23.2 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024

«Βαθιά τομή» στην ηγεσία της Αστυνομίας:Ο Δημήτρης Μάλλιος νέος αρχηγός της ΕΛΑΣ

Ειδήσεις Ελλάδα

Νέα πρόσωπα στο τιμόνι της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς το ΚΥΣΕΑ  σε σημερινή συνεδρίασή του υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προχώρησε σε σαρωτικές ανακατατάξεις στην ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, νέος αρχηγός -στη θέση του αντιστράτηγου Μαυρόπουλου- προήχθη ο επικεφαλής του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων ο Υποστράτηγος, Δημήτριος Μάλλιος, ο οποίος προάγεται στον βαθμό του Αντιστρατήγο. Το ΚΥ.Σ.Ε.Α. απένειμε στον Λάζαρο Μαυρόπουλο τον βαθμό του Στρατηγού της Ελληνικής Αστυνομίας και τον τίτλο του επίτιμου Αρχηγού του Σώματος.

Επίσης νέος Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ο Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας που αντικατάστησε τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά. Στον αποστρατευθέντα αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος απονεμήθηκε ο βαθμός του Στρατηγού εν αποστρατεία και ο τίτλος του Επίτιμου Αρχηγού του Π.Σ.

eurokinissi
Χρυσοχοΐδης: Στόχος να αντιμετωπιστούν με σχέδιο οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας

Οι κρίσεις των αξιωματικών έχουν την υπογραφή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος εμφανίζεται αποφασισμένος να πάρει αποφάσεις με μοναδικό γνώμονα την πάταξη της εγκληματικότητας και την ασφάλεια των πολιτών.

Μάλιστα, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο υπουργός Προστασιας του Πολίτη, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους αναφερόμενος στις κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών στην Ελληνική Αστυνομία, έκανε λόγο για «βαθιά τομή» με επιλογές από τη νέα γενιά της ελληνικής αστυνομίας.

Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης στόχος είναι με σχέδιο και αλλαγές να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας, με έμφαση στην εγκληματικότητα, στην οπαδική και στην ενδοοικογενειακή βία αλλά και στο φαινόμενο της βίας ανηλίκων που γνωρίζει έξαρση.

Δήλωση Κικίλια

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας:

«Ευχαριστώ πολύ τον απερχόμενο Αρχηγό, Γεώργιο Πουρναρά, για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο Πυροσβεστικό Σώμα αυτόν τον ένα πολύ δύσκολο χρόνο που πέρασε. Και καλωσορίζω τον νέο αρχηγό, Θεόδωρο Βάγια, ο οποίος από τη θέση του διοικητή του ΕΣΚΕΔΙΚ διαχειρίστηκε πρωτοφανείς κρίσεις σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη. Για το σκεπτικό και το στρατηγικό σχεδιασμό που θα υλοποιήσουμε από εδώ και πέρα με τη νέα ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος θα μιλήσουμε αναλυτικά την Παρασκευή, οπότε θα ολοκληρωθούν και οι κρίσεις».

Βιογραφικό νέου αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος

Ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας του Κωνσταντίνου, γεννήθηκε στη Μηλίτσα Μεσσηνίας το 1967, είναι έγγαμος και πατέρας δύο τέκνων.

Κατετάγη στο Πυροσβεστικό Σώμα το 1991 και το έτος 1999 αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας με το βαθμό του Ανθυποπυραγού.

Το 2013 αποφοίτησε από την Σχολή Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει υπηρετήσει, ως Διοικητής του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), ως Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, ως Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κορίνθου, ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης και Υποδομών του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης, σε Υπηρεσίες της Αθήνας και του Πειραιά και ως εκπαιδευτής στη Σχολή Πυροσβεστών.

Το 2024 προήχθη στο βαθμό του Αντιστράτηγου αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.

Έχει διαχειριστεί και συντονίσει πλήθος πυροσβεστικών επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία προήχθη σε όλους τους βαθμούς του ανώτατου αξιωματικού κατ’ επιλογή, έλαβε ηθικές αμοιβές, ενώ τιμήθηκε με πολλά μετάλλια, παράσημα και διαμνημονεύσεις, μεταξύ άλλων, του ανώτερου Ταξιάρχη της Τιμής, του ανώτερου Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πυροσβεστικής Αξίας Α΄ Τάξης, του Αστέρα Αξίας και Τιμής και της Αξίας και Τιμής Α΄ Τάξης.

ΣΥΡΙΖΑ
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: Το επιτελικό κράτος δημιούργησε ανασφάλεια στους πολίτες

Σήμερα το ΚΥΣΕΑ επέλεξε για Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας τον (Αντιστράτηγο κ. Μάλλιο Δημήτριο) στον οποίο ευχόμαστε θερμά συγχαρητήρια, καλή δύναμη και επιτυχία στο δύσκολο έργο του σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Κωσταντίνος Μπάρκας. Ωστόσο, το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και έχει δημιουργήσει ανασφάλεια στους πολίτες αυτής της χώρας. Η αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας είναι παταγώδης και αποδεικνύεται περίτρανα με τις ετήσιες, διαδοχικές εναλλαγές τόσο στους Αρχηγούς της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί με επικοινωνιακά κόλπα και “φωστήρες” να μετακυλήσει τις ευθύνες της και την ανεπάρκειά της στην Ελληνική Αστυνομία, αφού έχει αφήσει ανεξέλεγκτη την εγκληματικότητα, την ανομία, τα μαφιόζικα δολοφονικά χτυπήματα και την οπαδική βία, που έχουν ως αποτέλεσμα θλιβερές απώλειες όχι μόνο πολιτών αλλά και αστυνομικών.

Η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο πρέπει να εγγυάται ένα κράτος δικαίου. Δυστυχώς, για το έλλειμα αυτό η Χώρα μας καλείται να λογοδοτήσει αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου θα συζητηθεί μεταξύ άλλων η έλλειψη προόδου στις έρευνες για την δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ το 2021.

eurokinissi
Οι προτεραιότητες Χρυσοχοΐδη

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, μετά και το «νέο σχήμα» που θα λάβει η ΕΛ.ΑΣ., έχει αποφασίσει να δοθεί έμφαση στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών με εμφανή αστυνόμευση και περισσότερες περιπολίες.

Όσον αφορά τις βασικές προτεραιότητες που έχει βάλει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αφορούν στις εξής άμεσες ενέργειες:

Ενίσχυση των υπηρεσιών αιχμής όπως είναι η ‘Αμεση Δράση, η ΔΙΑΣ και η Τροχαία, υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Θα δοθεί έμφαση στην εμφανή αστυνόμευση με την αύξηση των περιπολιών και την αύξηση της παρουσίας της ΔΙΑΣ στις γειτονιές, στους δρόμους. Πρώτος στόχος είναι να διπλασιαστεί η δύναμη της ΔΙΑΣ, ώστε να καλύψει τις περισσότερες γειτονιές της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκαν με εντολή του υπουργού διαταγές για ανάκληση 200 αποσπάσεων από την ομάδα ΔΙΑΣ, και η επιστροφή τους στις περιπολίες. Όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο, περίπου 500 αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ είχαν αποσπαστεί τα τελευταία χρόνια σε άλλες υπηρεσίες, φύλαξη προσώπων και στην επαρχία. Εκδόθηκε άμεσα η ανάκληση των πρώτων 200 αποσπάσεων και μέχρι την Παρασκευή είχαν επιστρέψει πάνω από 100 και είχαν ενταχθεί πάλι στις περιπολίες.

Παράλληλα, επέστρεψε στο κέντρο της ‘Αμεσης Δράσης πάνω από 80% των αστυνομικών που είχαν αποσπαστεί αλλού, απογυμνώνοντας το τηλεφωνικό κέντρο.

Από το επιτελείο του κ. Χρυσοχοΐδη επισημαίνεται ότι επί της προηγούμενης θητείας του ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2021, είχαν περάσει από ειδική εκπαίδευση 100 άνδρες και γυναίκες αστυνομικοί για το τηλεφωνικό κέντρο της ‘Αμεσης Δράσης, αλλά στη συνέχεια έφυγαν αρκετοί. Αυτό είχε ως συνέπεια να υπάρχει καθυστέρηση στην ανταπόκριση των τηλεφωνημάτων στην ‘Αμεση Δράση, αλλά και στη διαχείριση των περιστατικών.

Συνεργάτες του κ. Χρυσοχοΐδη τονίζουν ότι από την προηγούμενη θητεία του είχε βάλει ως “κόκκινη γραμμή” την μη απομάκρυνση προσωπικού από τις περιπολίες και τις άλλες υπηρεσίες «πρώτης γραμμής», για αυτό τώρα θα επιστρέψουν όλοι όσοι έχουν φύγει.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, η ενίσχυση αστυνομικών υπηρεσιών θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, μεταξύ των οποίων και της ανήλικης παραβατικότητας, αλλά και άλλων κοινωνικών φαινομένων, όπως είναι και η ενδοοικογενειακή βία. 

Ειδήσεις

ΠΗΓΗ

Σχετικά άρθρα

Θέσεις εργασίας - Βρείτε δουλειά & προσωπικό