά σε σχέση με άλλους κλάδους ενισχύθηκε λιγότερο».

«Η Κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατή προσπάθεια, στο πλαίσιο και των δυνατοτήτων που υπάρχουν, προκειμένου να διευκολυνθούν οι άνθρωποι αυτοί,  σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί όσο ήταν κλειστή η αγορά. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι το μείζον, εδώ που βρισκόμαστε τώρα, πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα, με όλες αυτές τις περιόδους προσφορών που έχουμε μπροστά μας, είναι να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, εφαρμόζοντας τα μέτρα, η αγορά να παραμείνει ανοιχτή. Δεν πρόκειται να κλείσει η οικονομία, δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουμε πίσω σε μια διαδικασία περίκλειστης ζωής», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα στη διάθεση του ΕΣΥ

«Η μεγάλη μάχη που δίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρακολουθείται στενά και καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες ενίσχυσης», είπε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ενώ όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα ανέφερε ότι «Έχουμε στη διάθεσή μας κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα και για Co και για non-Co περιστατικά. Έχουμε στη διάθεσή μας ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Η επίταξη των υπηρεσιών των υγειονομικών προχωρά ανάλογα με τις ανάγκες στα νοσοκομεία. Όταν εντοπιστεί ότι υπάρχουν παραπάνω ανάγκες, θα συνεχίσουμε με την ίδια τακτική για να ενισχύσουμε το σύστημα ακόμη περισσότερο. Σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, είναι στη διάθεση του ΕΣΥ οτιδήποτε χρειάζεται».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι «Δεν αρνείται ο ιδιωτικός τομέας να θέσει στη διάθεση του ΕΣΥ κλίνες, υποδομές, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια. Προφανώς, δίνουν πολύ μεγάλη μάχη οι υγειονομικοί εδώ και παραπάνω από ενάμιση χρόνο. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός σε μια έμπρακτη αναγνώριση αυτής τους της προσφοράς, ανακοίνωσε και την παροχή αυτή για το Δεκέμβριο σε 100.000 υγειονομικούς των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΕΚΑΒ.

Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αντέξει το ΕΣΥ, το οποίο πιέζεται πάρα -πάρα πολύ. Όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν κινήσεις αναβάθμισής του. Από τις 557 Μ.Ε.Θ. φτάσαμε στις 1.277. Πάνω από 14.000 άνθρωποι εντάχθηκαν στο ΕΣΥ. Προφανώς και υπάρχουν προβλήματα. Προφανώς και τα προβλήματα αυτά αυξάνονται όσο αυξάνεται η πίεση».  

Έχει πεθάνει κόσμος από παραπληροφόρηση των social media

Σκληρός απέναντι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι

«Έχει πεθάνει κόσμος, επειδή τους πίστεψε. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι αυτό είναι πάρα πολύ βαρύ. Υπήρχε πιθανότητα οι συμπολίτες μας αυτοί, που παραπλανήθηκαν από κάθε είδους τσαρλατάνους, να ήταν σήμερα εν ζωή. Προφανώς, η Πολιτεία, αξιοποιώντας όλα τα θεσμικά εργαλεία και το νόμο που πρόσφατα ψηφίσαμε για τα fake news και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων περί υγείας και με τη συνεργασία των διωκτικών Αρχών, θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει».

Όπως πρόσθεσε, «Πρόσφατα, υπήρξαν και εξελίξεις προς την κατεύθυνση αυτή. Κινητοποιήθηκε η Δικαιοσύνη με βάση το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει, με τις καταγγελίες και την τεκμηρίωση από την Ελληνική Αστυνομία».

«Δεν είναι δυνατόν μια οργανωμένη και συντεταγμένη Πολιτεία, να αφήνει τσαρλατάνους να διακινούν πράγματα επικίνδυνα που παραπλανούν τον κόσμο και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Σε αυτό, ως πολιτισμένο το Κράτος μας οφείλει να είναι αμείλικτο και έτσι θα προχωρήσουμε, πάντοτε με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει και τη διάκριση των εξουσιών, ο καθένας να κάνει τη δουλειά του προς την κατεύθυνση αυτή, για να προστατεύσουμε την κοινωνία ακόμη περισσότερο», είπε.

Αυστηρό πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους

«Αυτό που φροντίσαμε να κάνουμε από την πρώτη στιγμή είναι να βάλουμε συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις για το πώς κανείς πρέπει να λειτουργεί, αν δεν είναι εμβολιασμένος, στο χώρο της δουλειάς του. Με ένα  πολύ αυστηρό κυρωτικό πλαίσιο για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που εντοπιστεί ότι δεν πειθαρχεί σ’ αυτά τα μέτρα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Είπε ακόμη ότι «Όπως  ξεκαθάρισε ο κ. Θεοδωρικάκος χθες, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ελληνική Αστυνομία, είτε λόγω εμβολιασμού, είτε λόγω νόσησης, είναι θωρακισμένοι απέναντι στον ιό. Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια με κάθε μέσο για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, έχουμε θετικά μηνύματα το τελευταίο διάστημα και θα επιμείνουμε σ’ αυτό. Διότι ο πιο ασφαλής, ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος, για να αναχαιτίσουμε την επέλαση και τη δυναμική της πανδημίας είναι το εμβόλιο».

Ιδιαίτεροι χώροι οι εκκλησίες αλλά θέλουν προσοχή 

Σχετικά με τις εκκλησίες, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι είναι ιδιαίτεροι χώροι, στους οποίους όμως  μεταδίδεται ο ιός και κινδυνεύει κόσμος, ιδιαίτερα οι πιο ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που πηγαίνουν σε αυτούς, γι’ αυτό η Κυβέρνηση μετά και από την έκκληση της Ιεράς Συνόδου νομοθέτησε έτσι ώστε να μπορούν να πηγαίνουν στις εκκλησίες, στις θρησκευτικές λειτουργίες, όχι μόνο όσοι είναι εμβολιασμένοι, αλλά οι ανεμβολίαστοι με rapid test.

«Το ζήτημα είναι να πείσουμε τους ανθρώπους ότι από την ώρα που το μέτρο  είναι νομοθετημένο και η Εκκλησία καλεί προς την κίνηση αυτή, καλό είναι να εμβολιαστούν. Προφανώς, και θα υπάρχουν από την πλευρά της Πολιτείας έλεγχοι, όπως γίνεται  δειγματοληπτικά οπουδήποτε έχουν θεσπιστεί μέτρα. Τα όργανα της Πολιτείας, όπως κάνουν αλλού, θα κάνουν και στις εκκλησίες ελέγχους, δειγματοληπτικά, πριν την είσοδο στην εκκλησία. Και η Εκκλησία, με τον τρόπο, με τις σχέσεις, με τους δεσμούς, με την πειθώ και την επιρροή που έχει στους ανθρώπους στις ενορίες θα φροντίσει να τιμήσει την οδηγία αυτή», ανέφερε. 

Στοχευμένη και ουσιαστική στήριξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών

Αναφερθείς στην οικονομική πολιτική, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο κινείται η οικονομική πολιτική της χώρας, δηλαδή χωρίς να επιβληθούν παραπάνω φόροι, αποτελεί στοχευμένη και ουσιαστική στήριξη σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών. 

«Η δυναμική της οικονομίας είναι μια δυναμική αναπτυξιακή. Έχουμε ανακοινώσει ότι την επόμενη χρονιά θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός και συνεχίζουμε στη στόχευση ανάπτυξης, μεγέθυνσης της οικονομίας, δημιουργίας παραπάνω θέσεων εργασίας, γιατί αυτό είναι το πιο ουσιαστικό που έχει να προσφέρει μια Κυβέρνηση σε μια κοινωνία, που για πάρα πολλά χρόνια είχε στο φάσμα της ανεργίας δυναμικά της κομμάτια», δήλωσε ο κ. Οικονόμου. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό